Financial Times Deutschland: Οι αποζημιώσεις για τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο προς την Ελλάδα έχουν καταβληθεί πολλές φορές!

Μια ακόμη φορά, οι Γερμανοί δεν έχασαν την ευκαιρία να στάξουν… χολή για την απόφαση της Ελλάδας να διεκδικήσει αποζημιώσεις για τις θηριωδίες των ναζί κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το σημερινό δημοσίευμα των Financial Times Deutschland αποδεικνύει γιατί υπάρχουν και φορές που οι Γερμανοί δεν… είναι φίλοι μας. Το άρθρο της εφημερίδας έχει τον τίτλο «Τα χρήματα των άλλων» και περνάει την Ελλάδα γενεές 14 για

την απόφαση Σταϊκούρα να συστήσει επιτροπή που θα αναζητήσει πόσα χρήματα πρέπει να καταβάλει τη Γερμανία στην Ελλάδα για όσα έγιναν στην κατοχή.

«Λίγο πριν την έκθεση της τρόικας η Ελλάδα προσπαθεί να βελτιώσει τα οικονομικά της. Η ιδέα: Η Γερμανία θα πρέπει να καταβάλει αποζημιώσεις για τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Όμως αυτό έχει γίνει ήδη. Μόνο που τα χρήματα δεν έφθασαν ποτέ στον παραλήπτη τους.

Χθες το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι θα συλλέξει αποδεικτικά στοιχεία που να καθιστούν νομικά βάσιμες τις αξιώσεις σχετικά με τις γερμανικές επανορθώσεις για τις θηριωδίες και τις καταστροφές στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σύμφωνα με τον Γερμανό καθηγητή Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας Χάιντς Ρίχτερ «αξιώσεις υπήρχαν πάντα. Και αποζημιώσεις έχουν καταβληθεί πολλές φορές». Ο ιστορικός υποστηρίζει ότι οι Έλληνες διαχειρίστηκαν πλημμελώς τα χρήματα. «Αμέσως μετά τον πόλεμο, η Γερμανία ενέκρινε την αποστολή 30.000 τόνων βιομηχανικών αγαθών προς την Ελλάδα. 10.000 τόνοι φορτώθηκαν σε βρετανικά πλοία με κατεύθυνση προς την Ελλάδα. Δεν έφθασαν ωστόσο ποτέ», λέει ο Χάιντς Ρίχτερ.

«Τα υπόλοιπα σκούριαζαν επί 2 χρόνια στο λιμάνι του Αμβούργου μέχρι που πουλήθηκαν στους Βρετανούς. Τα χρήματα δεν έφτασαν ποτέ στην Αθήνα. Το 1953 η Βόννη χορήγησε 200 εκ. μάρκα επενδυτική βοήθεια προς την Ελλάδα, ένα είδος κεκαλυμμένης αποζημίωσης χωρίς ωστόσο να την αναγνωρίσει ως τέτοια. Τέλος η Ελλάδα έλαβε 115 εκ. μάρκα ως επανορθώσεις για τις θηριωδίες των ναζί. Και αυτά τα χρήματα όμως χάθηκαν», σύμφωνα πάντα με τον Γερμανό ιστορικό.

Πηγή: Deutsche Welle

Keywords
Τυχαία Θέματα