Απελευθερώνονται κοινοτικά κονδύλια υπέρ των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ελλάδα

Τη δυνατότητα να αξιοποιήσει η Ελλάδα κοινοτικά κονδύλια, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα ρευστότητας, ανέπτυξε ο επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής της ΕΕ, Γιοχάνες Χαν, σε συνέντευξή του στην Αθήνα.

«Πρόκειται για μία πρωτοβουλία

της ΕΕ που προσπαθεί να συνδυάσει τις δυνατότητες των διαρθρωτικών ταμείων της περιόδου 2014- 2020 με παρεμβάσεις της ΕΤΕπ» δήλωσε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο γενικός διευθυντής Περιφερειακής Πολιτικής, Γιώργος Περουλάκης, ο οποίος ήταν παρών στη συνέντευξη.

Η ΕΤΕπ θα μπορεί στο εξής να χρησιμοποιεί κονδύλια των διαρθρωτικών ταμείων ως εγγυήσεις- το ύψος των οποίων θα αποφασίσει η Ελλάδα- και με την πιστοληπτική ικανότητα ΑΑΑ που διαθέτει η τράπεζα, θα απευθύνεται σε διεθνείς χρηματοδοτικούς μηχανισμούς για περαιτέρω χρηματοδότηση των πρότζεκτ των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Ο κ. Χαν τόνισε ότι χρειάζεται ενίσχυση του επιχειρηματικού πνεύματος σε όλη την Ευρώπη και επισήμανε ότι η γενική εντύπωση και η εικόνα που υπάρχει τώρα για την Ελλάδα έχει αλλάξει προς το καλύτερο.

«Έχω επισκεφθεί επιχειρήσεις στην Κρήτη, την Πάτρα, την Ήπειρο, τη Θράκη, καθώς και πανεπιστήμια, τα οποία έχουν πολύ υψηλό επίπεδο διεθνώς και βλέπω ότι υπάρχει εξαιρετικό επίπεδο για νέες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες και καινοτόμα προϊόντα, τόσο σε επίπεδο αγαθών, όσο και υπηρεσιών» υπογράμμισε ο κ. Χαν.

Υπάρχουν, πρόσθεσε, εξαιρετικές ερευνητικές εγκαταστάσεις, οι οποίες, όμως, πρέπει να διασυνδεθούν με τον επιχειρηματικό κόσμο, σημειώνοντας ότι αυτό δεν είναι μόνο ελληνικό, αλλά ευρωπαϊκό φαινόμενο.

Ο κ. Χαν έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην Ιατρική Σχολή της Ηπείρου, η οποία μπορεί να συνδεθεί με την επιχειρηματική κοινότητα, ενώ για την επεξεργασία τροφίμων είπε ότι είναι πολύ δυνατός τομέας, που συγκεντρώνει 1.000 ερευνητές στην Κρήτη.

Παράλληλα, εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για τα συνεχιζόμενα διοικητικά ελλείμματα που κρατούν τις εταιρίες μακριά από τις επενδύσεις και αναφέρθηκε στη μεγάλη διάρκεια των δικαστικών υποθέσεων, αφήνοντας σαφή υπαινιγμό για τον «μεγάλο αριθμό των δικηγόρων» που υπάρχουν στην Ελλάδα. Επίσης, επισήμανε την έλλειψη σταθερότητας στο φορολογικό σύστημα.

Ερωτηθείς για τα 181 έργα προτεραιότητας, ο Ευρωπαίος επίτροπος σημείωσε ότι 51 έργα, αξίας ενός δισ. ευρώ, έχουν ολοκληρωθεί, 23 πρέπει να παραδοθούν εντός του τρέχοντος έτους και έως το τέλος του 2015 τα υπόλοιπα, προσθέτοντας ότι ίσως κάποια ενταχθούν στη νέα προγραμματική περίοδο. Η γενική εκτίμηση, κατέληξε, είναι ότι «ήταν καλή ιδέα να θέσουμε αυτές τις προτεραιότητες και να έχουμε τα εν λόγω έργα υπό επιτήρηση», συμπληρώνοντας ότι «είμαστε στη σωστή πορεία».

Keywords
Τυχαία Θέματα