Διέγραψαν χρέος 120.000 ευρώ σε δανειολήπτες

Μια ιδιαίτερης βαρύτητας απόφαση πήρε πρόσφατα το Ειρηνοδικείο Καβάλας, το οποίο προχώρησε στο ολικό «κούρεμα» χρέους ενός ζευγαριού δανειοληπτών – μελών του Συλλόγου Δανειοληπτών και προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος, σώζοντας έτσι την α’ κατοικία του.

Το Ειρηνοδικείο Καβάλας αποφάσισε την ολική διαγραφή χρέους ύψους 120.000 ευρώ (για στεγαστικό δάνειο, καταναλωτικά και πιστωτικές κάρτες), εξαίρεση της κύριας κατοικίας του από την εκποίηση, δηλαδή τον πλειστηριασμό, που μπορούσε να διαταχθεί από το Δικαστήριο και, παράλληλα, την εξαίρεση των δανειοληπτών από την πρόσθετη υποχρέωση

να καταβάλει μέχρι το 85% της εμπορικής της αξίας του ακινήτου τους.

«Πρόκειται ίσως για μία σπάνια, αν όχι μοναδική απόφαση σε όλη την Ελλάδα, κατά την οποία το Δικαστήριο απαλλάσσει τους δανειολήπτες από τις οφειλές τους και θέτει σε εφαρμογή την πρόβλεψη του νομοθέτη να εξαιρεί από την υποχρέωση καταβολής μέχρι το 85% της εμπορικής της αξίας του ακινήτου τους όταν τίθεται ζήτημα επιβίωσης τους», δήλωσε στην Μίνα Αφεντούλη και τον Ντην Βουλκίδη κατά την πρωινή ενημέρωση του radio1d.gr ο δικηγόρος του Συλλόγου Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος Χρήστος Γάκης.

Όπως διευκρίνισε ο κ Γάκης, το ζευγάρι αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης δεδομένου ότι ο σύζυγος είναι μακροχρόνια άνεργος ενώ οι απολαβές της συζύγου δεν ξεπερνούν τα 400 – 420 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 9 του Ν. 3869/2010 «Ο οφειλέτης μπορεί να υποβάλει στο δικαστήριο πρόταση εκκαθάρισης ζητώντας να εξαιρεθεί από την εκποίηση βεβαρημένο ή μη με εμπράγματη ασφάλεια ακίνητο, που χρησιμεύει ως κύρια κατοικία του, εφόσον τούτο δεν υπερβαίνει το προβλεπόμενο από τις ισχύουσες διατάξεις όριο αφορολόγητης απόκτησης πρώτης κατοικίας, προσαυξημένο κατά πενήντα τοις εκατό. Στην περίπτωση αυτή το δικαστήριο ρυθμίζει την ικανοποίηση απαιτήσεων των πιστωτών μέχρι συνολικό ποσό που ανέρχεται στο ογδόντα πέντε τοις εκατό της εμπορικής αξίας του ακινήτου της κύριας κατοικίας, όπως αυτή αποτιμάται από το δικαστήριο».

Η διάταξη αυτή εισάγει ευνοϊκή ρύθμιση υπέρ του οφειλέτη, αφού του παρέχει τη δυνατότητα εξαίρεσης της κύριας κατοικίας του από την εκποίηση, δηλαδή τον πλειστηριασμό, που μπορούσε να διαταχθεί από το Δικαστήριο σύμφωνα με τη διάταξη της παρ. 1 του ίδιου άρθρου, δοθέντος ότι αποτελεί ρευστοποιήσιμο περιουσιακό στοιχείο, πλην όμως του επιβάλλει, προκειμένου να πετύχει την εξαίρεση, την πρόσθετη υποχρέωση να καταβάλει μέχρι το 85% της εμπορικής της αξίας.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα και με την εισηγητική έκθεση του Ν. 3869/2010, δίνεται μεν η δυνατότητα στον οφειλέτη να απαλλαγεί από τα χρέη του, εφόσον όμως δεν υφίστανται περιουσιακά στοιχεία για την ικανοποίηση των πιστωτών. Ειδικά επί της διάσωσης της κατοικίας από τη ρευστοποίηση, η δυνατότητα αυτή παρέχεται στον οφειλέτη υπό τους όρους και διαδικασίες που δε θα θίγουν τα συμφέροντα των πιστωτών. Εφόσον ο οφειλέτης δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στην πρόσθετη αυτή υποχρέωση, εναπόκειται στη βούλησή του η εξαίρεση ή μη της κύριας κατοικίας του από την εκποίηση, αφού το δικαστήριο μπορεί να τη διατάξει μόνο μετά από αίτημά του και όχι αυτεπάγγελτα.

Με βάση λοιπόν τη ρύθμιση του αρθ, 9 παρ. 2 εφόσον μεν τα υπόλοιπα των χρεών του οφειλέτη μετά τις καταβολές της ρύθμισης του αρθ. 8 παρ. 2 υπερβαίνουν το ποσό του 85% της εμπορικής αξίας της κατοικίας του, το Δικαστήριο θα προβεί σε ρύθμιση επιβάλλοντάς του πρόσθετο χρέος για την εξόφληση των οφειλών του αυτών ίσο με το ποσό αυτό του 85%, απαλλασσομένου του υπολοίπου των χρεών με την τήρηση της ρύθμισης. Εφόσον δε τα υπόλοιπα των χρεών του είναι μικρότερα του 85% θα υποχρεωθεί σε καταβολές μέχρι την εξάντληση του ποσού αυτού.

Πηγές: danioliptes.gr/radio1d.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα