Ξαναβλέπουν το θέμα του φόρου στο πετρέλαιο

Το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση αλλά του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης άνοιξε χθες η Κυβέρνηση. Κατά την πρώτη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου, με επικεφαλής τον Γιάννη Στουρνάρα, με την τρόικα άνοιξε

και πάλι το καυτό θέμα του ΦΠΑ με το επιχείρημα ότι τα σημερινά επίπεδα είναι όχι μόνο κοινωνικά επώδυνα αλλά και αναποτελεσματικά.

Την επανεξέταση της φορολογίας στο πετρέλαιο θέρμανσης τον Απρίλιο, με ανοικτό το ενδεχόμενο μείωσης του φόρου από την επόμενη χειμερινή περίοδο, αφήνει και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.Σε συνέντευξή του στη «Ναυτεμπορική» τονίζει πως η φετινή εμπειρία από την εξίσωση του φόρου των πετρελαίων κίνησης και θέρμανσης θα πρέπει να αξιολογηθεί τον Απρίλιο ως προς την οικονομική της αποτελεσματικότητα.

Η κυβέρνηση επικαλέστηκε μελέτη του ΙΟΒΕ, σύμφωνα με την οποία η αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 13% στο 23% τον Σεπτέμβριο του 2011 οδήγησε μεν σε αύξηση των εσόδων, αλλά κατά πολύ μικρότερη από την αναμενόμενη.

Επίσημη απάντηση βέβαια δεν έχει δοθεί από την Τρόικα, πληροφορίες όμως από πολιτικές πηγές του κυβερνητικού συνασπισμού ανέφεραν ότι προ ημερών διαβιβάστηκαν στο οικονομικό επιτελείο επιφυλάξεις εκ μέρους της, καθώς φοβάται ότι μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο η υλοποίηση του προγράμματος.

Έτσι, η κυβέρνηση κρατά προς το παρόν χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών ως προς το συγκεκριμένο θέμα και πολύ περισσότερο ως προς τον άλλο στόχο, αυτόν της μείωσης του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα. Αντίθετα, προσδοκά θετική γνώμη της τρόικας για τα μέτρα υπέρ των υπερχρεωμένων νοικοκυριών.

Keywords
Τυχαία Θέματα