Διθύραμβοι των Κινεζικών ΜΜΕ για την επίσκεψη Σαμαρά- Το Greek success story «μαγνήτισε» τους επενδυτές

Επαφές, συνομιλίες αλλά και με αρκετές συμφωνίες για επενδύσεις στη χώρα μας. Αυτό φάινεται ότι ήταν το περιεχόμενο των αποσκευών με τις οποίες επέστρεψε από το σημαντικό ταξίδι του στην Κίνα ο Αντώνης Σαμαράς. Αυτός είναι και ο λόγος που χαρακτηρίστηκε από πολλούς ως εξαιρετικά επιτυχημένη σε όλα τα επίπεδα η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά στην ασιατική υπερδύναμη.

Αυτό άλλωστε αποτελεί το κοινό συμπέρασμα και των ΜΜΕ

της Κίνας αφού σύσσωμα εστίασαν με ιδιαίτερη έμφαση στις πολύ θετικές εντυπώσεις που ο Έλληνας πρωθυπουργός άφησε κατά την εκεί διαμονή του. Τόσο τα ρεπορτάζ των κινεζικών ΜΜΕ όσο και το φωτογραφικό υλικό που κυκλοφόρησε στον κινεζικό Τύπο, με την εγκάρδια συνάντηση των δύο πρωθυπουργών να πρωταγωνιστεί, αποτελούν σαφή απόδειξη για το πολύ θερμό κλίμα που κυριάρχησε στις επαφές των ηγετών των δύο χωρών.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός ήταν ο δεύτερος μετά τον Γάλλο πρόεδρο Ευρωπαίος ηγέτης που επισκέφθηκε την Κίνα, συνεπώς δεν υπήρξε κινεζικό Μέσο που να μην ασχοληθεί με την επίσκεψη.

Να σημειωθεί ότι η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού προβλήθηκε σε όλον τον κόσμο και έτυχε ιδιαίτερης προσοχής από άπαντα τα διεθνή ΜΜΕ, αμερικανικά, ευρωπαϊκά, αυστραλιανά κ.λπ.

Πώς αποτυπώνεται η επικοινωνιακή επιτυχία του πρωθυπουργού;

Για το Πεκίνο και τη Βόρεια Κίνα.

Από την προβολή της σε 396 σημαντικά έντυπα, τηλεοπτικά και ηλεκτρονικά δημοσιεύματα κινεζικών ΜΜΕ ( μέχρι τις 20 Μαΐου ).

Από τίτλους όπως: «H Ελλάδα δείχνει αποφασισμένη να μετατρέψει την κρίση σε ευκαιρία» South China Morning Post ( η κορυφαία σε κυκλοφορία αγγλόφωνη εφημερίδα του Χονγκ Κονγκ) , «Η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει την πύλη της Κίνας προς την Ευρώπη» ( Xinhua, κινεζικό ειδησεογραφικό πρακτορείο με παραρτήματα σε πάνω από 100 χώρες ), «Ισχυρότερος συνεταιρισμός», «Καινούριο ξεκίνημα» ( CCTV2, CCTV ο κινεζικός εθνικός τηλεοπτικός φορέας, εκπέμπει σε 140 χώρες ), «Περισσότερες ευκαιρίες συνεργασίες και θαυμάσιες προοπτικές» ( Xinhua ) κ.α.

Η πρόσκληση του πρωθυπουργού για συμμετοχή στο “Greek success story” (ελληνική ιστορία επιτυχίας ) προς τους κινέζους επενδυτές – φράση που αναπαρήχθη από άπαντα τα κινεζικά ΜΜΕ.

Ιδιαίτερα όμως ξεχώρισε η συνέντευξη του πρωθυπουργού στο CCTV2, τηλεοπτικό κανάλι με έμφαση στην οικονομία και την επιχειρηματικότητα, συγκεντρώνοντας το ενδιαφέρον εκατομμυρίων τηλεθεατών. Και σε αυτή την περίπτωση, φαίνεται ότι ο έλληνας πρωθυπουργός ‘έκλεψε’ την παράσταση με τις ξεκάθαρες απαντήσεις του σε κάθε θέμα που του τέθηκε αναφορικά με την προοπτική κινεζικών επενδύσεων στην Ελλάδα, καθιστώντας παραπάνω από σαφές το πόσο επωφελές θα ήταν κάτι τέτοιο και για τις δύο χώρες. Η συνέντευξη του κ. Σαμαρά προβλήθηκε και σε επανάληψη από το κανάλι, επιβεβαιώνοντας την σημασία αλλά και την αδιαμφισβήτητη επικοινωνιακή δύναμή της.

Στο πλαίσιο της προβολής της Ελλάδας στα κινεζικά ΜΜΕ εντάχθηκαν και οι συνεντεύξεις Ελλήνων υπουργών όπως του Υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, της Υπουργού Τουρισμού Όλγας Κεφαλογιάννη, του Υπουργού Ναυτιλίας Κωστή Μουσουρούλη, του Γ.Γ. του ΕΟΤ Παναγιώτη Λειβαδά, καθώς και σειράς Ελλήνων παραγόντων, όπως του κ. Στέλιου Σταυρίδη/ΤΑΙΠΕΔ, Κωνσταντίνου Μίχαλου/ΕΒΕΑ κ.α.

Για τη Σαγκάη και τη Νότια Κίνα.

Καταγράφεται εκτεταμένη κάλυψη του Επιχειρηματικού Φόρουμ Σαγκάης «Νέοι Δρόμοι του Μεταξιού» και της ομιλίας του πρωθυπουργού κ. Σαμαρά σε δείπνο που ακολούθησε με προσκεκλημένους Κινέζους και Έλληνες επιχειρηματίες με έμφαση στο ελληνικό προσκλητήριο για επενδύσεις. (ε/φ: Wen Hu, η εφημερίδα των διαννοουμένων, Xinwen Chenbao-Shanghai Morning Post, η μεγαλύτερη πρωινή εφημερίδα με κυκλοφορία 700 χιλιάδες φ., Xinwen Wanbao -Shanghai Εvening Post, Ηuang Yanfang, Donfang Zaobao – Oriental Post, Wei Xing, Diyi Caijing -China Business News του ομίλου CBN). Η επίσκεψη χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα θετική ενώ χαρακτηριστικός είναι ο τίτλος της ε/φ Diyi Caijing, από τις κορυφαίες οικονομικές εφημερίδες της Κίνας (China Business News του ομίλου CBN) «Η εικόνα μιας ανανεωμένης Ελλάδας: Ώθηση στο ελληνικό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων από την Κίνα», που περιλαμβάνει αποκλειστική συνέντευξη του Υπουργού Ανάπτυξης, Μεταφορών Υποδομών & Δικτύων, κ. Χατζηδάκη στην αρχισυντάκτρια της εφς. Δρ. Yan Yangqing και στις δημ/φους Yan Ting Song Bing, όπου σχολιάζεται μεταξύ άλλων ότι η ελληνική κυβέρνηση ξεπερνά τις διαφορές της έχοντας δημιουργήσει ένα σταθερό και εγγυημένο μηχανισμό πολιτικής συνεργασίας και ότι η δυναμική των μεταρρυθμίσεων και η βελτίωση των οικονομικών δεικτών έχει θέσει οριστικά τέλος στη συζήτηση εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Δίδεται έμφαση (στο σύνολο της αρθρογραφίας) των ρυθμίσεων του νέου ελληνικού επενδυτικού νόμου για 5ετή άδεια παραμονής με δυνατότητα ανανέωσης σε όσους επενδύουν σε ακίνητη περιουσία περισσότερα από 250.000 Ευρώ καθώς και της αποφασιστικότητας της Ελλάδας να προωθήσει στην Κίνα συγκεκριμένα επενδυτικά προγράμματα, στη βελτίωση δεικτών της ελληνικής οικονομίας που έχουν πλέον εξασφαλίσει οριστικά την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη, καθώς και στο ολοένα θετικότερο περιβάλλον για τη χώρα μετά την πρόσφατη πιστοληπτική της αναβάθμιση από τον Οίκο Fitch (ε/φ Diyi Caijing – China Business News του ομίλου CBN). Επισημαίνεται ότι η σχετική αρθρογραφία αναπαράγεται και από πλήθος διαδικτυακών ΜΜΕ (γενικού και χρηματοοικονομικού ενδιαφέροντος).

-Ο βασικός στόχος της ελληνικής επίσκεψης ήταν η προσέλκυση κινέζων επενδυτών σε συνδυασμό με την ανάδειξη του θετικού κλίματος που έχει δημιουργηθεί για την ελληνική οικονομία και την σταδιακή αλλά σταθερή αναστροφή του κλίματος που επικρατεί πλέον σε αυτήν. Στόχος που μπορεί να θεωρηθεί βέβαιον ότι επετεύχθη αφού η κάλυψη της επίσκεψης του κ. Σαμαρά είναι δηλωτική του πόσο επιδραστική ήταν η παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού στην Κίνα, της οποίας τα ΜΜΕ ‘γέμισαν’ από Ελλάδα, διαχέοντας τη θετική εικόνα για την χώρα μας και σε όλον τον υπόλοιπο κόσμο.

Keywords
Τυχαία Θέματα