Το πακέτο Μέρκελ, η Moody’s και το νέο ελληνικό ομόλογο

Του ΧΡΗΣΤΟΥ Ν. ΚΩΝΣΤΑ

Ενθαρρυντικό μήνυμα της καγκελαρίου Μέρκελ μετέφερε στον πρωθυπουργό, χθες το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών. Η επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίου, την επόμενη Παρασκευή, «θα έχει συγκεκριμένο περιεχόμενο» που περιλαμβάνει ουσιαστική οικονομική βοήθεια για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, αλλά και την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Η

θετική αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Moody’s άνοιξε κυριολεκτικά τις πόρτες των αγορών στην Ελλάδα. Ακριβώς τέσσερα χρόνια από την τελευταία έκδοση ομολόγου, στις 7 Απριλίου 2010, η Ελλάδα θα τολμήσει να ξαναβγεί στις αγορές, διεκδικώντας δανεισμό με «επιτόκια Ευρώπης», έστω και «επιτόκια Ευρωπαϊκού Νότου»… (βλ. σχετικά αποκαλυπτικά δημοσιεύματα του «Π» προ διμήνου).

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση θα παρουσιάσει το δικό της «Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης», δηλαδή τους τομείς υψηλής προτεραιότητας για την ανάπτυξη και την αύξηση των θέσεων εργασίας. Στο θέμα αυτό, η καγκελάριος Μέρκελ θα ανακοινώσει, την επόμενη Παρασκευή στην Αθήνα, τη θεαματική αύξηση της γερμανικής συμμετοχής στο νεοσύστατο Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο, καθώς και την αύξηση των πιστωτικών γραμμών από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Ηδη, την περασμένη Πέμπτη, ο υπουργός Ανάπτυξης έδωσε το δικό του μήνυμα για την κινητοποίηση ιδιωτικών κεφαλαίων και τη στροφή στην επιχειρηματικότητα με τη διάθεση 3,8 δισ. ευρώ από το σύνολο των 20,8 δισ. ευρώ, που είναι το επόμενο ΕΣΠΑ. Ο υπ. Ανάπτυξης προανήγγειλε τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων σε εννέα τομείς αιχμής, οι οποίοι, σύμφωνα με τις μελέτες του ΙΟΒΕ, του ΚΕΠΕ και της McKinsey, μπορούν να αποτελέσουν μοχλό ανάπτυξης με γρήγορα αποτελέσματα:

1. O Τουρισμός με έμφαση στις ειδικές μορφές.

2. Η Αγροτοδιατροφή σε συνέργεια με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

3. Τα Logistics.

4. H Περιβαλλοντική Βιομηχανία.

5. Η Υγεία – Φαρμακευτική Βιομηχανία.

6. Η Παραγωγή και Εξοικονόμηση Ενέργειας.

7. Ο Τομέας Υλικών – Κατασκευών.

8. Οι Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών.

9. Οι δημιουργικές βιομηχανίες, όπως το ελληνικό design και ο πολιτισμός.

Επόμενο βήμα θα είναι η ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και της νεανικής επιχειρηματικότητας, με την επικείμενη επίσκεψη αντιπροσωπείας του Παγκοσμίου Προγράμματος Επιχειρηματικότητας (GEP) στα τέλη Απριλίου στην Αθήνα, κάτι που έχει προκαλέσει το έντονο αμερικανικό ενδιαφέρον. Υπενθυμίζεται ότι πριν από τρεις μήνες είχε επισκεφθεί την Αθήνα η υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Πένι Πρίτζκερ και στη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, είχαν τεθεί οι βάσεις για διμερή συνεργασία στους τομείς, μεταξύ άλλων, της τεχνολογίας, της καινοτόμου επιχειρηματικότητας και της υγείας.

Η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές χρήματος και κεφαλαίου με πενταετές ομόλογο, εκτός από την αντικατάσταση του ακριβού δανεισμού με έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου, ουσιαστικά αποκαθιστά την αξιοπιστία της χώρας στο εξωτερικό και επιτρέπει στις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα να αναζητήσουν διεθνείς συμμαχίες, χρηματοδότηση και κυρίως νέες αγορές. Εφόσον η Ελλάδα δανειστεί με επιτόκιο κοντά ή χαμηλότερο του 5%, οι μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις μπορούν να δανειστούν με ακόμη χαμηλότερο κόστος. Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα η Τρ. Πειραιώς εξέδωσε ομόλογο 500 εκατ. ευρώ με κόστος δανεισμού 5%.

Η τελευταία -προ μνημονίων- ομολογιακή έκδοση της Ελλάδας, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 7 Απριλίου 2010, είχε επιτόκιο 5,9% και τότε το Δημόσιο είχε αντλήσει 5 δισ. ευρώ μέσω επταετών τίτλων. Η κυβέρνηση θέλει τώρα να επιτύχει μικρότερο επιτόκιο από εκείνο, ώστε να αποδείξει -εντός και εκτός Ελλάδος- ότι δεν υπάρχει ανάγκη για την υπογραφή νέου μνημονίου.

Τα νέα ομόλογα θα υπάγονται στο αγγλικό δίκαιο με ειδικές ρήτρες συλλογικής ευθύνης (CAC’s). Πρόκειται για τις ρήτρες που χρειάστηκε να εισαχθούν με ειδική νομοθεσία στα παλαιά ελληνικά ομόλογα, ώστε να υλοποιηθεί το PSI. Πρόκειται για άλλη μία κίνηση που θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη στους επενδυτές, δεδομένου ότι οι ρήτρες αυτές βρίσκονται στα ομόλογα σχεδόν όλων των χωρών.

Με τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών και με τον δανεισμό του Δημοσίου από τις αγορές καλύπτονται πλήρως οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας το 2014 και το 2015 και, ενδεχομένως, έως και το 2016. Επιπλέον, η κα Μέρκελ θα ανακοινώσει επισήμως ότι ξεκινά η συζήτηση για την περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού δημοσίου χρέους, σύμφωνα και με τις αποφάσεις του Γιούρογκουπ της 26ης Νοεμβρίου 2012, η οποία από μόνη της προκαλεί μείωση των δαπανών για τόκους της γενικής κυβέρνησης στα επόμενα έτη και σε περιορισμό της ανάγκης για επίτευξη μεγάλων πρωτογενών πλεονασμάτων.

Ηδη, μετά τις επιτυχείς κεφαλαιακές ενισχύσεις της Alpha Bank και της Τρ. Πειραιώς, έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για την Εθνική Τράπεζα και τη Eurobank, προκειμένου να ολοκληρώσουν τις κινήσεις τους για την κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών τους, όπως προσδιορίστηκαν από την άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων (stress test) της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ).

Αν επιβεβαιωθεί η πρόβλεψη για θετικό πρόσημο ανάπτυξης στη ελληνική οικονομία μαζί με τα έσοδα των από την πώληση των τραπεζικών μετοχών και τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις, το ελληνικό χρέος μπορεί να μειωθεί σημαντικά…

The post Το πακέτο Μέρκελ, η Moody’s και το νέο ελληνικό ομόλογο appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα