Βουλευτές: «Το νομοσχέδιο χωρίς αλλαγές δεν περνά» – Στουρνάρας: «Στείλτε προτάσεις δημοσιονομικά ουδέτερες»

Μια ακόμη δύσκολη αποστολή καλείται να ξεπεράσει ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, με αφορμή το νέο φόρο ακινήτων. Αν κρίνει κανείς από την στάση που κράτησαν οι περίπου 75 βουλευτές της ΝΔ, που βρέθηκαν στην οδό Νίκης, χθες βράδυ, προκειμένου να εκφράσουν τις απόψεις τους στον υπουργό Οικονομικών, δεν θα έχει εύκολο έργο.

Μάλιστα από χθες το πρωί στους κόλπους της Κ.Ο της ΝΔ επικρατούσε μεγάλος εκνευρισμός, ωστόσο η συνάντηση που

πραγματοποιήθηκε ανάμεσα στον κ. Στουρνάρα και τους 10 από τους 24 βουλευτές που είχαν καταθέσει την ερώτηση στη Βουλή για το φόρο ακινήτων, δεν κατάφερε να δώσει αποτελέσματα και έτσι ο υπουργός Οικονομικών απεύθυνε πρόσκληση προς όλους τους βουλευτές της ΝΔ να προσέλθουν το βράδυ στο υπουργείο Οικονομικών για διάλογο.

Πολλοί βουλευτές μάλιστα με προεξέχοντα τον Ιορδάνη Τζαμτζή το πήγαν και ένα βήμα παρακάτω στοχοποιώντας συνεργάτες του υπουργού και τονίζοντας ότι «οι συνεργάτες του υπουργού Οικονομικών κάνουν ζημιά στην κυβέρνηση».

Το ίδιο κλίμα διατηρήθηκε και το βράδυ με τους βουλευτές να ζητούν περισσότερη φορολογική δικαιοσύνη και λογική. Ο υπουργός έγινε δέκτης πολλών παραπόνων έδωσε από τη μεριά του εξηγήσεις και διευκρινήσεις επί του φόρου ακίνητης περιουσίας και της διαπραγμάτευσης με την Τρόικα, η οποία αν και δεν έχει αρχίσει ακόμα, φαίνεται πως βρίσκεται σε οριακό σημείο.

Οι «γαλάζιοι» βουλευτές παρά τις διευκρινήσεις του κ. Στουρνάρα δεν σταμάτησαν να ζητούν να σταματήσει η υπερφορολόγηση που επιβάλλει η κυβέρνηση, ενώ άλλοι διατράνωναν τη βούλησή τους να μην ψηφίσουν άλλα επαχθή μέτρα. Μάλιστα, όπως σημείωναν ορισμένοι, «ο κόσμος έχει φτάσει στα όριά του» και «οι τίμιοι φορολογούμενοι νιώθουν όλο και πιο αδκημένοι». Ακόμα, έτερος βουλευτής σημείωνε πως ο δρόμος είναι ανηφορικός και γι’ αυτό οι βουλευτές της ΝΔ κάνουν προσπάθειες για τις μέγιστες δυνατές διορθώσεις επί των αδικιών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», ο υπουργός ζήτησε από τους βουλευτές να του δώσουν τις προτάσεις τους μέχρι το βράδυ της Κυριακής τονίζοντάς του ότι θα πρέπει είναι δημοσιονομικά ουδέτερες.

Σε συνομιλία που είχε το «Π» με βουλευτές που παρευρέθηκαν στη χθεσινή συνάντηση, μεταφέρεται ότι η πρόταση που θα καταθέσουν 25-30 βουλευτές με επικεφαλής τον Ιορδάνη Τζαμτζή θα αφορά την επέκταση του χαρατσιού της ΔΕΗ για έναν ακόμα χρόνο, μειωμένο όμως κατά περίπου 10% και αυξημένο σημαντικά για τις πολύ μεγάλες περιουσίες. Με αυτό τον τρόπο πιστεύουν ότι είναι δυνατόν να γίνει σε βάθος διαβούλευση για τη φύση και τα χαρακτηριστικά του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων.

Κατά τις πληροφορίες, η Ντόρα Μπακογιάννη χαρακτήρισε ατελές το νομοσχέδιο που «θέλει πιο πολύ δουλειά» ενώ ο Νικήτας Κακλαμάνης ανέφερε: «Υπουργέ, θα σας στείλουμε γραπτές προτάσεις όπως πρότεινε ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Είστε διατεθειμένος να κάνετε αλλαγές;»- «Ναι, αν είναι δημοσιονομικά ισοδύναμες» απάντησε ο Υπουργός Οικονομικών.

«Μου απαντάτε τεχνοκρατικά και όχι πολιτικά» απάντησε ο πρώην Δήμαρχος Αθηναίων και αποχώρησε…

Ενώ ο Γιώργος Βλάχος δεν μάσησε τα λόγια του και επεσήμανε, «Τι μοντέλο ακολουθούμε; Μάλλον το μοντέλο της αρπαχτής».

Άλλοι βουλευτές, για παράδειγμα όπως ο κ. Σταμενίτης απευθυνόμενος προς τον υπουργό είπε «θα μας στείλετε όλους με έμφραγμα», ενώ ο βουλευτής κ. Κέλλας τόνισε σε κάποια φάση έξαλλος πως «θα φορολογήσετε και τον αέρα».

«Πως θα εντοπίσετε τις off shore αφού δεν υποβάλλουν φόρο εισοδήματος;», διερωτήθηκε η Φεβρωνία Πατριανάκου και παρουσίασε ένα παράδειγμα πορτοκαλεώνα που καλείται να πληρώσει ενιαίο φόρο ακινήτων πάνω από την ετήσια αξία παραγωγής.

Ο Μανώλης Κεφαλογιάννης αναρωτήθηκε γιατί ένας ελαιώνας που είναι λιγότερο από 800 μέτρα κοντά στη θάλασσα φορολογείται περισσότερο και ο Μιχάλης Ταμήλος σχολίασε ότι «Αφού αυτός ο φόρος θα είναι μόνιμος, τουλάχιστον πρέπει να έχει αναπτυξιακή λογική».

Το κλίμα όπως καταλαβαίνετε είναι ιδιαίτερα βαρύ με τους βουλευτές να στέλνουν μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις ότι δεν θα ψηφίσουν τα μέτρα αν ο υπουργός επιμείνει στη θέση του και καταθέσει την ερχόμενη Δευτέρα το επικείμενο νομοσχέδιο χωρίς αλλαγές.

The post Βουλευτές: «Το νομοσχέδιο χωρίς αλλαγές δεν περνά» – Στουρνάρας: «Στείλτε προτάσεις δημοσιονομικά ουδέτερες» appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα