Τρία εκατ. ευρώ η κτιριακή αποκατάσταση της βίλας Αμαλίας

Εγκρίθηκε η κτιριακή αποκατάσταση της «Βίλας Αμαλίας»

Τρία εκατομμύρια ευρώ θα κοστίσει η κτιριακή αποκατάσταση της «Βίλας Αμαλίας», την οποία θα ξεκινήσει ο δήμος Αθηναίων έπειτα από τη σημερινή έγκριση της Οικονομικής Επιτροπής για αποκατάσταση και επισκευή των δυο κτιρίων της. Το πρώην 2ο Γυμνάσιο Αρρένων θα αποκατασταθεί με χρηματοδότηση 100% από πόρους του ΕΣΠΑ στο πλαίσιο του «Έργου Αθήνα». Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών θα επαναχρησιμοποιηθεί ως διατηρητέο σχολικό κτίριο.

Πιο συγκεκριμένα, η μελέτη ανακατασκευής προβλέπει διατήρηση και ενίσχυση της περιμετρικής λιθοδομής και κατεδάφιση

των υπόλοιπων δομικών στοιχείων στο εσωτερικό, ώστε να γίνει πλήρης εκμετάλλευση του χώρου για εργαστήρια, χώρους πληροφορικής, βοηθητικούς χώρους κ.ά. Θα ενοποιηθούν τα δυο κτίρια εσωτερικά και στις τρεις στάθμες, ενώ η εσωτερική διαρρύθμιση θα ακολουθήσει πιστά τις όψεις του κτιρίου με αποκατάσταση των διακοσμητικών στοιχείων στην αρχική τους μορφή. Επίσης, στην αρχική του μορφή θα αποκατασταθεί και το κεντρικό κλιμακοστάσιο. Στόχος είναι η μορφολογική διατήρηση της κτιριακής υποδομής, ως φορέα της ιστορίας της πόλης και της συλλογικής της μνήμης.

Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να καταθέσουν τις προσφορές τους έως τις 7/1/2014. Η υπογραφή της σύμβασης αναμένεται να γίνει τον Μάρτιο του 2014 και το έργο να ολοκληρωθεί το καλοκαίρι του 2015.

Για την ιστορία, η «Βίλα Αμαλία» κτίσθηκε το 1860, σε προσχέδιο του Ερνέστου Τσίλερ. Από το 1932 έως το 1973 φιλοξένησε το 2ο Γυμνάσιο Αρρένων. Αποτελείται από δυο κτίρια με κοινό αίθριο χώρο. Στη μια πλευρά βρίσκεται η πάλαι ποτέ έπαυλη Αργυρόπουλου, που υπήρξε κατοικία του πρεσβευτή Περικλή Αργυρόπουλου. Το κτίριο της άλλης πλευράς λέγεται ότι υπήρξε κατοικία του Ιωάννη Ράλλη, του πρωθυπουργού της διορισμένης κατ’ εντολήν των γερμανικών δυνάμεων κατοχικής κυβέρνησης (1943).

Το 1975, και αφού άλλαξε στέγη το 2ο Γυμνάσιο Αρρένων (μεταφέρθηκε στην πλατεία Βάθη), ο χώρος πέρασε στο ελληνικό Δημόσιο (Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων) και πολύ αργότερα στον Δήμο Αθηναίων. Εγκαταλείφθηκε έως το 1990, οπότε ομάδα αντιεξουσιαστών κατέλαβε το κτίριο προσδίδοντάς του την ονομασία «Βίλα Αμαλία» (για να θυμίζει την κατάληψη άλλου εγκαταλελειμμένου κτιρίου της δεκαετίας του ‘90 στη λεωφόρο Αμαλίας).

Τον Δεκέμβριο 2012 έγινε επέμβαση της αστυνομίας και συλλήψεις. Το κτίριο τέθηκε σε επιτήρηση από την αστυνομία αλλά ανακαταλήφθηκε από αντιεξουσιαστές τον Ιανουάριο 2013. Ακολούθησε μεγάλη αστυνομική επιχείρηση, χρήση δακρυγόνων, έφοδος στο κτίριο, προσαγωγή περισσότερων των 90 ατόμων και δόθηκε τέλος στην κατάληψη. Λίγο αργότερα τον Φεβρουάριο, ο Δήμος Αθηναίων σφράγισε τη «Βίλα Αμαλία» και ο δήμαρχος Γιώργος Καμίνης προανήγγειλε ότι το κτίριο θα ξαναγίνει σχολείο.

The post Τρία εκατ. ευρώ η κτιριακή αποκατάσταση της βίλας Αμαλίας appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα