H έκθεση των Βρυξελλών για την ελληνική οικονομία-Δημοσιονομικό κενό 4 δισ. ως το τέλος του 2016

Πρόοδο, αλλά με καθυστερήσεις, διαπιστώνει η έκθεση της Κομισιόν αναφορικά με την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Με βάση την έκθεση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει δημοσιονομικό κενό ύψους 3,4 δισ. ευρώ το 2015 και συνολικά 4 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2016, ενώ παράλληλα εκτιμά ότι υπάρχει χρηματοδοτικό κενό 3,8 δισ. ευρώ που ξεκινά από την άνοιξη του 2014

Την ίδια ώρα, στα 1,6 δισ. ευρώ για το 2013 από 2,5 δισ. ευρώ προηγουμένως μειώνονται τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις, ωστόσο η Τρόικα

ανεβάζει στα 3,5 δισ. ευρώ το ποσό που πρέπει να επιτύχει ως έσοδα αποκρατικοποιήσεων η κυβέρνηση το 2014.

Το ποσό αυτό είναι κατά περίπου 1 δισ. ευρώ υψηλότερο ακόμη και των προβλέψεων που υπήρχαν στο μνημόνιο του Μαΐου και δημιουργεί ερωτήματα για τον τρόπο κάλυψής του από την ελληνική κυβέρνηση.

«Η Ελλάδα έχει καταγράψει μεγάλη πρόοδο στο δημοσιονομικό σκέλος αλλά και στην κατεύθυνση ολοκλήρωσης της ανακεφαλαιοποίησης των τεσσάρων συστημικών ελληνικών τραπεζών», σημειώνεται, μεταξύ άλλων, στην έκθεση.

Ακόμη, σύμφωνα με την Κομισιόν, σημαντικές δράσεις από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης έχουν καθυστερήσει, ενώ προειδοποιεί πως σημαντικές δυσλειτουργίες, ελλείψεις και καθυστερήσεις κυρίως στον τομέα της Υγείας απειλούν να θέσουν σε κίνδυνο τον στόχο της ελληνικής κυβέρνησης για επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος κατά τη διετία 2013 – 2014.

Βάσει της έκθεσης, οι προτεραιότητες για την ελληνική κυβέρνηση είναι η αύξηση των δημοσίων εσόδων και η αναμόρφωση του αναποτελεσματικού μηχανισμού διαχείρισής τους.

Μάλιστα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί επιτακτική την ανάγκη ενός λειτουργικού και αποτελεσματικού μηχανισμού διαχείρισης των δημοσίων εσόδων.

«Οι προσπάθειες της ελληνικής πλευράς για συρρίκνωση του δημοσίου τομέα συνεχίζονται, ωστόσο διαπιστώνονται ακόμη μεγάλες καθυστερήσεις», αναφέρεται, ακόμη, στην παρούσα έκθεση.

«Φιλόδοξος», χαρακτηρίζεται ο στόχος του νέου φόρου ακινήτων

Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε, στο κείμενο του μνημονίου που παρουσιάζεται μαζί με την έκθεση της Κομισιόν να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα «περιλαμβανομένης της παράτασης των ήδη θεσμοθετημένων μέτρων», για να διασφαλίσει 2,9 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση από τα ακίνητα αρχής γενομένης από το 2014.

Στην έκθεση της Κομισιόν αναφέρεται ότι είναι φιλόδοξος ο στόχος εφαρμογής του νέου φόρου σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, και έτσι ουσιαστικά η κυβέρνηση δεσμεύεται για νέα αναβολή στην εφαρμογή του με αντίστοιχη παράταση του τέλους μέσω της ΔΕΗ, εφόσον τα έσοδα δεν είναι διασφαλισμένα.

Ανησυχία για την «μαύρη τρύπα» στον ΕΟΠΥΥ

Έντονους προβληματισμούς εκφράζει, ακόμη, η Κομισιόν για την οικονομική κατάσταση στον ΕΟΠΥΥ, η οποία «παραμένει πολύ δύσκολη».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την καταβολή των ληξιπρόθεσμων οφειλών, ύψους 1,6 δισ. ευρώ, προς τις επιχειρήσεις που δεν έχει ακόμη προχωρήσει, αλλά και για την υπερβάλλουσα δαπάνη που διαπιστώνεται στις διαγνωστικές εξετάσεις και στις ιδιωτικές κλινικές.

Η πρόβλεψη για τον Οργανισμό για το 2013 δείχνει έλλειμμα περίπου στα 475 εκατ. ευρώ, ενώ, όπως σημειώνει η Κομισιόν «αν δεν είχαν ληφθεί μέτρα εξυγίανσης η οικονομική κατάσταση του ΕΟΠΥΥ θα ήταν ακόμη πιο προβληματική».

Οι αλλαγές στον τομέα της περίθαλψης συνεχίζονται κανονικά, σχολιάζει, ωστόσο, σημειώνει πως τα σοβαρά εμπόδια της εισροής πόρων, της εξόφλησης των παροχών υγείας και των δημόσιων νοσοκομείων παραμένουν. Ειδικά για τα νοσοκομεία, οι πληρωμές εξελίσσονται με τόσο αργό ρυθμό, ώστε μόνο το 2% των οφειλόμενων ποσών να εξοφλείται τοις μετρητοίς.

Παράλληλα, έντονη ανησυχία για τον αυξανόμενο αριθμό των πολιτών που δεν έχουν πρόσβαση στις δημόσιες δομές υγείας, εξαιτίας και των υψηλών ποσοστών ανεργίας. Η κυβέρνηση, σύμφωνα με την Επιτροπή, θα πρέπει να καταρτίσει σχέδιο για τους ανασφάλιστους πολίτες, θέτοντας σε εφαρμογή το εκπτωτικό κουπόνι υγείας.

«Με βάση αυτή την ανάλυση της συμμόρφωσης της Ελλάδας με το Μνημόνιο, και με δεδομένο ότι θα συνεχιστεί από τις ελληνικές αρχές η εφαρμογή του αναθεωρημένου μνημονίου, βάσει κυρίως των προηγούμενων ενεργειών, το πρόγραμμα τώρα -σε γενικές γραμμές- βρίσκεται σε καλό δρόμο και οι υπηρεσίες της Επιτροπής συνιστούν την εκταμίευση της δόσης για το 3ο τρίμηνο του 2013 από τα κεφάλαια του EFSF», σχολιάζει, επίσης, η Κομισιόν.

«Οι εκτιμώμενες ανάγκες χρηματοδότησης για το επόμενο τρίμηνο αναμένεται να καλυφθούν από την ΕΕ με 3 δισ. ευρώ, που θα διατεθούν για τη χρηματοδότηση των ταμειακών αναγκών της ελληνικής κυβέρνησης, καθώς και για την καταβολή των καθυστερούμενων οφειλών προς τον ιδιωτικό τομέα και την εξυπηρέτηση του εξωτερικού χρέους. Η εκταμίευση θα γίνει σε δύο δόσεις, με την πρώτη ύψους 2,5 δισ. ευρώ να έχει καταβληθεί τον Ιούλιο του 2013. Η εκταμίευση του υπόλοιπου ποσού θα γίνει τον Οκτώβριο του 2013 έπειτα από την επίτευξη των νέων στόχων», καταλήγει.

Πηγή: protothema.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα