Ανοιχτή κυβερνητική ρήξη για το αντιρατσιστικό- Νέα σύσκεψη των αρχηγών την Πέμπτη

Σε αδιέξοδο κατάληξε η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών το βράδυ της Δευτέρας με τον πρωθυπουργό να επιμένει ότι δεν θα προωθήσει στην Βουλή την διαδικασία για την συζήτηση και την ψήφιση του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου και τους δύο άλλους πολιτικούς αρχηγούς να στηρίζουν το σχέδιο που έχει συντάξει ο αρμόδιος υπουργός κ. Αντώνης Ρουπακιώτης.

“Η κυβέρνηση δεν θα φέρει το νομοσχέδιο, τα άλλα δύο κόμματα ας κάνουν ότι αποφασίσουν” έλεγε κυβερνητική πηγή μετά την χθεσινοβραδινή σύσκεψη ενώ πρόσθετε ότι το Μέγαρο Μαξίμου αντιπαρέρχεται

και τις αιτιάσεις των δύο πολιτικών αρχηγών για τον συντονισμό της κυβέρνησης. “Επειδή αρνήθηκε ο πρωθυπουργός να προωθήσει το αντιρατσιστικό έβαλαν θέμα συνολικότερης λειτουργίας της κυβέρνησης” έλεγε η ίδια πηγή. Η διαρροή έγινε ενώ είχαν προηγηθεί οι έντονες δηλώσεις των κ.κ. Βαγγέλη Βενιζέλου και Φώτη Κουβέλη που πρότειναν να κατατεθεί το νομοσχέδιο και ας υπάρξουν τροποποιήσεις και βελτιώσεις κατά την κοινοβουλευτική διαδικασία και έβαλαν και γενικότερο ζήτημα λέγοντας ότι η ψήφισή του είναι “αξιακό θέμα” και “θέμα δημοκρατίας”. Είναι η πρώτη φορά που σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών έληξε χωρίς να υπάρξει καμία προσέγγιση στις διαφορετικές τους απόψεις. Οφείλεται βέβαια αυτό στο ότι το διακύβευμα δεν ήταν η οικονομική πολιτική και δεν υπήρχε η πίεση της Τρόικας.

Με την άρνηση της κυβέρνησης μένει πια το ΠΑΣΟΚ να προωθήσει την δική του πρόταση νόμου για την αντιμετώπιση του ρατσιστικού φαινομένου στην οποία άλλωστε εν πολλοίς είχε βασιστεί το νομοσχέδιο που είχε συντάξει ο αρμόδιος υπουργός κ. Αντώνης Ρουπακιώτης. Αν και φαινομενικά η λύση αυτή ευνοεί όλους αφού επιτρέπει στον καθένα να απευθυνθεί στο δικό του εκλογικό κοινό, η συζήτηση του σχεδίου νόμου του ΠΑΣΟΚ στην Βουλή θα εμφανίσει τη ΝΔ να φλερτάρει με την ακροδεξιά και θα εντείνει τις ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές της με το ΠΑΣΟΚ και την ΔΗΜΑΡ. Πάντως δημιουργείται εκ των πραγμάτων η εντύπωση ότι ο πρωθυπουργός επιβάλλει τις δικές του επιλογές στα μείζονα οικονομικά ζητήματα ενώ αδιαφορεί για τις πολιτικές ευαισθησίες που έχουν οι δύο κεντροαριστεροί του εταίροι. Η κατάσταση αυτή καταγράφεται και στις δημοσκοπήσεις που δείχνουν τον κ. Σαμαρά και τη ΝΔ μόνο να κερδίζουν και τους δύο εταίρους του να χάνουν. Η διάσταση αυτή πάντως θα φανεί σε μελλοντικά νομοσχέδια τα οποία θα αρνηθούν να ψηφίσουν τα δύο ελάσσονα κόμματα της συγκυβέρνησης.

Ενδεικτικό της διάστασης που υπάρχει μεταξύ των τριών αρχηγών είναι ότι από το ΠΑΣΟΚ και την ΔΗΜΑΡ διαρρέει ότι θα υπάρξει νέα συνάντηση των αρχηγών την προσεχή Πέμπτη κάτι που δεν επιβεβαίωνε μέχρι αργά το βράδυ της Δευτέρας το Μέγαρο Μαξίμου που θα προτιμούσε να εστιαστεί η προσοχή στα θέματα της οικονομίας και να βγουν από την ατζέντα ο ανασχηματισμός και ο συντονισμός της κυβέρνησης.

Σε κάθε περίπτωση από τη ΔΗΜΑΡ τόνιζαν πως στη νέα σύσκεψη των τριών ο Φώτης Κουβέλης θα θέσει εκ νέου το θέμα της άμεσης κατάθεσης του αντιρατσιστικού σχεδίου νόμου. Αν ο πρωθυπουργός εμφανιστεί και πάλι ανυποχώρητος, τότε η ΔΗΜΑΡ θα έρθει σε συνεννόηση με το ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να καταθέσουν από κοινού νομοσχέδιο, στη βάση τόσο της πρότασης του ΠΑΣΟΚ, όσο και του σχεδίου νόμου Ρουπακιώτη. Τα δύο ελάσσονα κυβερνητικά κόμματα υπολογίζουν και στην υπερψήφιση του σχεδίου από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έχει ταχθεί υπέρ των ρυθμίσεων του κ. Ρουπακιώτη. Εφόσον, ωστόσο, πάει στη Βουλή είτε η νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργού Δικαιοσύνης, είτε η πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ, η τύχη της είναι προδιαγεγραμμένη και θα απορριφθεί, εφόσον δεν ψηφιστεί από τη Νέα Δημοκρατία.

Θέμα Ρουπακιώτη στην κυβέρνηση

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, πάντως, τίθεται, εκ των πραγμάτων ζήτημα παραμονής του υπουργού Δικαιοσύνης στην κυβέρνηση, καθώς στο συγκεκριμένο ζήτημα δεν έχει την εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού και είναι αμφίβολο αν νομιμοποιείται πολιτικά να στείλει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο στη Βουλή, με το οποίο δεν συμφωνεί ο προϊστάμενός του και επικεφαλής της κυβέρνησης.

Αν και οι πρόεδροι της ΔΗΜΑΡ (στην οποία πρόσκειται ο κ. Ρουπακιώτης) και του ΠΑΣΟΚ, εξερχόμενοι του Μεγάρου Μαξίμου δήλωσαν ότι δεν αντελήφθησαν να τίθεται ζήτημα πρωθυπουργικής εμπιστοσύνης στο πρόσωπο του υπουργού Δικαιοσύνης, είναι γνωστό από ημερών ότι οι συνεργάτες του κ. Σαμαρά που διαφωνούσαν με τις πρωτοβουλίες του, έθεσαν και ζήτημα για τη συνέχιση της παραμονής του στο κυβερνητικό σχήμα.

Και θέμα ανασχηματισμού από τον Βενιζέλο

Με αιχμή το αντιρατσιστικό στην σύσκεψη συζητήθηκε γενικότερα το θέμα της λειτουργίας της κυβέρνησης. Ο κ. Κουβέλης δήλωσε ότι έβαλε με έμφαση το θέμα του συντονισμού της κυβέρνησης ενώ ο κ. Βενιζέλος επεκτάθηκε λέγοντας ότι “χρειάζεται οι κυβερνητικοί εταίροι να συμφωνήσουν στο οργανωτικό και λειτουργικό πλαίσιο της κυβέρνησης και να συζητήσουν ξανά την προγραμματική συμφωνία και να την επικαιροποιήσουν καθώς από πέρυσι έχουν συμβεί πολλά τόσο στην ΕΕ όσο και στην χώρα”. Ο κ. Βενιζέλος όμως έθιξε και τον ανασχηματισμό λέγοντας ότι υπάρξει θέμα αξιολόγησης των προσώπων.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ άφησε αιχμές και για άλλα ζητήματα οικονομικής πολιτικής φωτογραφίζοντας τους υπουργούς κ.κ. Γιάννη Βρούτση γιατί δεν έχει προωθήσει το σχέδιο για την ανεργία και τον κ. Γιάννη Στουρνάρα για τον φόρο ακινήτων. Μάλιστα ο κ. Βενιζέλος είπε ότι με το τέλος ακινήτων που είχε αποφασίσει παλαιότερα το ΠΑΣΟΚ και είχε έντονα επικριθεί δόθηκε λύση στο πρόβλημα των εσόδων, τώρα υπάρχει ξανά ζήτημα με την φορολόγηση των αγροτεμαχίων. Στράφηκε κατά της ΝΔ που τότε είχε αντιμνημονιακές απόψεις και πρόσθεσε ότι “κάποιος πρέπει να ζητήσει συγγνώμη από το ΠΑΣΟΚ”.

Οι δύο πολιτικοί αρχηγοί έβαλαν επιτακτικά και το θέμα της ανεργίας με τον κ. Κουβέλη να δηλώνει ότι “χρειάζεται ένα αναπτυξιακό σοκ και ότι χωρίς ανάπτυξη που να αυξάνει την απασχόληση δεν υπάρχει αντιμετώπιση της ανεργίας”.

Ρεπορτάζ: Σπύρος Γκουτζάνης, Γρηγόρης Τζιοβάρας, Ανδρέας Μπελεγρής

Πηγή: protothema.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα