Βενιζέλος: Το πρώτο εξάμηνο του 2014 βγαίνουμε από την κρίση

Σε ομιλία του στο υπουργείο Εξωτερικών, στο πλαίσιο εκδήλωσης του ΕΚΕΜΕ (Ελληνικού Κέντρου Ευρωπαϊκών Μελετών και Ερευνών), ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, διαβεβαίωσε ότι δεν θα εφαρμοστούν νέα μέτρα στην ελληνική οικονομία και ότι το πρώτο εξάμηνο του 2014 θα είναι το πρώτο εξάμηνο της εξόδου μας από την κρίση.

Ο κ. Βενιζέλος

άσκησε σκληρή κριτική στον τρόπο λειτουργίας και λήψης αποφάσεων στις συνεδριάσεις του Eurogroup και αναφερόμενος στο γεγονός ότι η Ελλάδα ανταποκρίνεται στις δανειακές υποχρεώσεις της, είπε ότι ο Γερμανός φορολογούμενος δεν έχει πληρώσει τίποτα για την αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης.

Στην αρχή της ομιλίας του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σημείωσε ότι το πρώτο εξάμηνο του 2014 είναι ένα πολλά υποσχόμενο εξάμηνο, αλλά με προκλήσεις. Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα επιδιώκει να φανούν στην οικονομία τα πρώτα δείγματα της αλλαγής του κλίματος έπειτα από έξι χρόνια ύφεσης, κάτι που δικαίως περιμένει και η ελληνική κοινωνία. Έτσι, επεσήμανε ότι αυτό το πρώτο εξάμηνο του 2014 θα είναι το πρώτο εξάμηνο της εξόδου της χώρας μας από την κρίση και σημείωσε ότι με δεδομένο πως την ίδια περίοδο όλη η Ευρώπη θα βρίσκεται σε προεκλογική φάση το εξάμηνο αυτό συνδέεται με την ανάγκη να διατυπωθεί μια νέα αφήγηση για την ΕΕ και άρα πρέπει να αναφερθεί στο δημόσιο διάλογο η σημασία της πολιτικής, η Δημοκρατία, τα θεμελιώδη δικαιώματα, η ανάγκη να ανακαλύψουμε το κοινωνικό κράτος, αλλά και έννοιες όπως πολυφωνία, ανεκτικότητα και αντίσταση κατά κάθε είδους ξενοφοβικής αντίληψης.

Είπε, επίσης, ότι οι στόχοι της Ελλάδας είναι εξαιρετικά φιλόδοξοι και αναγκαίοι, ενώ σχολίασε ότι η Ελλάδα αποτελεί το «εργαστήριο» όπου δοκιμάζεται το ευρωπαϊκό εγχείρημα.

Έθεσε ως στόχο της ελληνικής οικονομίας την επίτευξη θετικών ρυθμών ανάπτυξης την ώρα που ήδη επικρατούν συνθήκες διαρθρωτικού πρωτογενούς πλεονάσματος και η Ελλάδα κινείται στο 5% του ΑΕΠ. Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο στόχος είναι να φτάσουμε σε ονομαστικό πρωτογενές πλεόνασμα.

Επιπλέον, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι πρέπει να μιλήσουμε για κοινή ευρωπαϊκή πολιτική, δεδομένου ότι η ΕΕ αποκτά πολιτικά χαρακτηριστικά, και συμπλήρωσε πως οι προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας υπαγορεύονται από τις ανάγκες της ΕΕ, όπως η ανάπτυξη, την οποία χαρακτήρισε ως την ελπίδα για την προοπτική όλων των ευρωπαϊκών κοινωνιών. Επιπλέον ανέφερε ότι χρειαζόμαστε μια άλλη αντίληψη για την επιχειρηματικότητα και ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για μια ανάπτυξη που δεν δίνει θέσεις εργασίας.

Ο κ. Βενιζέλος έκανε αναφορά στους ενιαίους μηχανισμούς εγγύησης των καταθέσεων, ωστόσο είπε ότι το κόστος του χρήματος και της ενέργειας είναι οι δύο μεγάλες ανισότητες και αναρωτήθηκε αν είναι δυνατόν να έχουμε μια ευρωπαϊκή προεδρία που δεν ασχολείται με τα σύνορα και τις ανισότητες μεταξύ των κρατών μελών.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σημείωσε πως το ελληνικό δημόσιο χρέος -σε απόλυτους αριθμούς- είναι ένα πολύ μικρό πρόβλημα.

Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του στον τρόπο λήψης αποφάσεων στο Eurogroup. Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι εκεί δεν ισχύει κανένας κανόνας, καμία αντίληψη θεσμικής ισοτιμίας, ότι είναι ελάχιστες οι κυβερνήσεις που διατηρούν το δικαίωμα να αποφασίζουν και όλες οι άλλες είναι υποχρεωμένες, πλήν μίας, να εφαρμόσουν υπό την πίεση των συσχετισμών δυνάμεων και ότι όλο αυτό έχει μικρή σχέση με την αφήγηση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Για να αποδείξει τα παραπάνω έφερε ως παράδειγμα την παρουσία του ΔΝΤ.

Ο υπουργός Εξωτερικών παραδέχτηκε ότι ναι μεν υπάρχει η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, αλλά είναι σκληρές οι προϋποθέσεις και επανέλαβε ότι ούτε υπήρχε ούτε υπάρχει σχέδιο Β, όμως το σχέδιο Α είναι σκληρό και άνισο.

Στην ομιλία του αναφέρθηκε και στον κίνδυνο για τους δημοκρατικούς θεσμούς, ο οποίος, όπως είπε, έπρεπε να χυθεί αίμα αθώων για να γίνει αντιληπτός. «Πίσω από τον ευρωσκεπτικισμό δεν μπορεί να κρυφτεί ο δολοφόνος», τόνισε ο κ. Βενιζέλος και πρόσθεσε πως έχει πολλή μεγάλη σημασία να αντιληφθούν οι δημοκρατικές δυνάμεις τι σημαίνει δημοκρατικό τόξο.

Το χειρότερο που μπορεί να περιμένει η Ελλάδα είναι η ανακύκλωση της αβεβαιότητας, είπε και χαρακτήρισε εγκληματική συζήτηση αυτή με αντικείμενο για το GREXIT.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είπε ότι ο Γερμανός φορολογούμενος δεν έχει πληρώσει τίποτα για την χρηματοδότηση της ελληνικής κρίσης, επειδή τα δάνεια εξυπηρετούνται και τοκοφορούν και άρα δεν χάνει αυτός που έχει δανείσει. Πρόσθεσε ότι υπάρχουν πολλές τεχνικές λύσεις, χωρίς καμία χαλάρωση, χωρίς καμία χάρη.

Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για την πραγματική οικονομία και τη ρευστότητα και συμπλήρωσε ότι όταν λέμε όχι νέα μέτρα, το εννοούμε απολύτως, δεν το αντέχει η κοινωνία και το πολιτικό σύστημα.

Μιλώντας για τις διαρθρωτικές αλλαγές είπε πως υπάρχουν ιδεολογικές, πολιτικές και κοινωνικές αντιστάσεις και ότι είναι απαραίτητο το στοιχείο της εθνικής ενότητας.

Τελειώνοντας ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης δήλωσε ότι οι δύσκολες εξετάσεις που δίνουμε είναι ο ευρωπαϊκός χαρακτήρας της Ελλάδας και της Ευρώπης, αυτό είναι το μεγάλο αίτημα και η ανάγκη και επισήμανε την ανάγκη για μια ευρωπαική ΕΕ και υπογράμμισε ότι αυτό δεν είναι ούτε ταυτολογία, ούτε παράδοξο.

The post Βενιζέλος: Το πρώτο εξάμηνο του 2014 βγαίνουμε από την κρίση appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα