Υποψήφιος για βραβείο ο Σνόουντεν, μετά από πρόταση αριστερής ομάδας του Ευρωκοινοβουλίου

Στον κατάλογο των υποψηφίων για το βραβείο Ζαχάρωφ για την Ελευθερία της Σκέψης περιλαμβάνεται το όνομα του πρώην τεχνικού συμβούλου των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ Έντουαρντ Σνόουντεν μετά από πρόταση της αριστερής ομάδας του Ευρωκοινοβουλίου.

Το βραβείο απονέμεται από το Ευρωκοινοβούλιο κάθε χρόνο σε ανθρώπους που «μάχονται κατά της μισαλλοδοξίας, του φανατισμού και της καταπίεσης», πρότεινε, όπως ανακοίνωσε, η αριστερή ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου.

«Ο Σνόουντεν έθεσε

σε κίνδυνο τη ζωή του για να επιβεβαιώσει αυτό που υποψιαζόμασταν εδώ και καιρό σχετικά με την ευρεία παρακολούθηση στο Διαδίκτυο, ένα τεράστιο σκάνδαλο της εποχής μας», αναφέρει η ομάδα GUE/NGL (Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά/Βόρεια Πράσινη Αριστερά σε ανακοίνωσή της.

«Αποκάλυψε λεπτομέρειες για παραβιάσεις του ευρωπαϊκού νόμου για την προστασία των δεδομένων και βασικών δικαιωμάτων», προσθέτει. Με το ίδιο βραβείο έχουν τιμηθεί στο παρελθόν, ο πρώην πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Νέλσον Μαντέλα και η ηγέτης της αντιπολίτευσης της Μιανμάρ Αούνγκ Σαν Σου Κιι. Tο γεγονός πάντως της υποψηφιότητας του πρώην τεχνικού συμβούλου ενδέχεται να κλιμακώσει την ένταση μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΗΠΑ σχετικά με τις αποκαλύψεις του.

Keywords
Τυχαία Θέματα