Δέκα φορές υψηλότερος του αναμενομένου ο κίνδυνος πρόσκρουσης αστεροειδή στη Γη

Σήμα κινδύνου για την αύξηση περιστατικών όπως αυτό που συνέβη στο Τσελιάμπινσκ τον περασμένο Φεβρουάριο αφήνοντας πίσω του 1.200 τραυματίες εκπέμπει σχετική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature.

Όπως αναφέρουν τα μέλη της επιστημονικής ομάδας που τη συνέταξε, διαστημικοί βράχοι παρόμοιου μεγέθους με αυτόν που εξερράγη πάνω από το Τσελιάμπινσκ εμφανίζονται στην τροχιά της Γης με εκπληκτική συχνότητα.

Γι” αυτό και ζητούν την ενεργοποίηση συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης.

«Αξίζει να αναπτύξουμε ένα σύστημα που

να σκανάρει τον ουρανό σχεδόν συνεχώς ψάχνοντας για τέτοιου είδους αντικείμενα πριν χτυπήσουν τη Γη. Στην περίπτωση του Τσελιάμπινσκ η προειδοποίηση λίγων ημερών ή μιας εβδομάδας θα ήταν πολύτιμη» δήλωσε στο BBC ο επικεφαλής της επιστημονικής συντακτικής ομάδας, καθηγητής Πίτερ Μπράουν.

Η ομάδα υπολογίζει ότι η συχνότητα εμφάνισης τέτοιων αστεροειδών είναι απο δύο έως δέκα φορές μεγαλύτερη από αυτό που πιστεύαμε μέχρι σήμερα.

«Κάποιο παρόμοιο περιστατικό με αυτό του Τσελιάμπινσκ θα το περιμέναμε κάθε 150 χρόνια με βάση τα στοιχεία από τα τηλεσκόπια. Αλλά αν κοιτάξει κανείς τα νεώτερα στοιχεία τότε ένα τέτοιο συμβάν θα μπορούσε να συμβεί κάθε 30 χρόνια» δήλωσε ο καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Οντάριο.

Πηγή: protothema.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα