Το ξέσπασμα του Ν. Χουντή για το νερό

«Το νερό δεν πρέπει να αποτελεί πηγή κέρδους αλλά πρέπει να διασφαλίζεται η δημόσια ιδιοκτησία και διαχείριση των υδάτων και των υδάτινων υποδομών, μακριά από τους κανόνες της αγοράς» τόνισε σε παρέμβασή του στο Ευρωκοινοβούλιο ο Νίκος Χουντής.
Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για επερχόμενες εξελίξεις καθώς όπου έγινε προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της πηγής της ζωής τα αποτελέσματα ήταν καταστροφικά με αύξηση τιμολογίων, κινδύνους για τη δημόσια υγεία, οικονομικά σκάνδαλα που οδήγησαν σε επανακρατικοποιήσεις.
Ο

κ. Χουντής δεν παρέλειψε να τονίσει την ανάγκη να αντιταχθεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στα σχέδια των αγορών, ενώ δεν παρέλειψε να σχολιάσει το γεγονός ότι πριν από τις εκλογές η ελληνική κυβέρνηση φρόντισε να τοποθετήσει στο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων τις εταιρείες νερού Αθήνας και Θεσσαλονίκης.
Διαβάστε την παρέμβαση του Νίκου Χουντή :
«Αγαπητοί συνάδελφοι, στη γνωμοδότηση που συνέταξα εκ μέρους της Επιτροπής Αναφορών, όφειλα να συμπεριλάβω όλα τα προβλήματα που έχουν προκύψει σχετικά με το νερό, το νερό που αποτελεί στοιχείο της ύπαρξής μας.
Κάποια απ’ αυτά τα προβλήματα που αναπτύχθηκαν σ’ αυτή τη γνωμοδότηση που εγκρίθηκε ομόφωνα, είναι η άνιση εφαρμογή της οδηγίας-πλαίσιο, η ανεπάρκεια των υδάτινων πόρων, οι πηγές ρύπανσης των υδάτων, η σύγκρουση με άλλες ευρωπαϊκές πολιτικές, η συμμετοχή των πολιτών σε όλα τα στάδια των διαδικασιών, όπως προβλέπει η οδηγία-πλαίσιο, τόσο για τον εντοπισμό των προβλημάτων όσο και για την εξεύρεση των καταλλήλων μέσων. Ιδιαίτερη έμφαση δίνει η γνωμοδότηση στην εξάλειψη των επικίνδυνων τοξικών και ραδιενεργών αποβλήτων, που χύνονται στα νερά, στους χώρους υγειονομικής ταφής, που έχουν μεγάλο αντίκτυπο στο περιβάλλον και στη δημόσια υγεία.
Αλλά αγαπητοί συνάδελφοι, αυτό που θεωρώ κεντρικό σημείο είναι ότι το νερό δεν πρέπει να αποτελεί πηγή κέρδους αλλά πρέπει να διασφαλίζεται η δημόσια ιδιοκτησία και διαχείριση των υδάτων και των υδάτινων υποδομών, μακριά από τους κανόνες της αγοράς. Κρούω τον κώδωνα των επερχόμενων εξελίξεων. Στην Ελλάδα και στην Πορτογαλία ασκούνται πιέσεις από την Τρόικα να ιδιωτικοποιηθούν οι εταιρείες ύδρευσης. Από το παρελθόν ξέρουμε ότι όπου έγινε τέτοιο πράγμα υπήρξε αύξηση των τιμολογίων, δεν βελτιώθηκε η ποιότητα των νερών, υπήρξαν οικονομικά σκάνδαλα, επικίνδυνα για την δημόσια υγεία φαινόμενα, τα οποία και οδήγησαν σε αρκετές περιπτώσεις σε επανακρατικοποιήσεις. Στην Ελλάδα δυστυχώς την παραμονή των εκλογών, η υπηρεσιακή κυβέρνηση έστειλε στο ταμείο αποκρατικοποιήσεων τις εταιρείες ύδρευσης της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.
Επομένως χρειάζεται άμεσα να αναγνωριστεί το δικαίωμα στο νερό ως ανθρώπινο δικαίωμα για όλους, χρειάζεται το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να αντιταχθεί στα σχέδια των αγορών, να ιδιωτικοποιήσουν το νερό, να ιδιωτικοποιήσουν δηλαδή την πηγή της ζωής»

Keywords
Τυχαία Θέματα