«Τρεις αδερφές μόνο» στη σκηνή του Vault

Τρεις αδελφές μόνο…

Εμπνευσμένο από το έργο του Άντον Τσέχωφ « Οι τρεις αδελφές»

Οι τρεις αδελφές επιστρέφουν ανανεωμένες στην σκηνή του VAULT

Γιατί το ανθρώπινο κύτταρο γεννήθηκε για να αντιστέκεται , γιατί η επανάσταση τελικά ξεκινάει μέσα από τα σπίτια μας, μέσα απ’ τις καρδιές μας. Και είναι πάνω απ’ όλα η «αγάπη»

Κυριακή 9/3, 16/3, 23/3και 30/2στις 18.00

Η Όλυα, η Μάσσα κι η ηΕιρήνα, σήμερα, μόνες τους, θύματα της αποτυχίας του υπαρκτού σοσιαλισμού, μετανάστριες

στην Αθήνα της κρίσης, ίδιες με τις προγιαγιάδες τους μα και πολύ διαφορετικές.

Στην εκδοχή αυτή θα ανιχνεύσετε μόνο μια μακρινή ανάμνηση του σπιτιού των τριών αδελφών, θα δείτε τις σκιές των προγόνων να ζωντανεύουν μέσα από τις σκέψεις των μακρινών απογόνων τους, θα δείτε και πάλι την ελπιδοφόρα αγωνία της Ειρήνας, την καρτερικότητα και την υστερία της Όλυας, την πλήξη και τον ερωτισμό της Μάσσας αλλά τώρα σε τόπο ξένο, την Ελλάδα της κρίσης, που φλέγεται όπως φλέγονταν κάποτε η πόλη τους , αφήνοντας πίσω στάχτες και γκρεμισμένα όνειρα, αφήνοντας επίσης ελπίδες για ένα αύριο, εκατό,διακόσια χρόνια μετά, που άνθρωποι επιτέλους θα έχουν κερδίσει την ευτυχία και θα έχουν κατακτήσει την πρόοδο. Προς τιμήν του Τσέχωφ που λάτρευε την κωμωδία, στη διασκευή μας υπάρχει έντονο το στοιχείο του χιούμορ κι οι κωμικές ανατροπές.

Μια παράσταση της ομάδας «Theatercankill»

Κείμενο-Σκηνοθεσία: Μαρία Κυριάκη

Μουσική επιμέλεια: Η ομάδα

Φωτισμοί:Δημήτρης Παντελιάς

Video-Αφίσα: ΚορνέλιαΚυριάκη

Σκηνικά-κοστούμια: Αγγελίνα Παγώνη

Διανομή(με αλφαβητική σειρά)

Ειρήνα:Δώρα Γιαγτζίδου

Όλυα: ΜικαέλλαΘεοδουλίδου

Μάσσα: ΚορνέλιαΚυριάκη

Σκηνοθετικό σημείωμα:

Η Όλυα, η Μάσσα κι η ηΕιρήνα, δισεγγονές των ομώνυμων ηρωίδων του Τσέχωφ, έχουν ενηλικιωθεί στη διάρκεια των μετεπαναστατικών χρόνων, έχουν βιώσει την εσωτερική φθορά του υπαρκτού σοσιαλισμού και την πτώση του κι είναι σήμερα μετανάστριες στην Ελλάδα της κρίσης.

Όπως οι μακρινές προγιαγιάδες τους έτσι κι αυτές ζουν εκατόν-δώδεκα χρόνια μετά, ένα «τέλος εποχής». Τότε είχε ξεκινήσει η παρακμή της παλιάς αριστοκρατίας της επαρχίας, των εύπορων ρώσων φεουδαρχών οι οποίοι πουλούσαν πλέον τα απέραντα κτήματά τους και μετακόμιζαν στη Μόσχα και στις άλλες μεγάλες πόλεις της απέραντης χώρας τους. Ήδη οι ιδέες της επανάστασης είχαν αρχίσει να κυκλοφορούν ανάμεσα στους πιο τολμηρούς πολίτες και μπορεί κανείς να τις ανιχνεύσει στο έργο του Τσέχωφ. Ένας αιώνας ακολούθησε που έφερε στη χώρα κυριολεκτικά μία λαίλαπα. Παραδόσεις και συνήθειες αιώνων ανατράπηκαν μαζί με τις πολιτικές και τις κοινωνικές δομές. Οι παλιοί Ρώσοι αριστοκράτες που απολάμβαναν την ραστώνη τους πίνοντας τσάι ή βότκα, παίζοντας χαρτιά, ακούγοντας μουσική από τις περιφερόμενες μπάντες κι ανοίγοντας κάθε λογής ανόητη συζήτηση έδωσαν τη θέση τους σε γενιές από μάρμαρο κι από ατσάλι κι όλος ο κόσμος ήταν στραμμένος προς αυτή τη χώρα που επιχειρούσε το αδύνατο. Να κυβερνηθεί με έναν δίκαιο και ισότιμο για όλους τους πολίτες τρόπο μακριά από τις παλιές προκαταλήψεις και τις προκλητικές ανισότητες, ανάμεσα στις κοινωνικές τάξεις. Όμως ο υπαρκτός σοσιαλισμός αποδείχτηκε εντέλει ουτοπία κι η πτώση του έκανε τόσο θόρυβο όσο είχε προκαλέσει η εμφάνισή του.

Αν οι ηρωίδες του Τσέχωφ έρχονταν στο σήμερα, τι θα είχε μεσολαβήσει; Η Νατάσα θα είχε βέβαια πουλήσει το αγαπημένο πατρικό σπίτι στην επαρχία αφού ήδη στο έργο, το έχει βάλει ο Αντρέι υποθήκη. Οι κόρες των κοριτσιών θα είχαν μεγαλώσει στις πόλεις κι ίσως οι εγγονές τους να είχαν γεννηθεί στην Πετρούπολη ή στη Μόσχα. Θα είχαν σπουδάσει όπως οι προγιαγιάδες τους και θα δούλευαν σε σχολεία ή σε επιχειρήσεις. Με την πτώση του καθεστώτος, οι τελευταίες της ρίζας τους θα είχαν φτάσει σε τόσο μεγάλη φτώχεια ώστε να επιχειρήσουν την μετανάστευση. Η αγαπημένη νοσταλγική φράση του Τσέχωφ για τον κόσμο που θα είναι τελείως αλλιώτικος μετά από εκατό χρόνια έρχεται αναγκαστικά κι επώδυνα στη σκέψη μας.

Οι τρεις αδελφές αλλιώτικες ίσως αλλά και ίδιες με τις προγιαγιάδες τους, ονειρεύονται για άλλη μια φορά να γυρίσουν στη Μόσχα, εργάζονται σκληρά, βιώνουν την απώλεια των ελπίδων τους και παραδίδονται στη μοίρα τους που διαρκώς τις θέτει αντιμέτωπες με έναν όμορφο αλλά ανάλγητο κι απρόβλεπτο κόσμο.

The post «Τρεις αδερφές μόνο» στη σκηνή του Vault appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα