Διατροφικό «SOS» για την καρδιακή ανεπάρκεια

Σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύεται σε επιστημονικό περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρίας, οι άνδρες που καταναλώνουν συστηματικά επεξεργασμένο κόκκινο κρέας, όπως ζαμπόν, σαλάμι και λουκάνικα, φαίνεται να έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής ανεπάρκειας και θανάτου λόγω αυτής.

Η μελέτη, που πραγματοποιήθηκε στη Σουηδία, ανέλυσε δεδομένα από περίπου 37,000 άνδρες ηλικίας 45-79 ετών. Βρέθηκε ότι οι άνδρες που κατανάλωναν 75 γραμμάρια (ή και περισσότερο) επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος ανά ημέρα

είχαν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής ανεπάρκειας μετά από 12 έτη, σε σύγκριση με εκείνους που κατανάλωναν 25 γραμμάρια ή λιγότερο.

Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι κάθε αύξηση κατά 50 γραμμάρια στην ημερήσια κατανάλωση επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος σχετίζεται με αντίστοιχη αύξηση του κινδύνου εμφάνισης καρδιακής ανεπάρκειας κατά 8% και του θανάτου από καρδιακή ανεπάρκεια κατά 38%. Από την άλλη, δεν παρατηρήθηκε αύξηση του κινδύνου μεταξύ των ατόμων που κατανάλωναν μη επεξεργασμένο κόκκινο κρέας.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το επεξεργασμένο κόκκινο κρέας περιέχει νάτριο, νιτρικά, νιτρώδη και φωσφορικά άλατα και άλλα πρόσθετα τροφίμων που πιθανόν να συμβάλλουν στην αύξηση του κινδύνου εμφάνισης καρδιακής ανεπάρκειας. Για το λόγο αυτό, συστήνουν αποφυγή των προϊόντων επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος και περιορισμό της κατανάλωσης μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος σε 1-2 μερίδες ανά εβδομάδα ή και λιγότερο.

Πηγή: neadiatrofis.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα