Δείτε live τι συμβαίνει στην υπόθεση ομηρίας Ναϊρόμπι- 69 νεκροί [εικόνες]

Με ελικόπτερα και κομάντος πραγματοποιήθηκε η επιχείρηση του στρατού της Κένυας νωρίτερα στο εμπορικό κέντρο στο Ναϊρόμπι. Εκρήξεις και πυροβολισμοί ακούγονταν για αρκετή ώρα στο Mall, ενώ από το κτήριο βγαίνει μαύρος καπνός. Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών της χώρας, δύο ένοπλοι έπεσαν νεκροί κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, την ώρα που τα διεθνή μέσα μεταδίδουν πως ακούστηκαν πάνω από είκοσι εκρήξεις.

Παράλληλα, συγκλονιστικές εικόνες από το εσωτερικό του εμπορικού κέντρου στο Ναϊρόμπι βλέπουμε σε ένα βίντεο που τράβηξε αυτόπτης

μάρτυρας, ο οποίος ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του, ενώ αργότερα έγινε γνωστό ότι απελευθερώθηκε έπειτα από πέντε ώρες μέσα στο Mall.

Ο κόσμος τρέχει να κρυφτεί πανικόβλητος, την ώρα που ακόμη και σήμερα Δευτέρα η ομηρεία – θρίλερ συνεχίζεται.

Όλα ξεκίνησαν το μεσημέρι του Σαββάτου όταν η σομαλική οργάνωση Σεμπάμπ – η οποία ανέλαβε την ευθύνη μέσω twitter – εισέβαλε στο εμπορικό κέντρο Westgate Mall, στην Κένυα, στην οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 69 άνθρωποι, τραυματίστηκαν 200 και άλλοι 63 αγνοούνται.

Μέσω του λογαριασμού της στο Twitter, η τρομοκρατική οργάνωση, έδωσε στη δημοσιότητα εννέα ονόματα μελών της, που συμμετέχουν στην επίθεση στο Mall. Τρεις από αυτούς είναι Αμερκανοί, δύο από τη Σομαλία και ένας από Καναδά, Φινλανδία, Κένυα και Βρετανία. Να σημειωθεί πως λίγες ώρες μετά την επίθεση ο λογαριασμός της Aλ Σεμπάμπ στο Twitter «έπεσε».

Σφίγγει ο κλοιός για τους ενόπλους

«Έχουμε τον έλεγχο», λέει την ίδια στιγμή εκπρόσωπος των κενυατικών δυνάμεων, ενώ υποστήριξε πως σφίγγει κλοιός για τους ενόπλους.

«Καλούμε όλον τον κόσμο να διατηρήσει την ηρεμία του. Οι δυνάμεις μας έχουν τον έλεγχο. Αποφύγετε εντελώς την περιοχή του Ουέστγκεϊτ. Οι επιχειρήσεις συνεχίζονται», αναφέρει σε μήνυμά του στο Twitter το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση Καταστροφών.

Η τηλεόραση μετέδωσε εικόνες στις οποίες φαίνονται στρατιώτες με στολές παραλλαγής να τρέχουν και να παίρνουν νέες θέσεις, την ώρα που ένα θωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού μετακινήθηκε επίσης σε άλλη θέση.

«Εμείς προκαλέσαμε την έκρηξη, προσπαθούμε να μπούμε μέσα από την οροφή», δήλωσε νωρίτερα αξιωματούχος της ασφάλειας, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, στο πρακτορείο Reuters.

Ένας δημοσιογράφος διευκρίνισε μάλιστα ότι άκουσε «τρεις ή τέσσερις εκρήξεις» και δύο ανταλλαγές «σφοδρών πυρών». Στην ζώνη γύρω από το κτίριο, οι δυνάμεις της τάξεις είχαν καλέσει εξάλλου τους δημοσιογράφους και τα μέλη των σωστικών συνεργείων να μεταβούν σε προστατευμένες τοποθεσίες, την ώρα που ασθενοφόρα κατευθύνονταν προς τα σημεία των εκρήξεων.

«Μόλις καταφέραμε να διασώσουμε μερικούς ομήρους», αναφέρει στο Twitter o αρχηγός της κενυατικής αστυνομίας Ντέιβιντ Κιμάγιο, προσθέτοντας πως «κερδίζουμε όλο και περισσότερο έδαφος επί των επιτιθέμενων».

Παράλληλα το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι τέσσερις Βρετανοί σκοτώθηκαν από την επίθεση των ισλαμιστών Σεμπάμπ στο εμπορικό κέντρο. Οι βρετανικές αρχές είχαν ανακοινώσει σε προηγούμενο απολογισμό τους ότι οι Βρετανοί που έχασαν την ζωή τους ήταν τρεις, μεταξύ των οποίων ένας άνθρωπος που έχει εκτός της βρετανικής και αυστραλιανή υπηκοότητα.

Η Βρετανίδα «λευκή χήρα» Samantha Lewthwaite πίσω από το μακελειό;

Την ίδια ώρα σοκαριστικές είναι οι αποκαλύψεις για τον άνθρωπο που βρίσκεται πίσω από την τρομοκρατική επίθεση στο εμπορικό κέντρο.

Η δολοφονική επίθεση της οργάνωσης Σεμπάμπ, των Σομαλών ισλαμιστών μαχητών, έγινε υπό τις οδηγίες μιας γυναίκας, της Βρετανίδας 29χρονης Samantha Lewthwaite, της αποκαλούμενης «λευκής χήρας», κυρίαρχο στέλεχος της οργάνωσης και μητέρα τριών παιδιών και κόρη Βρετανού στρατιωτικού.

Η 29χρονη συμμετείχε και στην τρομοκρατική επίθεση στο μετρό του Λονδίνου.

Σύμφωνα με τη «Mirror» η γυναίκα έδινε εντολές στους δράστες στα αραβικά, μέσα από το εμπορικό κέντρο Westgate του Ναϊρόμπι.

Οι περισσότεροι από τους νεκρούς εκτελέστηκαν γιατί δε μπορούσαν να απαγγείλουν το Κοράνι ή να προφέρουν το όνομα της μητέρας του προφήτη Μωάμεθ.

Το όνομά της ίδιας βρίσκεται στη λίστα με τους πιο καταζητούμενους ανθρώπους του κόσμου. Ο σύζυγός της Jermaine Lindsay ήταν ένας από τους βομβιστές της επίθεσης της 7ης Ιουλίου του 2005 όπου έχασαν τη ζωή τους 26 άνθρωποι στο σταθμό του μετρό κοντά στο King’s Cross.

Η Lewthwaite ασπάστηκε το Ισλάμ στην εφηβεία της, εποχή κατά την οποία χώρισαν οι γονείς της.

Keywords
Τυχαία Θέματα