Εύσημα και κίτρινες κάρτες από την Κομισιόν

Ικανοποιημένη για την πορεία του προγράμματος στην Ελλάδα εμφανίζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην έκθεσή της που δημοσιοποιήθηκε την Δευτέρα, στην οποία, ωστόσο, καταγράφεται πως η χώρα πρέπει ακόμη να βελτιώσει αρκετούς τομείς και να θέσει συγκεκριμένες προτεραιότητες.

Ειδικότερα, όπως παρουσιάζεται στην έκθεση, οι δείκτες εμπιστοσύνης και τα δημοσιονομικά στοιχεία εξακολουθούν να βελτιώνονται, ενώ, η ανάκαμψη το 2014, με βάση τις εαρινές προβλέψεις, θα είναι της τάξης του 0,6%.

Σε γενικές γραμμές

η Επιτροπή τονίζει ότι, έστω και με καθυστέρηση, η Ελλάδα σημείωσε ουσιαστική πρόοδο στο πλαίσιο του δεύτερου προγράμματος προσαρμογής με τη δημοσιονομική κατάσταση να έχει βελτιωθεί περαιτέρω και τον τραπεζικό τομέα να έχει σταθεροποιηθεί.

Υπογραμμίζεται επίσης ότι οι σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχουν εφαρμοστεί, κυρίως στις αγορές προϊόντων, αλλά και στους περισσότερους τομείς της δημόσιας διοίκησης θα αρχίσουν να παράγουν αποτελέσματα σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη και τις ευκαιρίες θέσεων απασχόλησης.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, η συνολική δέσμη πολιτικών που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο της τέταρτης αξιολόγησης περιλαμβάνουν σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες, εφόσον εφαρμοστούν πλήρως, θα σταθεροποιήσουν την πρόοδο που σημειώθηκε πρόσφατα και θα ενισχύσουν τις προοπτικές της Ελλάδας για βιώσιμη ανάπτυξη και απασχόληση.

Σε ό,τι αφορά τους κινδύνους, η Κομισιόν υπογραμμίζει ότι θα εξαρτηθούν από τις εξελίξεις στην Τουρκία και την Ουκρανία, ενώ ενδεχόμενη επιβράδυνση στον ρυθμό των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων μπορεί να επηρεάσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών, προειδοποιεί η Επιτροπή.

Δημόσια οικονομικά, αγορά εργασίας και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις

Για τα δημόσια οικονομικά, η Επιτροπή τονίζει ότι είναι ουσιώδους σημασίας να συνεχίσει η Ελλάδα στην κατεύθυνση της επίτευξης των στόχων που έχουν τεθεί. Χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα θετική εξέλιξη η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 0,8% του ΑΕΠ το 2013 και επισημαίνεται η δέσμευση των ελληνικών Αρχών για πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ το 2015.

Αναφορικά με την αγορά εργασίας, η Επιτροπή επισημαίνει ότι οι φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις που εφαρμόστηκαν επέτρεψαν στην Ελλάδα να ανακτήσει τις απώλειες ανταγωνιστικότητας κατά την τελευταία δεκαετία σε όρους μοναδιαίου κόστους εργασίας.

Στον τομέα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, η Επιτροπή υπογραμμίζει ότι συνεχίζονται στους τομείς της συλλογής φορολογικών εσόδων, της διαχείρισης της δημόσιας περιουσίας, των ιδιωτικοποιήσεων, της Υγείας των συντάξεων και της καταπολέμησης της διαφθοράς.

Ωστόσο, η Κομισιόν υπογραμμίζει ότι απαιτούνται «πολύ ουσιαστικές βελτιώσεις» στη δημόσια διοίκηση προκειμένου η Ελλάδα να ευθυγραμμιστεί με τις βέλτιστες πρακτικές.

Συνολικά, η Επιτροπή εκτιμά ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό το εύρος των μέτρων που έχουν προωθηθεί από τον Ιούλιο του 2013, αναγνωρίζει, ωστόσο, ότι παραμένουν μεγάλες προκλήσεις σε πολλούς τομείς και ότι η Ελλάδα θα πρέπει να καταγράψει μεγάλες επιδόσεις στην εφαρμογή αναπτυξιακού χαρακτήρα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο του προγράμματος προσαρμογής.

Καμπανάκι τα «κόκκινα» δάνεια των τραπεζών

Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα η Κομισιόν τονίζει ότι η θετική κεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών με ιδιωτικά κεφάλαια είναι σήμα εμπιστοσύνης.

Η Επιτροπή επισημαίνει ότι οι τράπεζες και οι εποπτικές Αρχές θα πρέπει να αντιμετωπίσουν άμεσα και με αποφασιστικότητα το υψηλό επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων με την πλήρη εφαρμογή των νόμων αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες που θα ενισχύσουν την αποπληρωμή τους.

Εξαγωγές, τουρισμός και ναυτιλία οδηγούν στην ανάπτυξη

Η αναζωογόνηση των ελληνικών εξαγωγών αλλά και τα έσοδα στον τουρισμό και η ισχυρότερη ναυτιλία θα τονωθούν και από την ανάκαμψη στην Ευρωζώνη, υποστηρίζει η Επιτροπή, η οποία προβλέπει, ωστόσο, μικρότερη μείωση των εισαγωγών σε σχέση με το 2013.

Συνολικά, ο θετικός αντίκτυπος των εξαγωγών θα είναι ανάλογος με τα στοιχεία του 2013, ενώ η ανάπτυξη θα αυξηθεί στο 2,9% το 2015, με μια πιο ισορροπημένη συνεισφορά στην ανάπτυξη από τις εξαγωγές και την εσωτερική ζήτηση.

Παράλληλα, οι επενδύσεις και η ιδιωτική κατανάλωση αναμένεται να συνεισφέρουν σημαντικά στην τόνωση της ανάπτυξης. Θετικό στοιχείο είναι και το ότι οι εξαγωγές μπορεί να κινηθούν με υψηλότερους από τους προβλεπόμενους ρυθμούς και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχουν προωθηθεί μπορεί να κρύβουν «θετικές εκπλήξεις».

Τι αναφέρει για την ανεργία

Η ΕΕ στην έκθεσή της σημειώνει ότι η ανεργία έφτασε σε ανώτατο επίπεδο το 2013 στο 27,3% και αναμένεται να μειωθεί στο 26% το 2014.

Τονίζει, ωστόσο, ότι πρώτη προτεραιότητα παραμένει η αντιμετώπιση της πολύ υψηλής ανεργίας, κυρίως στους νέους, τις γυναίκες και τους μακροχρόνιους ανέργους.

Για τις τιμές καταναλωτή

Ακόμη, οι τιμές του καταναλωτή που σημείωσαν μείωση το 2013 αναμένεται να μειωθούν περαιτέρω το 2014, εξέλιξη που αντανακλά το μειωμένο μοναδιαίο κόστος εργασίας και τις μεταρρυθμίσεις στις αγορές προϊόντων.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, καθώς θα παγιώνεται η οικονομική ανάκαμψη θα πρέπει να αναμένεται ότι οι τιμές θα αυξηθούν με ήπιους ρυθμούς το 2015.

Keywords
Τυχαία Θέματα