Άδωνις: Δεν θέλουμε οι γιατροί να μαθαίνουν τις αποφάσεις μας από την τηλεόραση

Με στόχο την ομαλή μετάβαση των γιατρών του ΕΟΠΥΥ στη νέα εργασιακή πραγματικότητα, που διαμορφώνεται μετά τη μεταρρύθμιση του συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) αρχίζει την Παρασκευή ο διάλογος της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με τους εκπροσώπους των γιατρών.

«Στη διάρκεια του διαλόγου θα προσπαθήσουμε να βρούμε εκείνους τους τρόπους, όπου θα γίνει με τον πιο ομαλό τρόπο η μετακίνηση των γιατρών που θα επιλέξουν να δουλεύουν στο ΕΣΥ, αλλά

και η μετακίνησή τους προς τα συμβεβλημένα ιατρεία» δήλωσε ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης, το μεσημέρι της Τετάρτης μετά τη συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους της ΠΟΣΕΥΠ-ΕΟΠΥΥ, κ. Αθανάσιο Αποστολόπουλο και κ. Γιώργο Χρονόπουλο.

Οι εκπρόσωποι των γιατρών, και κατά τη σημερινή συνάντηση, επέμειναν στην «κόκκινη γραμμή» της μη αλλαγής των εργασιακών σχέσεων σε πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.

«Τους εξηγήσαμε για άλλη μια φορά ότι αυτό αποτελεί βασικό τμήμα της μεταρρυθμίσεως και στο διάλογο θα προσπαθήσουμε να βρούμε εκείνους τους τρόπους της ομαλής μετάβασης» υπογράμμισε ο υπουργός.

«Εγώ δεν θέλω σε καμία περίπτωση να φαίνεται ότι εμείς αποφασίζουμε ερήμην των γιατρών. Τους σεβόμαστε, οι συγκεκριμένοι γιατροί έχουν δουλέψει στο σύστημα πολλά χρόνια. Είναι μαζί μας σε όλη την προσπάθεια με την Πολιτεία εδώ και δεκαετίες. Και θέλω να δείξουμε και προς αυτούς τον δέοντα σεβασμό. Δεν θέλουμε να μαθαίνουν τις αποφάσεις μας από τα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων. Θέλουμε να ξέρουν από πριν το πλήρες χρονοδιάγραμμα που θα τηρήσουμε και τις διαδικασίες. Θα είμαστε όλοι σε ένα τραπέζι, για να δούμε τις λεπτομέρειες» περίγραψε το πλαίσιο του διαλόγου ο υπουργός Υγείας.

Ο κ. Γεωργιάδης επανέλαβε ότι δεν θα απολυθεί κανένας γιατρός, εκτίμησε ωστόσο ότι το ρεύμα των γιατρών του ΕΟΠΥΥ προς το ΕΣΥ θα είναι μικρό.

«Αν κρίνω από την ένταση του αιτήματος για την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση, φαντάζομαι ότι οι περισσότεροι θα επιλέξουν να κρατήσουν το ιατρείο τους» ανέφερε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι περιμένει με ενδιαφέρον πως θα αποτυπωθεί στις αιτήσεις η επιλογή των γιατρών του ΕΟΠΥΥ.

Η πρώτη επίσημη συνάντηση ορίστηκε το μεσημέρι της Παρασκευής, με το υπουργείο Υγείας να εκπροσωπείται από τον κ. Γεωργιάδη, τον υφυπουργό κ. Αντώνη Μπέζα και τον γενικό γραμματέα κ. Πελοπίδα Καλλίρη. Θα παρευρίσκεται επίσης και εκπρόσωπος από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, προκειμένου να αποσαφηνιστούν τα ζητήματα της διοικητικής διαδικασίας.

Από πλευράς υπουργείου Υγείας, πάντως, η διαδικασία δρομολογείται με ταχύ ρυθμό. Όπως επισήμανε άλλωστε ο κ. Γεωργιάδης, «το χρονοδιάγραμμα μεταρρυθμίσεως δεν μπορεί να μεταβληθεί και δεν αλλάζει λόγω διαλόγου. Είναι απολύτως γνωστό ότι δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο».

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου, ο νέος ΕΟΠΥΥ θα διαμορφωθεί μέσα στον επόμενο μήνα. «Στόχος μας είναι μέχρι τέλη Ιανουαρίου να έχουν επιστρέψει όλοι στις θέσεις τους, και να λειτουργεί ο νέος φορέας» επανέλαβε ο υπουργός.

Συνολικά, η μεταρρύθμιση θα διαρκέσει δύο χρόνια, αλλά κομβικό σημείο θεωρείται και ο ερχόμενος Απρίλιος οπότε ο ΕΟΠΥΥ θα αρχίσει να αγοράζει υπηρεσίες υγείας για τους ασφαλισμένους του.

«Ο πολίτης δικαιούται να έχει δημόσιο σύστημα παροχής πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Σήμερα δεν το έχει και πρέπει να το φτιάξουμε όσο μπορούμε πιο γρήγορα. Άρα, στην πραγματικότητα η κριτική που πρέπει να μας ασκείται είναι γιατί έχουμε καθυστερήσει, όχι για το αν θα πάμε γρήγορα» είπε ο κ. Γεωργιάδης.

Keywords
Τυχαία Θέματα