«Ξύνονται» οι Γερμανοί για την επαναδιαπραγμάτευση

Του Δ. Κεμπέ

Με τις βαθύτατες ρίζες των παθογενειών της ελληνικής οικονομίας έρχεται αντιμέτωπη από την πρώτη κιόλας ημέρα η κυβέρνηση Σαμαρά, καθώς μπορεί να μην υπάρχει ούτε λεπτό χρόνος για ανασκόπηση των όσων προηγήθηκαν της ένταξης της χώρας στη ζώνη του ευρώ και των όσων ακολούθησαν έκτοτε, όμως οι εταίροι-δανειστές ζητούν απαντήσεις και απαιτούν άμεσες μεταρρυθμίσεις ώστε να δομηθεί η νέα προσπάθεια σε γερά θεμέλια.
Ακόμη και τώρα, που

εξελέγη κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας με τη σύμπραξη του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, φροντίζουν να… υπενθυμίζουν ότι κακώς η Ελλάδα μπήκε στο ευρώ και, ακόμη χειρότερα, κακώς έκαναν οι τότε ηγεσίες της Ε.Ε. που τη δέχτηκαν. Χαρακτηριστικό είναι το δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού «Stern», το οποίο αναφέρει ότι η καγκελαρία γνώριζε εγκαίρως τους κινδύνους της εισόδου της Ελλάδας στην ευρωζώνη, επικαλούμενο εσωτερικά έγγραφα από την ίδια την καγκελαρία και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Από το 1999
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Eurostat, ήδη στις αρχές του 1999, σε δύο έγγραφά της, προειδοποιούσε την Επιτροπή για πιθανά παραποιημένα ελληνικά στατιστικά στοιχεία, αλλά οι προειδοποιήσεις «αποκρούστηκαν». Επιπλέον, στις 12 Μαΐου του ίδιου έτους, ο πρόεδρος της Eurostat, σε σημείωμα προς τον τότε επίτροπο για οικονομική και νομισματική πολιτική, Ιβ Τριμπό ντε Σιλγκί, τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση είχε χρησιμοποιήσει πιθανότατα τις μεταβιβαστικές πληρωμές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου, με τρόπο παράτυπο, να βελτιώσουν τα δημοσιονομικά μεγέθη του προϋπολογισμού, για να λάβει την εξής απάντηση: «Υποθέτω ότι η Eurostat ούτε σχεδιάζει διορθώσεις στους αριθμούς, ούτε επιθυμεί να συνεχίσει την συζήτηση για το θέμα αυτό». Όπως αναφέρεται στο άρθρο, στις αρχές του 2000, η καγκελαρία διέθετε σειρά αρνητικών εισηγήσεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας, με προειδοποιήσεις για το μεγάλο αναλογικά εμπορικό έλλειμμα, τη μεγάλη εξάρτηση από τις κοινοτικές επιδοτήσεις, αλλά και για τους κινδύνους που απειλούν την ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας. Σημείωναν, δε, ότι η χώρα δεν ήταν έτοιμη για το «σοκ της εισόδου στην ευρωζώνη». Στο περιοδικό υπογραμμίζεται ότι έως τώρα ο τότε καγκελάριος, Γκέρχαρντ Σρέντερ, όποτε ερωτάτο, παρέπεμπε στη θετική ψήφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αναφέρεται, δε, ότι, αν και ζητήθηκε το σχόλιό του για τα νέα στοιχεία, αρνήθηκε να τοποθετηθεί. Το ίδιο συνέβη και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αλλαγή
Τέτοιου είδους δημοσιεύματα δεν είναι ούτε τυχαία, ούτε συγκυριακά. Προφανώς, η Μέρκελ, στην προσπάθειά της να «αποκρούσει» τη δυναμική του ελληνικού αιτήματος για επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου, που αποτελεί πλέον πανευρωπαϊκό αίτημα και υιοθετείται ακόμη και από τον Ομπάμα, αναζητεί τρόπους για να δείξει ότι η Ελλάδα όχι μόνο δεν τηρεί τις δεσμεύσεις της, αλλά επιδιώκει με κάθε τρόπο να κοροϊδέψει τους εταίρους. Μόνο που όλα αυτά τα «παραδείγματα» δεν αφορούν κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας, αλλά του ΠΑΣΟΚ. Και αυτήν ακριβώς τη διαφορά στον τρόπο χ

Keywords
Τυχαία Θέματα