Τουρκική έρευνα στο Αιγαίο με καθυστέρηση 18 χρόνων

Δεν απέδωσαν, μέχρι τώρα, οι έρευνες των Τούρκων να εντοπίσουν το τούρκικο μαχητικό αεροσκάφος, που το 1996 κατέπεσε στο Αιγαίο, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ο σμηναγός Ναΐλ Ερντογάν. Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υποσχέθηκε πρόσφατα στην κόρη του νεκρού πιλότου ότι θα ξεκινούσαν οι διαδικασίες, ώστε το αεροσκάφος να ανελκυστεί και η σορός του Ναΐλ Ερντογάν να ανασυρθεί από τον βυθό του Αιγαίου. Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας τήρησε την υπόσχεσή του και με καθυστέρηση 18 χρόνων έγιναν οι

σχετικές έρευνες.

Η περιοχή ερευνών είναι σε διεθνή ύδατα νοτίως της Χίου, σε μια περιοχή που σχεδόν εφάπτεται στα ελληνικά χωρικά ύδατα, αλλά βρίσκεται εκτός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και εντός του ελληνικού FΙR. Η πρώτη περίοδος των ερευνών ολοκληρώθηκε στις 21 Απριλίου, ενώ αναμένεται ότι σύντομα θα ανακοινωθεί η επόμενη φάση των ερευνών. Είναι θέμα γοήτρου, για τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις, ο εντοπισμός του μαχητικού αεροσκάφους.

Τηλεφώνημα Αβραμόπουλου

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Άμυνας της Τουρκίας, Ισμέτ Γιλμάζ. Ο Δ. Αβραμόπουλος εξέφρασε την πρόθεση της χώρας μας να συμβάλει, εφόσον της ζητηθεί, στην επιχείρηση εντοπισμού και ανέλκυσης του τουρκικού αεροσκάφους F-16 που κατέπεσε στο Αιγαίο Πέλαγος το 1996 και ευχήθηκε στον ομόλογό του επιτυχή έκβαση των ερευνών. Ο Iσμέτ Γιλμάζ αρνήθηκε, ευγενικά, την ελληνική προσφορά για βοήθεια.

Υπενθυμίζουμε ότι στις 8 Οκτωβρίου του 1996 σε σκληρή αερομαχία με ελληνικά αεροσκάφη, νότια της Χίου, είχαμε την πτώση (μηχανική βλάβη ή κατάρριψη) του τουρκικού F-16. Χτυπήθηκε από βλήμα μικρής ακτίνας δράσης R-550 Magic II, που εκτοξεύτηκε από το ελληνικό μαχητικό Mirage 2000, που καταδίωκε το τουρκικό; Επεσε λόγω κακού χειρισμού του Τούρκου πιλότου, ή λόγω μηχανικής βλάβης; Τον περασμένο Σεπτέμβριο τα τουρκικά ΜΜΕ ανέφεραν, για πρώτη φορά μετά βεβαιότητας, ότι επρόκειτο για κατάρριψη του αεροσκάφους, ενώ μέχρι τώρα η επίσημη τουρκική εκδοχή ήταν ότι επρόκειτο για ατύχημα.

Πάντως, η επικαιροποίηση από την Τουρκία ενός ατυχούς συμβάντος, η αιτία του οποίου θα πρέπει να αναζητηθεί στην προκλητικότητα της Τουρκίας, πιθανότατα να σχετίζεται με την προώθηση πολιτικο-διπλωματικών και στρατιωτικών σχεδίων της Άγκυρας στο Αιγαίο. Γι’ αυτό ακριβώς απαιτείται η αντιμετώπιση του θέματος με τη δέουσα σοβαρότητα από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας.

Χρήστος Α. Καπούτσης

The post Τουρκική έρευνα στο Αιγαίο με καθυστέρηση 18 χρόνων appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα