Απόφαση «βόμβα» για την οικονομία

Να πάρουν στα χέρια τους την απόφαση την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τους ενστόλους περιμένουν στο υπουργείο Οικονομικών, για να δουν πόσοι και πόσα πρέπει να πάρουν πίσω, ώστε να υπολογίσουν το κόστος που συνεπάγεται για τον προϋπολογισμό και πώς αυτό θα καλυφθεί.

Αν κα η απόφαση που έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές που είχαν υποστεί οι ένστολοι ήταν γνωστό πως έχει ληφθεί από τον Ιανουάριο, εκδόθηκε μόλις την Παρασκευή και από Δευτέρα στο υπουργείο Οικονομικών αναμένουν να πάρουν στα χέρια τους το «καθαρογραμμένο» κείμενό της. Το σκεπτικό της απόφασης του

ΣτΕ, θα καθορίσει αν καλύπτει ορισμένες ομάδες ενστόλων ή όλους τους κλάδους στο σύνολό τους, αν πρέπει να τους επιστραφούν αναδρομικά οι μισθοί που περικόπηκαν και πόσων μηνών ή ετών συνολικά.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης είχε δεσμευτεί πως θα εφαρμόσει την απόφαση και θα αποδώσει αναδρομικά τα χρήματα στους ενστόλους, αποκλείοντας –έως τώρα τουλάχιστον- την πιθανότητα να δώσει ομόλογα αντί να καταβάλλει χρήματα στους δικαιούχους. Από την αναδρομικότητα όμως που θα προβλέπει η απόφαση και το εύρος εφαρμογής της (στρατιωτικοί, αστυνομικοί, λιμενικοί, πυροσβέστες κλπ) θα κριθεί αν το κόστος θα είναι «ανεκτό» για τον προϋπολογισμό ή «βαρύ και ασήκωτο». Θεωρητικά θα μπορούσε να φτάσει και στο 1 δισ. ευρώ, αλλά παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι το κόστος θα ανέλθει «κάπου στη μέση», δηλαδή περίπου στα 500 εκατ. ευρώ.

Σε συνεννόηση με την Τρόικα θα καθοριστεί πώς θα καλυφθεί το επιπλέον κόστος που δεν έχει προϋπολογιστεί για φέτος. Αν ήταν έως 150 εκατ. ευρώ ίσως και να μην απαιτούνταν πρόσθετα μέτρα, αφού θα μπορούσε να καλυφθεί από το πρωτογενές πλεόνασμα της χρονιάς. Αν είναι υψηλότερο, Τρόικα και κυβέρνηση έχουν συμφωνήσει να εφαρμοστεί η λύση που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στην Πορτογαλία όπου, σε ανάλογη περίπτωση, το κόστος των αυξήσεων όσων δικαιώνονται με δικαστικές αποφάσεις, αναλαμβάνουν να καλύψουν με άλλα ισοδύναμα μέτρα… οι ίδιοι κλάδοι εργαζομένων που έλαβαν την «εκτός προγράμματος» παροχή, για να μην πληρώσουν το τίμημα όλοι οι υπόλοιποι.

Πόσα και ποιοι θα πάρουν «αναδρομικές αυξήσεις»

Το ζήτημα που μπαίνει όμως στην πολιτική «ζυγαριά» μετά τις εκλογές του Μαΐου, είναι αν η συμφωνία με την Τρόικα θα τηρηθεί ή θα κριθεί σκόπιμο να επιμερισθεί το βάρος σε όλους τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Από τη μια η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί πως δεν θα προχωρήσει σε νέα εισπρακτικά μέτρα για τους πολίτες, από την άλλη όμως κινδυνεύει να κατηγορηθεί από τους 268.500 ένστολους ότι «με το ένα χέρι τα δίνει και με το άλλο τους τα παίρνει πίσω». Στο υπουργείο Οικονομικών θυμίζουν μάλιστα ότι ή κυβέρνηση έχει δώσει μάχη για να μην «πέσουν» οι ένστολοι στο Ενιαίο Μισθολόγιο του δημοσίου, παρατείνοντας άλλα μέτρα όπως η έκτακτη εισφορά. Υπονοούν δηλαδή ότι, αν δεν βρεθεί άλλος τρόπος για να καλυφθεί η «τρύπα», η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να περικόψει «οριζόντια» τους μισθοί και τις συντάξεις των ενστόλων, για να ευθυγραμμιστούν με τν υπολοίπων δημοσίων υπαλλήλων!

Με την απόφαση του ΣτΕ πρέπει να ακυρωθούν οι περικοπές που τους επιβλήθηκαν αναδρομικά από 1/8/2012. Οι περικοπές που ίσχυσαν των ενστόλων κυμαίνονταν:

-στους βασικούς μισθούς από 8 έως 464 ευρώ το μήνα,

-στο επίδομα εξομάλυνσης από 11 έως 26 ευρώ,

-στο επίδομα ειδικής απασχόλησης από 15 έως 88 ευρώ,

-στο επίδομα θέσης (ευθύνης) από 3 έως 178 ευρώ,

-στα έξοδα παράστασης από 26 έως 88 ευρώ,

-στο επίδομα ευθύνης Διοίκησης από 3 έως 24 ευρώ,

-στο επίδομα αυξημένης επιχειρησιακής ετοιμότητας Ενόπλων Δυνάμεων 16 ευρώ και έως 22 ευρώ για τη ΕΛΑΣ,

-στο επίδομα ειδικών συνθηκών 7 ευρώ το μήνα.

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών τόνιζε ότι εάν η εφαρμογή είναι πλήρης, τότε για την αποκατάσταση των εν ενεργεία θα απαιτηθούν περίπου 320 εκατ. ευρώ, για την αποκατάσταση των συνταξιούχων περίπου 100 εκατ. ευρώ και για το «ξεπάγωμα» των ωριμάνσεων άλλα περίπου 50-70 εκατ. ευρώ, ανεβάζοντας έτσι το κονδύλι των αναδρομικών στα περίπου 500 εκατ. ευρώ.

Πέραν των αναδρομικών που θα δοθούν όμως, θα πρέπει να καλυφθεί και το κόστος που θα έχει ο προϋπολογισμός για να συνεχίσει να δίνει τα επόμενα χρόνια τους αυξημένους μισθούς που επιδίκασε το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο. Αν η εφαρμογή της αποφάσεως είναι καθολική, το ετήσιο κόστος θα προσεγγίζει τα 400 εκατ. ευρώ, που θα αποτελέσει «εφιάλτη» για το οικονομικό επιτελείο.

Keywords
Τυχαία Θέματα