Το βαρύ πρόγραμμα του υπουργού Οικονομικών

Βαρύ είναι το πρόγραμμα του υπουργού Οικονομικών, κ. Γ. Στουρνάρα, καθώς η επιστροφή του στην στην καθημερινότητα τον φέρνει αντιμέτωπο με το φλέγον ζήτημα των πλειστηριασμών ακινήτων, με την υλοποίηση των προαπαιτούμενων για την υποδόση του Σεπτεμβρίου, με την ανάγκη για εξεύρεση του προσώπου που θα τεθεί επικεφαλής στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων και κυρίως με την προετοιμασία του νέου Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος και του νέου προϋπολογισμού.Η τρόικα
θα αργήσει να έρθει στην Αθήνα, ελέω γερμανικών εκλογών, αλλά και πάλι ο χρόνος ποτέ δεν είναι αρκετός για όλα αυτά που πρέπει να γίνουν. Τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας θα καταφθάσουν στην πρωτεύουσα στα μέσα Σεπτεμβρίου και οι επικεφαλής αναμένονται για αμέσως μετά τις εκλογές στην Γερμανία. Σύμφωνα με τον υφιστάμενο προγραμματισμό η παρουσία των επικεφαλής θα πρέπει να διαρκέσει λίγες ημέρες, με αρμόδια στελέχη να μην αποκλείουν το ενδεχόμενο να ελέγξουν εάν έχουν υλοποιηθεί τα προαπαιτούμενα, να αποχωρήσουν για 20 ημέρες και μετά να επανέλθουν για τον νέο έλεγχο. Στα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της υποδόσης του Σεπτεμβρίου ύψους 1 δις ευρώ περιλαμβάνονται:

1. Τα σχέδια αναδιάρθρωσης των ΕΛΒΟ, ΛΑΡΚΟ και Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ).

2. Η αποπληρωμή όλων των χρεών των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ.

3. Τοποθέτηση επιπλέον 12.500 δημοσίων υπαλλήλων σε καθεστώς διαθεσιμότητας.

4. Υιοθέτηση νέου κώδικα για το επάγγελμα των δικηγόρων.

Οι δύο πρώτες δράσεις πρέπει να προχωρήσουν για να ανοίξει και ο δρόμος της αποκρατικοποίησης των εν λόγω επιχειρήσεων, ενώ στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι μέσα στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι δράσεις. Η πιο «επίφοβη» δείχνει να είναι η αποπληρωμή των χρεών των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, αν και στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι μέχρι τότε θα έχει εξοφληθεί τουλάχιστον το 80-90% των υποχρεώσεων.

Πέραν αυτών, το «αγκάθι» είναι η κατάρτιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος 2014-2017. Σε αυτό θα πρέπει να περιγράφονται τα μέτρα του 2014 (εάν απαιτηθούν, καθώς η ελληνική πλευρά προσπαθεί να τα αποφύγει), αλλά και τα μέτρα του 2015-2016 που θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να υιοθετηθούν.

Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε πως επιδίωξη είναι το Μεσοπρόθεσμο να είναι έτοιμο πριν την άφιξη της τρόικας. Στο οικονομικό επιτελείο έχουν ήδη ξεκινήσει να το επεξεργάζονται παρά το γεγονός ότι δεν έχουν αποστείλει στοιχεία όλα τα υπουργεία. Σε ότι αφορά στα νέα μέτρα, αρμόδια στελέχη του οικονομικού επιτελείου εκτιμούν ότι το εάν θα χρειαστούν για το 2014 θα εξαρτηθεί από την εκτίμηση για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Εάν επιδεινωθεί το σενάριο για το ΑΕΠ και τελικά η νέα πρόβλεψη δείχνει ύφεση και για το 2014, τότε θα απαιτηθούν νέα μέτρα. Σχετικά με το 2015-2016, τα ίδια στελέχη υποστηρίζουν ότι είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 4,5% του ΑΕΠ στο τέλος του 2016 και ακόμα δυσκολότερο να διατηρηθεί σε αυτά τα επίπεδα για τα επόμενα χρόνια, όπως προβλέπει η ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους (DSA). Για αυτό και στο υπουργείο Οικονομικών εργάζονται πάνω στα νέα σενάρια DSA, ώστε να διαπιστώσουν το μέγεθος των δημοσιονομικών μέτρων που απαιτούνται για την περίοδο 2015-2016, αλλά και των παρεμβάσεων στο χρέος που ενδεχομένως να χρειαστεί η Ελλάδα.

Keywords
Τυχαία Θέματα