Χωρίς ενημερότητα 3 εκατομμύρια φορολογούμενοι

Χωρίς φορολογική ενημερότητα εξαιτίας των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους είναι πλέον 2.700.000 Ελληνες φορολογούμενοι και περίπου 300.000 μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις. Στην εποχή της κρίσης οι μισοί Ελληνες πολίτες, εξαιτίας των χρεών που δεν μπορούν να τα αποπληρώσουν στην ώρα τους, έχουν αποκλειστεί από την Εφορία και δεν μπορούν να κάνουν όσες συναλλαγές προβλέπονται από τον νόμο, καθώς δεν τους χορηγείται πλέον αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας (ΑΦΕ).

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Οικονομικών προχωρά στην άμεση αναστολή λειτουργίας για έναν μήνα όσων επιχειρήσεων αρνούνται να

ελεγχθούν από τους εφοριακούς. Το φαινόμενο αυτό έχει πάρει ήδη ανησυχητικές διαστάσεις, καθώς μόνο τον Δεκέμβριο έχει ανασταλεί η λειτουργία για 30 ημέρες σε πάνω από 20 επιχειρήσεις που αρνήθηκαν τον έλεγχο.

Διογκώνονται τα ληξιπρόθεσμα

Τα στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας είναι συγκλονιστικά. Σύμφωνα με πληροφορίες, μόνο τον Νοέμβριο οι φορολογούμενοι δεν κατάφεραν να πληρώσουν στην Εφορία το ποσό των 800 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη (που δημιουργήθηκαν από τις αρχές του έτους) να ανέρχονται πλέον σε 6,188 δισ. ευρώ. Συνολικά, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές (παλιές και νέες) προς το Δημόσιο έχουν φτάσει τα 59,66 δισ. ευρώ. Τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών καταδεικνύουν ότι όλο και περισσότεροι φορολογούμενοι αδυνατούν να ανταποκριθούν στις πολλές φορολογικές υποχρεώσεις των τελευταίων μηνών (φόρος ακινήτων, πολυτελείας κ.λπ.).

Βέβαια υπάρχουν και κάποιοι ελεύθεροι επαγγελματίες που αποφεύγουν συστηματικά να αποδίδουν στο Δημόσιο τον ΦΠΑ που έχουν εισπράξει από τους πελάτες τους. Επίσης, από τα στοιχεία διαφαίνεται ότι οι έλεγχοι στις μεγάλες επιχειρήσεις και τους φορολογουμένους μεγάλου πλούτου κινούνται με αργούς ρυθμούς, με αποτέλεσμα, όπως όλα δείχνουν, να μην επιτευχθεί ο στόχος του μνημονίου. Ωστόσο, η μη έκδοση ΑΦΕ έχει παγώσει εκατοντάδες συναλλαγές φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων, καθώς αυτές απαιτούν ο φορολογούμενος να μην έχει ληξιπρόθεσμες όφειλες.

Ανεπίδεκτες είσπραξης

Σημειώνεται ακόμα ότι το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να μη χορηγείται για τα επόμενα 10 χρόνια ΑΦΕ σε φορολογούμενους με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο οι οποίες είναι ανεπίδεκτες είσπραξης. Βέβαια όσοι φορολογούμενοι έχουν οφειλές που θα χαρακτηριστούν ανεπίδεκτες είσπραξης θα έχουν και ποινικές ευθύνες. Υπενθυμίζεται πως απόφαση του υπουργείου αναφέρει πως σε όσες περιπτώσεις θα προκύπτει, κατόπιν ενδελεχούς ελέγχου, ότι η οφειλή προς το Δημόσιο είναι ανεπίδεκτη είσπραξης λόγω του ότι ο υπόχρεος δεν διαθέτει περιουσιακά στοιχεία, η οφειλή θα καταχωρείται στο βιβλίο των ανεπίδεκτων είσπραξης και θα διατηρείται για 10 χρόνια, διάστημα κατά το οποίο ο οφειλέτης δεν θα μπορεί να λάβει φορολογική ενημερότητα.

Ωστόσο, οι περισσότερες από αυτές τις περιπτώσεις αφορούν σε ποσά μεγαλύτερα των 5.000 ευρώ, για τα οποία η φοροδιαφυγή αποτελεί ποινικό αδίκημα, επομένως η φορολογική ενημερότητα δεν μπορεί εκ του νόμου να χορηγηθεί. Σημειώνεται πως, βάσει του νόμου 3943/2011, όποιος δεν καταβάλλει τα βεβαιωμένα στις ΔΟΥ και τα τελωνειακά χρέη 5.000-10.000 ευρώ προς το Δημόσιο, τα ΝΠΔΔ και τους οργανισμούς του ευρύτερου δημόσιου τομέα για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τεσσάρων μηνών, τιμωρείται με ποινή φυλάκισης έως ένα έτος. Μάλιστα, ο Αρειος Πάγος, με γνωμοδότησή του, έκρινε ότι ποινικές διώξεις σε βάρος οφειλετών του Δημοσίου μπορεί να ασκηθούν και για χρέη από 5.000 και πάνω, τα οποία έχουν βεβαιωθεί πριν από την 31η Μαρτίου του 2011. Ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κ. Χάρης Θεοχάρης έχει δώσει εντολή στους εφόρους να προχωρούν απευθείας σε υποβολή αιτήσεων για άσκηση ποινικών διώξεων σε κάθε φορολογούμενο με ληξιπρόθεσμα χρέη άνω των 5.000 ευρώ εφόσον έχει περάσει διάστημα τεσσάρων μηνών από την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας εξόφλησής τους.

Αυτόματη καταβολήτου χρέους

Η φορολογική ενημερότητα είναι απαραίτητη για αγοραπωλησίες και μεταβιβάσεις περιουσιακών στοιχείων, εισπράξεις χρημάτων (άνω των 1.500 ευρώ) από το Δημόσιο, σύναψη δανείων, συμμετοχή σε διαγωνισμούς του Δημοσίου και για πολλές άλλες συναλλαγές.

Μάλιστα είναι χαρακτηριστικό ότι σε μια αγοραπωλησία ακινήτου εάν ο πωλητής δεν μπορεί να λάβει τετράμηνη φορολογική ενημερότητα εξαιτίας χρεών προς το Δημόσιο, τότε εκδίδεται μια «ενημερότητα ειδικού σκοπού», με το πόσο της οφειλής να αφαιρείται αυτομάτως από το τίμημα και να καταβάλλεται εξ ολοκλήρου στην Εφορία.

Προχωρά με την αποδυνάμωση του ΣΔΟΕ η τρόικα

Οι μισές αρμοδιότητες που είχε το Σώμα έχουν ήδη μεταφερθεί στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων

Τ ην πλήρη απαξίωση του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος φαίνεται να επιδιώκει η τρόικα. Την προηγούμενη εβδομάδα κυβέρνηση και τεχνικά κλιμάκια συζήτησαν το θέμα της αποψίλωσης του Σώματος και της μεταφοράς τουλάχιστον 600 ανδρών και γυναικών προς το νέο ΣΔΟΕ, το οποίο πλέον βρίσκεται υπό τις εντολές της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ), όπου προΐσταται ο κ. Χάρης Θεοχάρης (φωτογραφία). Και όλα αυτά όταν ήδη εδώ και έναν μήνα έχουν μετακινηθεί 200 άτομα από τα 1.200 που είχε ως δύναμη το Σώμα. Το ζήτημα της «μείωσης της δύναμης» του ΣΔΟΕ, όπως το ξέρουμε σήμερα, το έχει θέσει η τρόικα από το καλοκαίρι. Ηδη εδώ και λίγους μήνες έχουν μεταφερθεί σχεδόν οι μισές αρμοδιότητες (φορολογικοί έλεγχοι σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις κ.λπ.) που είχε το Σώμα στη ΓΓΔΕ. Οι αρμοδιότητες του ΣΔΟΕ εστιάζονται πλέον στους ελέγχους που θα γίνονται σε υποθέσεις που σχετίζονται με εισαγγελικές παραγγελίες (άνοιγμα λογαριασμών, υπόθεση ξεπλύματος μαύρου χρήματος κ.λπ.).

Τον κώδωνα του κινδύνου για την αποψίλωση του Σώματος έχει κρούσει και ο οικονομικός εισαγγελέας κ. Παναγιώτης Αθανασίου, ο οποίος με επιστολή του στον κ. Γιάννη Στουρνάρα έχει ζητήσει να μην αποχωρήσουν από το Σώμα τα 600 άτομα καθώς οι υπάρχουσες εισαγγελικές παραγγελίες είναι εκατοντάδες και ακολουθούν και άλλες. Μόνο η διερεύνηση της λίστας Λαγκάρντ απασχολεί σε μόνιμη βάση τουλάχιστον 12 άτομα. Στο εισαγγελικό έγγραφο τονίζεται, μεταξύ άλλων, η ανάγκη για παροχή εξειδικευμένου προσωπικού που θα συμβάλει στη διενέργεια των ελέγχων σε κρίσιμους τομείς της οικονομικής εγκληματικότητας, προκειμένου να ερευνηθούν υποθέσεις για παραβάσεις δισεκατομμυρίων.

Στις άμεσες προτεραιότητες των δύο οικονομικών εισαγγελέων είναι η δίωξη της φοροδιαφυγής που προσλαμβάνει διαστάσεις εκτεταμένης και βαθιάς διαφθοράς. Οι οικονομικοί εισαγγελείς ζητούν από τον υπουργό Οικονομικών όχι μόνο να αποχωρήσουν από το ΣΔΟΕ οι υπάλληλοι που είναι απαραίτητοι, αλλά κυρίως να προσληφθούν 260 εξειδικευμένοι επιστήμονες που μπορούν να ανταποκριθούν στους ελέγχους -περιγράφονται μία προς μία οι ειδικότητες και τα προσόντα- για να ενισχυθούν οι υπηρεσίες και να καταστεί δυνατόν να προχωρήσουν έρευνες σε βασικούς τομείς οικονομικής εγκληματικότητας. Η σημασία για τη διενέργεια των ελέγχων, πέραν της επιβολής ποινικών κυρώσεων, είναι τεράστια για την είσπραξη εσόδων από το Δημόσιο καθώς, για παράδειγμα, στις έρευνες που γίνονται για εικονικά και πλαστά τιμολόγια τα ποσά που έχουν εντοπιστεί είναι τεράστια. Στην τριετία 2009-2012 έχουν εκδοθεί πλαστά και εικονικά τιμολόγια ύψους 5 δισ. ευρώ και -το σημαντικότερο- αυτά που έχουν εντοπιστεί αποτελούν, κατά τους οικονομικούς εισαγγελείς, μόνο το 20% του συνόλου!

Επιπλέον εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό έχει ζητήσει και η Εισαγγελία Διαφθοράς στην οποία προΐσταται η κυρία Ελένη Ράικου. Η κυρία Ράικου έχει ζητήσει από το υπουργείο Δικαιοσύνης να αποσπαστούν στην Εισαγγελία περίπου 5-6 άτομα, χωρίς όμως να χάσουν τα ειδικά προνόμια που έχουν στις προηγούμενες εργασίες τους (επιδόματα κ.λπ.).

Keywords
Τυχαία Θέματα