Άκυρες οι δηλώσεις αυθαιρέτων- Στον αέρα πάνω από 385.000 σπίτια

Άκυρες χαρακτηρίζονται όλες οι δηλώσεις αυθαιρέτων που εντάχθηκαν στο νόμο Παπακωνσταντίνου από το Συμβούλιο της Επικρατείας, τινάζοντας στον αέρα περισσότερες από 385.000 κατατεθειμένες και εν πολλοίς πληρωμένες υπαγωγές. Πρόκειται για μία αναμενόμενη απόφαση, η οποία όμως δημιουργεί σοβαρό πονοκέφαλο στους ιδιοκτήτες αλλά και την κυβέρνηση, καθώς τους φέρνει αντιμέτωπους τους με νέες δικαστικές περιπέτειες. Η υπόθεση φαίνεται ότι δεν θα είναι απλή καθώς παρά τις παραινέσεις της πολιτικής ηγεσίας για διάσωση

των παλιών δηλώσεων με «μετακόμιση» στις νέες νομοθετικές ρυθμίσεις (με απλή αίτηση), προ ημερών κατατέθηκε και νέα προσφυγή, η οποία στρέφεται κατά της υπουργικής απόφασης που ενεργοποίησε τον τελευταίο νόμο (4178/2013).

Αφορά αυθαίρετο κτίσμα στην Ηγουμενίτσα, το οποίο νομιμοποιήθηκε ενώ είχε ανακλημένη οικοδομική άδεια και ο ιδιώτης αποφάσισε να προσβάλει και το νέο νόμο, θεωρώντας ότι του δίνει την δυνατότητα να πετύχει εκ νέου την νομιμοποίησή του. Η ειρωνεία είναι ότι η προσφυγή εναντίον του καινούριου νόμου έγινε από το ίδιο πρόσωπο που κατεδάφισε και το νόμο Παπακωνσταντίνου. Κατά πληροφορίες το επόμενο διάστημα θα ακολουθήσουν και άλλες. Εκείνο που μένει να απαντηθεί από το ΣτΕ είναι εάν θα διατάξει άκυρες τις συγκεκριμένες διατάξεις ή αν θα αναστείλει ολόκληρο το νόμο, μέχρι την εκδίκαση της κύριας προσφυγής κάτι που θα έβαζε ταφόπλακα στην προσπάθεια της κυβέρνησης να προσελκύσει όλη την γκάμα αυθαιρέτων.

Το ΣτΕ έκρινε ότι ο νόμος για τα αυθαίρετα παραβιάζει το άρθρο 24 του Συντάγματος για την προστασία του περιβάλλοντος, απορρίπτει το επιχείρημα της εισπρακτικής λογικής της ρύθμισης για λόγους δημοσίου συμφέροντος και συγχρόνως θεωρεί άκυρη κάθε αναφορά για δημιουργία περιβαλλοντικού ισοζυγίου από την στιγμή που οι πόροι για περιβαλλοντική αποκατάσταση είναι μηδαμινοί.
Αργά το βράδυ της Παρασκευής το υπουργείο Περιβάλλοντος, σε ανακοίνωσή του, επαναλαμβάνει τα επιχειρήματα με τα οποία «έχτισε» το νέο νόμο για τα αυθαίρετα τονίζοντας ότι είχε από νωρίς διαγνώσει τα προβλήματα του Ν 4014/2011, για αυτό επέλεξε, την κατάρτιση ενός νέου θεσμικού πλαισίου που είναι σε ισχύ από τις αρχές Σεπτεμβρίου.

Επικαλείται την κατηγοριοποίηση των αυθαιρέτων με βάση το βαθμό της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης, την διαφορετική αντιμετώπιση στις μικροαυθαιρεσίες, στις υπερβάσεις και στις εντελώς αυθαίρετες κατασκευές. Ειδικά για τις τελευταίες, σημειώνει ότι «υπάρχουν πολεοδομικές προϋποθέσεις για την οριστική υπαγωγή και έλεγχος από ελεγκτή δόμησης για εξέταση της ορθότητας της δήλωσης κάθε ξεχωριστού αυθαιρέτου». Στην πραγματικότητα όμως το ΥΠΕΚΑ μπορεί να κοιμάται ήσυχο μόνο σε ότι αφορά τις μικρές αυθαιρεσίες αλλά και τις πολεοδομικές παραβάσεις προ του 1975 για τις οποίες το ΣτΕ δείχνει συνταγματική ανοχή. Το μεγάλο εμπόδιο, είναι οι μεγάλες παραβάσεις, για τις οποίες ο μόνος δρόμος είναι ο πολεοδομικός σχεδιασμός.

Πηγή: newmoney.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα