Αίμα και λύτρα

Του Κώστα Μπετινάκη

Στον απόηχο της στυγερής δολοφονίας του Aμερικανού δημοσιογράφου Τζέιμς Φόλεϊαπό το «Ισλαμικό Χαλιφάτο», η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μέρι Χαρφ δήλωσε πως οι ΗΠΑ «δεν είχαν πληρώσει λύτρα για την απελευθέρωσή του, επειδή αυτή η χώρα δεν κάνει παραχωρήσεις σε τρομοκράτες».

Η δήλωση αυτή έγινε καθώς αποκαλύπτονται λεπτομέρειες για την αποτυχημένη απόπειρα των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων να απελευθερώσουν τους ομήρους που κρατούν οι τζιχαντιστές πολεμιστές. Πληροφορίες που κυκλοφόρησαν υποστήριζαν

πως οι απαγωγείς του Φόλεϊ απαιτούσαν λύτρα 132 εκατ. ευρώ, προκειμένου να τον αφήσουν ελεύθερο, και ότι οι ΗΠΑ είχαν αρνηθεί να πληρώσουν.

Όπως εξήγησε η Χαρφ, «ένας από τους τρόπους με τους οποίους χρηματοδοτείται το Ισλαμικό Χαλιφάτο Ιράκ και Λεβάντε (ISIL) είναι από τα λύτρα που λαμβάνει για την απελευθέρωση ανθρώπων που απάγει. Και τα λύτρα αυτά υπολογίζονται σε πολλά εκατομμύρια δολάρια για το 2014». Η εκπρόσωπος του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών υποστήριξε ακόμη πως, πληρώνοντας λύτρα ή κάνοντας παραχωρήσεις, οι ΗΠΑ θα έθεταν σε κίνδυνο τη ζωή Αμερικανών πολιτών στο εξωτερικό.

Η αποτυχημένη απόπειρα

Άκρως απόρρητη αποστολή αμερικανικών ειδικών δυνάμεων για την απελευθέρωση του δημοσιογράφου Φόλεϊ και των άλλων Αμερικανών ομήρων στη Συρία είχε πραγματοποιηθεί αλλά απέτυχε, σύμφωνα με αποκαλύψεις αξιωματούχων των ΗΠΑ. Ακόμη, ωστόσο, δεν έχουν γίνει γνωστές όλες οι λεπτομέρειες της επιχείρησης, επειδή ακριβώς δεν είχε στεφθεί από επιτυχία.

Η πληροφορία για την επιχείρηση έγινε μετά τη δημοσιοποίηση του φρικιαστικού βίντεο της εκτέλεσης του Αμερικανού δημοσιογράφου, που έχει συγκλονίσει τον κόσμο. Το «Χαλιφάτο» υποστηρίζει πως η εκτέλεση έγινε σε αντίποινα για τις αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές εναντίον των μαχητών του ISIL. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το αμερικανικό Πεντάγωνο, διατείνεται πως «πραγματοποιήθηκε πρόσφατα επιχείρηση σε μια προσπάθεια απελευθέρωσης αριθμού Αμερικανών ομήρων στη Συρία».

Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως είχαν χρησιμοποιηθεί «χερσαίες αερομεταφερόμενες δυνάμεις εναντίον συγκεκριμένου δικτύου σύλληψης ομήρων του ISIL» (όπως στην αρχή ονομαζόταν το «Ισλαμικό Χαλιφάτο»). «Δυστυχώς, η αποστολή δεν είχε επιτυχία, επειδή είχαν απομακρυνθεί οι όμηροι από τη συγκεκριμένη τοποθεσία» προστίθεται.


Επιπλέον, επισημαίνεται πως στην ανακοίνωση δεν αναφέρεται αν η επιχείρηση είχε γίνει για την απελευθέρωση του Φόλεϊ, επειδή δεν κατονομάζονται οι όμηροι. Ωστόσο, κυβερνητικοί αξιωματούχοι του στενού περιβάλλοντος του προέδρου των ΗΠΑ, οι οποίοι θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, υποστήριξαν ότι η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε για την απελευθέρωση του 40χρονου ανταποκριτή του «Global Post» και του γαλλικού πρακτορείου «AFP». Ανέφεραν, ακόμη, πως αρκετές δεκάδες άνδρες των ειδικών αμερικανικών δυνάμεων είχαν αερομεταφερθεί στη Συρία τις πρόσφατες εβδομάδες, προσπαθώντας να απελευθερώσουν ομήρους, συμπεριλαμβανομένου και του Φόλεϊ.

Είπαν, επίσης, ότι οι ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ είχαν εμπλακεί σε μάχες με τους τζιχαντιστές και είχαν σκοτώσει έναν αριθμό από αυτούς, χωρίς να υπάρχουν αμερικανικές απώλειες. Το μόνο που έχει διαρρεύσει είναι πως άνδρες των ειδικών αμερικανικών δυνάμεων και άλλο στρατιωτικό προσωπικό, υποστηριζόμενοι από ελικόπτερα και μαχητικά αεροσκάφη, είχαν αποσταλεί στην περιοχή-στόχο, όπου είχαν δώσει μάχη με τους τζιχαντιστές. Το στρατιωτικό αυτό εγχείρημα αποτελεί την πρώτη άμεση στρατιωτική εμπλοκή σε μάχη ανάμεσα σε Αμερικανούς στρατιώτες και τζιχαντιστές μαχητές.

Την όλη επιχείρηση είχε διατάξει προσωπικά ο πρόεδρος Ομπάμα -μεταδίδει το BBC- και βασιζόταν σε πληροφορίες που είχαν συγκεντρώσει οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες νωρίτερα το καλοκαίρι. Οι προεδρικοί σύμβουλοι είχαν πείσει τον πρόεδρο να δώσει την εντολή για την επιχείρηση, «επειδή η ζωή των ομήρων βρισκόταν σε άμεσο κίνδυνο». Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν έχουν ακόμη αποκαλύψει την ημερομηνία που έγινε η αποτυχημένη αυτή επιχείρηση.

Η κυριότερη βοηθός του Μπαράκ Ομπάμα σε θέματα καταπολέμησης της τρομοκρατίας Λίζα Μόνακο είπε πως «η αμερικανική κυβέρνηση διέθετε όλα όσα πίστευε πως αποτελούσαν ικανοποιητικό υλικό και ο πρόεδρος έδωσε την εντολή να γίνει η επιχείρηση για να απελευθερωθούν οι πολίτες μας. Δυστυχώς, η επιχείρηση δεν στέφθηκε από επιτυχία, επειδή οι όμηροι δεν βρίσκονταν πλέον εκεί».

Πάντως, η συριακή κυβέρνηση αρνείται ότι πραγματοποιήθηκε στο έδαφός της παρόμοια αμερικανική στρατιωτική επιχείρηση, αλλά είναι γνωστό πως δεν ελέγχει τις περιοχές όπου δραστηριοποιούνται οι τζιχαντιστές του «Χαλιφάτου». Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ ανακοίνωσε αργότερα πως «δεν ήταν στους σκοπούς του να δημοσιοποιηθεί αυτή η επιχείρηση».

O Ομπάμα πήγε για γκολφ μετά την ανακοίνωση του αποκεφαλισμού

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στις ΗΠΑ το γεγονός ότι ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα λίγο μετά το διάγγελμα για τον αποκεφαλισμό του Αμερικανού δημοσιογράφου Τζέιμς Φόλεϊ από τους τζιχαντιστές πήγε να παίξει γκολφ με τους φίλους του.

Αρνητικές ήταν οι κριτικές που έγιναν από πολλούς πολιτικούς αναλυτές, οι οποίοι εκτίμησαν πως αυτή η ενέργεια του Αμερικανού προέδρου θα αποτελέσει ισχυρό πλήγμα στη δημοτικότητά του. Πολλά μέσα ενημέρωσης παρουσίασαν το θέμα με μεγάλες φωτογραφίες και ειρωνικούς ή καυστικούς τίτλους, όπως η βρετανική «Mirror» που έκανε λογοπαίγνιο με το «Gulf War» (Πόλεμος του Κόλπου), χρησιμοποιώντας το «Golf War» (Πόλεμος του Γκολφ).

Η Τουρκία αρνείται εδαφική παραχώρηση στο «Χαλιφάτο»

Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών αρνήθηκε -όπως μεταδίδει το πρακτορείο Αναντολού- δημοσιεύματα που θέλουν την τουρκική κυβέρνηση και το ISIL να έχουν συμφωνήσει ότι η Άγκυρα «θα αποδεχθεί την παραχώρηση εδαφικής περιοχής μέσα στο συριακό έδαφος στους τζιχαντιστές σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση 49 Τούρκων ομήρων που βρίσκονταν στα χέρια των εξτρεμιστών από τον Ιούνιο».

Η τουρκική εφημερίδα «Ταράφ» σε χθεσινό δημοσίευμά της υποστήριζε πως η Άγκυρα αποφάσισε να εγκαταλείψει τη διεκδίκηση μεθοριακής περιοχής από τη Συρία, όπου βρίσκεται και ο τάφος του Σουλεϊμάν Σαχ, παππού του Οσμάν του 1ου, ιδρυτή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, και να την παραχωρήσει στο «Χαλιφάτο» που κρατά ομήρους Τούρκους πολίτες, ανάμεσά τους και διπλωμάτες, μετά την κατάληψη της Μοσούλης.

Αρχικά -σύμφωνα με το δημοσίευμα- η Τουρκία είχε προσφέρει λύτρα για τους ομήρους, αλλά «τελικά συμφώνησαν με την εδαφική διευθέτηση του ζητήματος».

Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών χαρακτηρίζει το δημοσίευμα «απόλυτα απαράδεκτο, επειδή κινείται στα όρια ζητημάτων που άπτονται της εθνικής ασφάλειας σε στιγμή που κινδυνεύουν ζωές Τούρκων πολιτών». Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ότι η εφημερίδα «ξεπέρασε τα όρια της ελευθερίας του Τύπου».

Keywords
Τυχαία Θέματα