40 χρόνια από την εισβολή του Αττίλα στην Κύπρο

Οι μνήμες γύρισαν 40 χρόνια πίσω στις 5.30 το πρωί της Κυριακής, όταν οι σειρήνες ήχησαν σε όλες τις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου, για τη συμπλήρωση 40 χρόνων από την τουρκική εισβολή στο νησί.

Στις 20 Ιουλίου 1974, ο τουρκικός στρατός έκανε απόβαση στις ακτές της Κερύνειας. Περίπου 40.000 Τούρκοι στρατιώτες, υπό την υποστήριξη της Τουρκικής Αεροπορίας και του ναυτικού εισέβαλαν παράνομα και κατά παράβαση του καταστατικού χάρτη του Συμβουλίου

Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών στις βόρειες ακτές της Κυπριακής Δημοκρατίας.

c4d3a118296785bfff1c1bc8a611853a06140a70

Η απόβαση των Τουρκικών στρατευμάτων που ολοκληρώθηκε σε δύο φάσεις, με ένα μήνα σχεδόν διαφορά η πρώτη από τη δεύτερη και είχε ως αποτέλεσμα την παράνομη κατοχή του 37% της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Περίπου 200.000 άνθρωποι εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους, έγιναν πρόσφυγες στην ίδια τους την πατρίδα, ενώ οι νεκροί ανέρχονταν σε 4.000 και οι αγνοούμενοι 1.619. Οι Τούρκοι κατακτούν το 65% της καλλιεργήσιμης έκτασης, το 70% του ορυκτού πλούτου, το 70% της βιομηχανίας, το 80% των τουριστικών εγκαταστάσεων του νησιού.

Η ίδια η Τουρκία υποστήριξε ότι δεν πρόκειται για εισβολή αλλά για «ειρηνική επέμβαση» με σκοπό την επαναφορά του συνταγματικού σκηνικού στην πριν του πραξικοπήματος κατάσταση και ανακοίνωσε ότι το δικαίωμα για την επέμβασή της ήταν κατοχυρωμένο στη Συνθήκη Εγγυήσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ωστόσο πότε δεν εγκρίθηκε τέτοιο αίτημα από το Συμβούλιο Ασφαλείας, ποτέ η Κυπριακή Δημοκρατία δεν ζήτησε από την Τουρκία να παρέμβει στρατιωτικά και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, που συνεδρίασε στη Νέα Υόρκη στις 16 Ιουλίου, δεν είχε πάρει σχετική απόφαση.

Σήμερα, 40 χρόνια μετά, ο λαός της Κύπρου δεν ξεχνάει τη ματωμένη ημέρα της εισβολής και τιμά τους νεκρούς του στην ημέρα μνήμης.

Στις 10 το πρωί, τελέστηκε στον Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης στη Λευκωσία, από τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο μνημόσυνο των πεσόντων στην εισβολή, με την παρουσία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδη, ενώ τον επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε ο υπουργός Άμυνας Χριστόφορος Φωκαΐδης.

Επίσης έγινε επίσης παράκληση για απελευθέρωση της Κύπρου, επιστροφή των προσφύγων στις πατρογονικές τους εστίες και ανεύρεση των αγνοουμένων.

Το βράδυ στο προεδρικό μέγαρο θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση, την οποία για πρώτη φορά οργανώνουν η κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα, τα οποία από κοινού καταδικάζουν τη βάρβαρη τουρκική εισβολή και τη συνεχιζόμενη κατοχή και αποτίουν φόρο τιμής στους πεσόντες υπερασπιζόμενοι την εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου.

Παράλληλα, στο κατεχόμενο τμήμα της Λευκωσίας θα μεταβεί σήμερα ο πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιούλ, ο οποίος μαζί με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου, θα παραστούν στην μεγάλη στρατιωτική παρέλαση που θα γίνει στο πλαίσιο εκδηλώσεωνγια την 40ή επέτειο της τουρκικής εισβολής.

Την παρουσία Γκιούλ στα κατεχόμενα καταδίκασαν η κυπριακή κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα, ωστόσο ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε ότι για την Τουρκία το Κυπριακό είναι «εθνική υπόθεση» και υποστήριξε πως «υπάρχουν αρκετοί θετικοί παράγοντες για την ολοκλήρωση της διαπραγματευτικής διαδικασίας με επιτυχία».

Keywords
Τυχαία Θέματα