«Ξεσκονίζει» τον Κυριάκο Γριβέα η Δικαιοσύνη – Πώς από φαρμακοποιός έγινε… αριστοκράτης στο Λονδίνο

Για ένα… κοσμοπολίτικο ζευγάρι όπως ο Κυριάκος Γριβέας και Αναστασία Βάτσικα, η Αθήνα του Μνημονίου είναι μία πολύ καταθλιπτική και μίζερη πόλη. Καμία σχέση με το λαμπερό κεντρικό Λονδίνο, όπου πλέον διαμένουν σε μία από τις πιο αριστοκρατικές συνοικίες…

Αλήθεια, όμως, πως ο πάλαι ποτέ φαρμακοποιός και πρώην στέλεχος της ΟΝΝΕΔ αναρριχήθηκε τόσο γρήγορα; Μήπως οι οικολογικές

του ευαισθησίες και το ενδιαφέρον του για την «πράσινη» ανάπτυξη; Ή μήπως το γεγονός ότι αξιοποίησε στο έπακρο τις φιλίες του, κάνοντας προσοδοφόρες μπίζνες, ακόμη και σε περιόδους που το ευρώ ήταν είδος προς εξαφάνιση για τους περισσότερους επιχειρηματίες;

Κάπως έτσι ξεκίνησαν όλα…

Το φαρμακείο που είχε ο κ. Γριβέας ήταν πολύ μικρό για να χωρέσει το… επιχειρηματικό το δαιμόνιο και έτσι σύντομα προχώρησε στη δημιουργία μιας εταιρείας για επιστημονικές εκδόσεις. Η έδρα της πρώτης εταιρείας του ήταν με ενοίκιο, στο Μαρούσι, σε ένα διαμέρισμα 100 τ.μ. μιας πολυκατοικίας. Όπως πληροφορούμαστε από το «Έθνος» την ίδια περίοδο η Αναστασία Βάτσικα είχε τη C&C, η οποία διοργάνωνε συνέδρια.

Μετά τον γάμο τους η εταιρεία αναπτύχθηκε, ενώ αργότερα σύστησαν τις επιστημονικές εκδόσεις «Mondus Vivendi», την εταιρεία επικοινωνίας CIP, είχαν αναλάβει την Diners Club από τη Citibank επί Χρ. Βασιλειάδη, δημιούργησαν την ID Events που είχε αποκλειστική δραστηριότητα την προώθηση τσιγάρων και είχαν πάρει επίσης και την εκμετάλλευση των γνωστών σε όλους ξενοδοχείων «Country Club», τα οποία ήταν σε Ελληνικό, Καρπενήσι, στο Καλτεζιώτη και στο Μικρό Πάπιγκο.

Το ζεύγος Γριβέα – Βάτσικα σύντομα γιγάντωσε τις εταιρείες του, κυρίως στο σκέλος των συνεδρίων και των επικοινωνιακών προγραμμάτων που αναλάμβαναν για τις φαρμακευτικές εταιρείες. Στην αρχή οι εταιρείες Glaxo και Yanssen Cilag εισέφεραν στις εταιρείες του Γριβέα πάνω από το 70% του συνολικού τζίρου, αφού διοργάνωναν συνέδρια με χορηγούς τις εν λόγω φαρμακευτικές εταιρείες, τα γραφεία Τύπου τους, αλλά και «ταξίδια κινήτρων». Οι δουλειές πήγαιναν καλά και οι λογαριασμοί του ζεύγους όλο και φούσκωναν…

Όταν έγινε η «πράσινη» στροφή…

Φτάσαμε έτσι στο 2008, την χρονιά κατά την οποία ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου ευαγγελίζονταν πως όταν θα έρθει στην εξουσία θα ωθήσει την Ελλάδα στην «πράσινη» ανάπτυξη. Τι σχέση αυτό με την περίπτωση του Κυριάκου Γριβέα; Προφανώς, ήταν τα λόγια του κ. Παπανδρέου που τον έπεισαν ώστε ξαφνικά ο προσανατολισμός των εταιριών του να γίνει… έτσι ξαφνικά «πράσινος».

Μικρή λεπτομέρεια, ότι τότε γνωρίστηκε σε μια φιλική παρέα γνωρίστηκε με τους Αντρίκο και Νίκο, αδελφούς του περιβόητου ΓΑΠ. Τι κι αν στα νιάτα του ήταν «γαλάζιος», όλοι ξέρουν πως οι μπίζνες έχουν μόνο ένα χρώμα. Αυτό του χρήματος! Οι τρεις τους ήρθαν πολύ κοντά, ανέπτυξαν φιλικές σχέσεις, ενώ οι κακές γλώσσες που φυσικά το «Π» δεν ασπάζεται τους θέλουν να συνεργάζονται και σε διάφορα προσοδοφόρα projects.

Ουδέν μεμπτό, βέβαια, σε αυτό. Αυτό όμως που κίνησε στη Δικαιοσύνη την περιέργεια είναι το γεγονός πως οι εταιρείες του ζεύγους Γριβέα – Βάτσικα μέσα σε μόλις έναν χρόνο (από τα τέλη του 2008 στα τέλη του 2009) εκτόξευσαν τις μακροχρόνιες δανειακές υποχρεώσεις τους από 3,627 εκατ. ευρώ σε 18,899 εκατ. ευρώ. Αααα, παραλίγο να ξεχάσουμε και μία σύμπτωση: είχαν μεσολαβήσει και οι εθνικές εκλογές που έφεραν στην εξουσία το ΠΑΣΟΚ και τον Γιώργο Παπανδρέου -ναι, τον αδελφό Αντρίκου και Νίκου- στον πρωθυπουργικό θώκο.

Μία ακόμη σύμπτωση που μας θύμισε το «Έθνος» είναι ότι το πιστωτικό ίδρυμα που δάνεισε το 2009 την εταιρεία του Γριβέα και της Βάτσικα ήταν το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, το οποίο συχνά-πυκνά εμφανιζόταν και σαν χορηγός σε συνέδρια που διοργάνωνε η C&C. Αυτό ακριβώς διερευνά και ο εισαγγελέας, καθώς του φάνηκε αφύσικο το πώς έλαβε η C&C τόσο μεγάλο δανεισμό, το αν είχαν δοθεί οι απαραίτητες εγγυήσεις και κυρίως… το πώς αξιοποιήθηκαν ή πού κατέληξαν τα τεράστια αυτά κεφάλαια.

Η εξαγορά από το ΤΤ

Να θυμίσουμε εδώ πως… έτσι ξαφνικά το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο προχώρησε στην εξαγορά του 50% της Post Bank Green Institute, ποσοστό το οποίο κατείχε ο Κυριάκος Γριβέας. Βέβαια, η διοίκηση του ΤΤ δεν εξήγησε ποτέ στους μετόχους ποιο το όφελος από αυτή την κίνηση, την ίδια ώρα που οι εταιρείες του ζεύγους δυσκολεύονταν να εξυπηρετήσουν τον τραπεζικό δανεισμό τους. Μία ακόμη… σύμπτωση, είναι πως δεν ανακοινώθηκε ποτέ ούτε το τίμημα, ούτε οι όροι, ούτε και οι στόχοι από αυτή την εξαγορά.

Μάλιστα, σε σχετική ερώτηση μεγάλης εφημερίδας η τότε διοίκηση του ΤΤ είχε απαντήσει ότι «πρόθεση της τράπεζας είναι να έχει συμμετοχή στον τομέα της περιβαλλοντικά βιώσιμης ανάπτυξης, ότι θα αξιοποιήσει τις ευκαιρίες που θα προκύψουν και ότι σκοπός της είναι να συγκεντρώσει το καλύτερο επιστημονικό δυναμικό».

Που πήγαν τα λεφτά;

Κανείς, τελικά, ποτέ δεν έμαθε που πήγαν τα λεφτά του δανείου, καθώς ο Κυριάκος Γριβέας ως άλλος… Χουντίνι φρόντισε να εξαφανίσει τα ίχνη τους. Μάλιστα, εύλογα ερωτηματικά προκαλεί το γεγονός πως τον Μάιο του 2011, κατάφερε να αποσπάσει άρση ακόμα και της δέσμευσης του 50% των καταθέσεων που είχε επιβληθεί για την εξασφάλιση των συμφερόντων του ελληνικού Δημοσίου. Πράγμα απίστευτο, καθώς οι εκκρεμότητες που είχαν οι εταιρείες του ζεύγους προς το Δημόσιο ήταν κάτι περισσότερο από αρκετές…

Και κάπως έτσι, ο Κυριάκος και η Αναστασία συνεχίζουν… ανέμελα τη ζωή τους στο Λονδίνο, μακριά από τη μίζερη Αθήνα και όσους «φέσωσαν»… Ας ελπίσουμε η έρευνα της Δικαιοσύνης να προχωρήσει τάχιστα, καθώς αποτελεί πρόκληση για το κοινό περί δικαίου αίσθημα το να μην ξεκαθαρίζει μία υπόθεση με έντονη οσμή σκανδάλου… Θα επανέλθουμε σύντομα κ. Γριβέα…

Keywords
Τυχαία Θέματα