Αυτοί είναι οι πύραυλοι Buk που κατέρριψαν το Boeing

Θυσία στον εμφύλιο της Ουκρανίας, όπως όλα δείχνουν, έγιναν οι 298 επιβαίνοντες της πτήσης ΜΗ17 της Malaysia Airlines, το οποίο, σύμφωνα με το πιθανότερο σενάριο, κατερρίφθη από πύραυλο Buk.

Το ποια πλευρά τον εκτόξευσε προς το παρόν είναι αδιευκρίνιστο με τη μια πλευρά να τα ρίχνει στην άλλη (φιλορώσοι αυτονομιστές -Ουκρανοί), καθώς και οι δύο έχουν στα χέρια τους αυτό το ρωσικής κατασκευής όπλο. Τι είναι όμως, ο πύραυλος Buk και πόσες πιθανότητες έχει να εκτοξεύτηκε από μια από τις δυο πλευρές;

Tι είναι πο πύραυλος Buk

Ο

πύραυλος Buk, που φέρει την κωδική ονομασία Grizzly από το ΝΑΤΟ αναπτύχθηκε από την ΕΣΣΔ στη δεκαετία του 1970 με σκοπό να καταρρίπτει τους πυραύλους κρουζ. Από τότε μέχρι σήμερα έχει αναβαθμιστεί πολλές φορές και αποτελεί προϊόν εξαγωγής της Ρωσίας. Μεταξύ άλλων χωρών που το έχουν προμηθευτεί, είναι και η Ουκρανία.

Πάντως, η χρήση του δεν είναι τόσο απλή, και δεν απαιτείται το πάτημα ενός μόνο κουμπιού για να εκτοξευτεί. Σύμφωνα με ειδικούς η εκτόξευση του εν λόγω πυραύλου απαιτεί τη γνώση χρήσης του ραντάρ, για να κλειδώσει ένας στόχος, αλλά και πολλές άλλες έξτρα γνώσεις τις οποίες πολύ δύσκολα θα μπορούσαν να έχουν οι φιλορώσοι αυτονομιστές. Σύμφωνα με τον ίδιο ειδικό που επικαλείται ο Guardian, η χρήση του συγκεκριμένου πυραύλου μπορεί να έχει γίνει μόνο από κρατικό στρατό, κάτι το οποίο πολύ απλά σημαίνει ότι μόνο η Ρωσία ή η Ουκρανία θα μπορούσαν να τον είχαν εκτοξεύσει. ´Η έστω, οι φιλορώσοι αλλά σίγουρα με τη βοήθεια Ρώσων.

Το έχουν ή δεν το έχουν οι φιλορώσοι στα χέρια τους;

Δύο εβδομάδες πριν, όταν στις 29 Ιουνίου κατέλαβαν ουκρανικό φυλάκιο, οι φιλορώσοι αυτονομιστές του Ντονέτσκ καυχιούνταν ότι έχουν στα χέρια τους πυραύλους Buk. Μάλιστα, το DPR είχε δημοσιεύσει τότε στο Twitter μια φωτογραφία του πυραυλικού συστήματος, η οποία χθες διεγράφη από το λογαριασμό.

Παράλληλα, την περασμένη εβδομάδα φιλορώσοι καυχιούνταν ότι χτυπούσαν αεροπλάνα και ελικόπτερα με πυραύλους Buk.

Την ίδια ώρα, όπως σημειώνει ο Guardian, άνθρωπος που παρακολουθεί τα social media στην Ουκρανία τονίζει ότι οι φιλορώσοι αυτονομιστές είχαν ποστάρει στο Ιντερνετ φωτογραφίες του πυραυλικού συστήματος που ήταν εγκατεστημένο στο χωριό Τόρεζ, πο βρίσκεται κοντά στην περιοχή όπου έπεσε το αεροπλάνο.

Βέβαια, χθες, η φιλορωσική πλευρά αρντούναν ότι έχει στην κατοχή της τέτοια όπλα. «Φυσικά και δεν έχουμε τέτοια συστήματα. Αυτά τα όπλα είναι πολύ βαριά και πολύ ισχυρά και εμείς δεν έχουμε κάποιον να μας τα προμηθεύσει», έλεγαν.

Βέβαια, όπως σημειώνει και ο Guardian, οι Ρωσόφιλοι αυτονομιστές της ανατολικής Ουκρανίας δεν θα μπορούσαν να έχουν την τεχνογνωσία για να θέσουν σε λειτουργία ένα τέτοιο οπλικό σύστημα και ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί μόνο αν τους βοηθούσαν Ρώσοι στρατιώτες.

Keywords
Τυχαία Θέματα