Aυτα είναι τα 20 καλύτερα πανεπιστήμια στον κόσμο

Ανακοινώθηκαν και φέτος τα καλύτερα πανεπιστήμια στον κόσμο από τον βρετανικό οργανισμό QS World University Rankings. Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά το MIT (Massachusetts Institute of Technology), βρίσκεται στην κορυφή και ακολουθούν στη δεύτερη θέση το Imperial College του Λονδίνου μαζί με το πανεπιστήμιο του Cambridge.

Στην τέταρτη θέση βρίσκεται το

πανεπιστήμιο του Harvard, που από άποψη εισοδημάτων είναι το πλουσιότερο στον κόσμο και την πέμπτη θέση μοιράζονται δύο πανεπιστήμια του Λονδίνου, το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και το University College. Με το King’s College του Λονδίνου να κατέχει με άνεση την 16η θέση, η βρετανική πρωτεύουσα έχει στη λίστα των είκοσι καλύτερων πανεπιστημίων στον κόσμο,τρία!

Το πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου βρίσκεται στη 17η θέση, αποδεικνύοντας ότι η Σκωτία «στέκεται καλά στα πόδια της», σε εκπαιδευτικό επίπεδο και την ακολουθούν δύο ελβετικά πανεπιστήμια, ενώ στην εικοστή θέση συναντάμε το πανεπιστήμιο του Τορόντο, στον Καναδά.

Όμως, αίσθηση προκαλεί ότι στην εικοσάδα των καλύτερων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων διεθνώς, τα έντεκα από αυτά ανήκουν στις ΗΠΑ!

Ποια είναι τα στοιχεία και οι παράγοντες που καθιστούν ένα πανεπιστήμιο από τα καλύτερα στον κόσμο;Ο Ben Sowter, διευθύνων σύμβουλος της βρετανικής εταιρείας QS World University Rankings, που κατατάσσει εδώ και δέκα χρόνια τα πανεπιστήμια σε καλύτερα ή λιγότερο καλά, αναφέρει ότι τρία είναι τα κύρια στοιχεία που ανεβάζουν ένα πανεπιστημιακό ίδρυμα στην κορυφή. Η «ακαδημαϊκή φήμη», η δυνατότητα για επιστημονική έρευνα και η αναλογία καθηγητών – μαθητών.

Σε ό,τι αφορά την «ακαδημαϊκή φήμη», 60.000 ακαδημαϊκοί από όλο τον κόσμο βαθμολογούν τα πανεπιστήμια κάθε χρόνο, εκτός από εκείνο στο οποίο εργάζονται.

Η δύναμη της έρευνας ενός πανεπιστημίου και το πόσες φορές τα υπόλοιπα εκπαιδευτικά ιδρύματα αναφέρονται σε αυτές, παίζει μεγάλο ρόλο στην κατάταξή τους. Όσο για τον αριθμό καθηγητών – φοιτητών, μια αναλογία δώδεκα προς ένας, θεωρείται ικανοποιητική.

Ένας άλλος παράγοντας που καθιστά ένα πανεπιστήμιο ικανό να «αναρριχηθεί» στα top 20 του κόσμου, είναι η οικονομική του επιφάνεια. Η «Times Higher Education World University Rankings», (οργανισμός που βαθμολογεί τα 400 καλύτερα πανεπιστήμια κάθε χρόνο), γίνεται πιο συγκεκριμένη και αναφέρει ότι, όταν ένα πανεπιστήμιο διαθέτει ετήσιο εισόδημα 750.000 δολάρια ανά ακαδημαϊκό, το ένα πέμπτο των φοιτητών και των καθηγητών του προέρχονται από τη διεθνή κοινότητα και δίνει 230.000 δολάρια για έρευνα σε κάθε καθηγητή, έχει βάσιμες ελπίδες να βρεθεί στη λίστα των καλύτερων πανεπιστημίων στον κόσμο!

Πάντως, ο Andreas Schleicher, επικεφαλής του ΟΟΣΑ, (Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και την Ανάπτυξη), σε θέματα εκπαίδευσης, δηλώνει ότι σύντομα θα ζητηθεί από τις κυβερνήσεις των χωρών – μελών, να προτείνουν κριτήρια κατάταξης για τα πανεπιστημιακά ιδρύματα. Ο ίδιος επισημαίνει ότι θα πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη σημασία, εκτός από τα εισοδήματα των πανεπιστημίων και στο τι διδάσκονται οι φοιτητές σε αυτά.

Τα είκοσι καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου με σειρά κατάταξης είναι:

1. Massachusetts Institute of Technology (MIT)

2. Imperial College London

2. University of Cambridge

4. Harvard University

5. University College London

5. University of Oxford

7. Stanford University

8. California Institute of Technology

9. Princeton

10. Yale

11. University of Chicago

12. ETH Zurich

13. University of Pennsylvania

14. Columbia University

14. Johns Hopkins University

16. King’s College London

17. University of Edinburgh

17. Ecole Polytechnique Federale de Lausanne

19. Cornell University

20. University of Toronto

Keywords
Τυχαία Θέματα