ΔΝΤ: Eπανατονίσθηκε με έμφαση η «δέσμευση των Ευρωπαίων»

Η κρίση χρέους στην Ελλάδα αποτέλεσε ένα από τα βασικά θέματα της ετήσιας Συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσινγκτον.

Από πλευράς ΔΝΤ επανατονίσθηκε με έμφαση η «δέσμευση των Ευρωπαίων» για την αντιμετώπιση του ελληνικού δημόσιου χρέους, επαινώντας τις ελληνικές αρχές για τη «σημαντική πρόοδο» που έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα.

Συγκεκριμένα, η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, κάλεσε τους ευρωπαίους εταίρους να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους που είχαν αναλάβει το Νοέμβριο του 2012 για περαιτέρω μείωση του χρέους, αν η Ελλάδα καταφέρει να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα.

Από πλευράς ευρωζώνης, ο Επίτροπος Ολι Ρεν δήλωσε ότι δεν θεωρεί ότι ένα νέο «κούρεμα» είναι αναγκαίο. Επίσης, τόνισε ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν «κάποια στιγμή στη διάρκεια του επόμενου καλοκαιριού».

Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του μέλους του εκτελεστικού συμβουλίου Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Γιοργκ “Ασμουσεν, ότι «το ΔΝΤ μιλάει για τα λεφτά των άλλων», προσθέτοντας ότι την ίδια στιγμή, το ΔΝΤ είναι μικρός δανειστής και έχει διασφαλίσει ότι θα πάρει στο ακέραιο πίσω τα χρήματα που δάνεισε στην Ελλάδα.

Τέλος, ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Ρεζά Μογκαντάμ, δήλωσε ότι ακόμη είναι νωρίς για να αξιολογηθεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Παράλληλα στην Σύνοδο συζητήθηκαν η κατάσταση και οι προοπτικές της διεθνούς οικονομίας, οι αναδυόμενες αγορές, το αδιέξοδο στις ΗΠΑ, η κρίση χρέους στην ευρωζώνη, αλλά και ο συσχετισμός δυνάμεων στο μηχανισμό λήψης αποφάσεων για την παγκόσμια οικονομία.

Για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, το ΔΝΤ εξέφρασε την ανησυχία του για «αποσταθεροποίηση» των αναδυόμενων αγορών, υπογραμμίζοντας ότι οι κεντρικές τράπεζες των ανεπτυγμένων οικονομικών θα πρέπει να δράσουν προσεκτικά στον τομέα της νομισματικής πολιτικής για να αποφευχθεί η αποσταθεροποίηση των αναδυομένων αγορών.

Από τη Διευθύνουσα Επιτροπή του ΔΝΤ αναφέρθηκε ότι η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη συνεχίζεται, με βελτιώσεις στις ανεπτυγμένες οικονομίες, αλλά με μέτρια μεγέθυνση στις αναδυόμενες αγορές. Επίσης, υποστηρίχθηκε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν απειλές για καθοδική πορεία, προειδοποιώντας ότι η κρίση στις ΗΠΑ με τον προϋπολογισμό και το χρέος εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους. Για τις ΗΠΑ, το ΔΝΤ ζήτησε να υπάρξουν αποφάσεις το συντομότερο, ώστε να αντιμετωπιστούν οι βραχυπρόθεσμες δημοσιονομικές αβεβαιότητες.

Για την Ευρωζώνη, το ΔΝΤ προέβλεψε ότι οι περισσότερες χώρες θα εξέλθουν από την ύφεση μέσα στο 2014, αλλά υπογράμμισε ότι είναι απαραίτητο να προχωρήσουν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, κυρίως στους τομείς των εργασιακών σχέσεων, των υπηρεσιών και του εμπορίου.

Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι κατά τη φετινή ετήσια Σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας οι συμμετέχοντες δεν κατάφεραν να κάνουν «ιστορικές αλλαγές», με σκοπό να δώσουν περισσότερη βαρύτητα στις αναδυόμενες αγορές. Παράλληλα, διατυπώνεται η άποψη ότι υπάρχουν «σημαντικές καθυστερήσεις» στις μεταρρυθμίσεις λειτουργίας και αποστολής του ΔΝΤ, με ένα από τους βασικούς λόγους το αδιέξοδο στις ΗΠΑ, λόγω του ρόλου των ΗΠΑ ως μέλος του Ταμείου.

Keywords
Τυχαία Θέματα