Αρίστευσαν στις εξετάσεις…σε πείσμα της κρίσης!

του Παναγιώτη Σουρέλη

Ατέλειωτες ώρες με ένα βιβλίο στο χέρι, περιορισμένη διασκέδαση, πολύ άγχος, πίεση και αγωνία. Για χιλιάδες μαθητές, οι κόποι μίας ολόκληρης χρονιάς ανταμείφθηκαν χθες –με την ανακοίνωση των βάσεων- και μπορούν πλέον να αισθάνονται δικαιωμένοι.

Τρεις νέοι, που πέρασαν με άριστα στη σχολή προτίμησής τους, μιλούν στην «Ελλάδα» για τις θυσίες που έκαναν, τα όνειρά τους, ενώ δεν διστάζουν να πουν, ότι ήδη φλερτάρουν με την ιδέα της μετανάστευσης στο εξωτερικό, στην περίπτωση που δεν καταφέρουν να ασχοληθούν επαγγελματικά με αυτό που θα σπουδάσουν και αγαπούν στην

Ελλάδα.

Η διεθνής μπασκετμπολίστρια που «κάρφωσε» στη νομική

Με ύψος 1.86 μ. σίγουρα δεν θα περνάει απαρατήρητη από τις δικαστικές αίθουσες. Η Στέλλα Φουράκη, διεθνής με την ομάδα μπάσκετ νεανίδων και νέων γυναικών, πέρασε στη Νομική Αθηνών συγκεντρώνοντας 19.690 μόρια, μία από τις υψηλότερες βαθμολογίες σε όλη την Ελλάδα. Όπως λέει, ο αθλητισμός ήταν το αγχολυτικό της. «Το μπάσκετ ήταν διέξοδος, με βοήθησε να εκτονωθώ, ώστε να μπορέσω να αφοσιωθώ στο διάβασμα». Ποιο ήταν όμως το μυστικό της επιτυχίας; «Πιστεύω ότι ο μαθητής δεν πρέπει να αγχώνεται πάρα πολύ. Δεν είναι απαραίτητο να διαβάζει από το πρωί μέχρι το βράδυ, αλλά να έχει πρόγραμμα και μέθοδο. Εγώ διάβαζα έξι με επτά ώρες καθημερινά».

Ένας στους δύο Έλληνες μέχρι 25 ετών είναι άνεργος. Όσοι εργάζονται, αμείβονται με περίπου 400 ευρώ. Τόσος είναι ο μισθός και ενός νέου δικηγόρου. Όπως αρκετοί στην ηλικία της, έτσι και η Στέλλα σκέφτεται τη διέξοδο του εξωτερικού. «Πρώτος μου στόχος είναι να πετύχω στη χώρα μου. Διότι στους νέους ανθρώπους που προσπαθούν, στηρίζεται η χώρα. Δεν παύω όμως να σκέφτομαι και την επιλογή του εξωτερικού». Μέχρι τότε, θα συνεχίσει να κάνει περήφανη όχι μόνο την οικογένειά της με τις επιδόσεις της στα μαθήματα, αλλά και την Ελλάδα, με τις εμφανίσεις της στα γήπεδα φορώντας τη φανέλα της εθνικής ομάδας μπάσκετ.

Ο «αγανακτισμένος» μηχανικός

Με πατέρα και αδελφό μηχανικό, ο Βασίλης Αταλόγλου δεν δυσκολεύτηκε να αποφασίσει σε ποια σχολή θα σπουδάσει. Και τα κατάφερε με το παραπάνω. Συγκεντρώνοντας 19.684 μόρια αναδείχθηκε πρώτος στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Το συστηματικό διάβασμα, αλλά και το φροντιστήριο, ήταν τα όπλα του στο «μαραθώνιο» της σχολικής σεζόν, όπου έκοψε πρώτος το νήμα. «Χρειάστηκε να διαβάσω αρκετά και με πρόγραμμα, να περιορίσω τις βόλτες μου και να θυσιάσω κάποιες δραστηριότητες που αγαπώ, όπως το μπάσκετ. Το φροντιστήριο με βοήθησε σημαντικά. Και στο σχολείο γίνεται καλή δουλειά, όμως οι καθηγητές δεν προλαβαίνουν να βγάλουν την ύλη όπως πρέπει, με τόσες καταλήψεις και αργίες».

Ο Βασίλης δηλώνει απαισιόδοξος για το μέλλον, αλλά και αγανακτισμένος με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην ελληνική κοινωνία. «Δεν υπάρχει ελπίδα για τα επόμενα πέντε με έξι χρόνια, όταν δηλαδή θα έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές μας και θα πρέπει να μπούμε στην αγορά ε

Keywords
Τυχαία Θέματα