ΕΟΠΥΥ: Στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων ο διάλογος για την απεργία των γιατρών

Ομόφωνα αποφάσισε η Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων να κληθούν σε ακρόαση, στις 11 Δεκεμβρίου, όλοι οι βασικοί φορείς που εμπλέκονται στην πρωτοβάθμια υγεία, παρόντος και του αρμόδιου υπουργού, Άδ. Γεωργιάδη.

Στόχος της Επιτροπής είναι να αποσαφηνιστούν οι θέσεις τους σε ό,τι αφορά τόσο τις προωθούμενες μεταρρυθμίσεις στην πρωτοβάθμια υγεία, όσο και τα αιτήματα τους σε σχέση και με τις συνεχιζόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις των γιατρών του ΕΟΠΥΥ.
Νωρίτερα, ο κ. Γεωργιάδης, ενημερώνοντας

την Επιτροπή για τις τελευταίες εξελίξεις στον χώρο της υγείας, μίλησε για εξαντλητικό διάλογο που ξεκίνησε το υπουργείο και στον οποίο, όπως υποστήριξε, είχαν προσκληθεί όλοι οι αρμόδιοι φορείς, ενώ κατηγόρησε τη συνδικαλιστική ηγεσία των γιατρών του ΕΟΠΥΥ ότι επέδειξε «μαξιμαλιστική σύγκρουση». Επέμεινε, δε, ότι μοναδικό αίτημα των συνδικαλιστών ήταν η δέσμευση της ηγεσίας του υπουργείου να εξαιρεθούν από το μέτρο της διαθεσιμότητας.

Από την πλευρά τους, τα κόμματα της αντιπολίτευσης επιτέθηκαν στον υπουργό Υγείας, κατηγορώντας τον για υποκριτική στάση.

«Μιλάτε για εξαντλητικό διάλογο τη στιγμή που είχατε αποφασίσει, εδώ και καιρό, την έγκριση του σχεδίου της Task Force που θα επιφέρει τεράστια δυσλειτουργία στα ήδη υποστελεχωμένα νοσοκομεία» υπογράμμισαν, μεταξύ άλλων, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Κουρουμπλής και Ανδρέας Ξανθός.

Κάθετα αντίθετος με τη μεταρρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης. Το ίδιο επικριτικός ήταν και ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Παναγιώτης Μελάς, ενώ από την ΔΗΜΑΡ, η Αικατερίνη Μάρκου επέρριψε σοβαρές ευθύνες στην ηγεσία του υπουργείου για την αναταραχή που επικρατεί στον χώρο της υγείας.

Εξάλλου, από το ΠΑΣΟΚ, τόσο ο Δημήτρης Κρεμαστινός, όσο και ο Γιάννης Κουτσούκος δήλωσαν ότι είναι υπέρ της κινητικότητας, απαντώντας έτσι στον κ. Γεωργιάδη, ο οποίος κάλεσε όλα τα κόμματα, αλλά κυρίως τους βουλευτές της συγκυβέρνησης, να ξεκαθαρίσουν αν συντάσσονται με το εκβιαστικό αίτημα, όπως είπε, των γιατρών του ΕΟΠΥΥ να υπογράψει χαρτί που θα τους εξαιρεί από το μέτρο της διαδικασίας.

«Εμείς είμαστε υπέρ της κινητικότητας. Μπορεί όμως το υπουργείο να εγγυηθεί ότι δεν θα γίνουν απολύσεις γιατρών του ΕΟΠΥΥ;» ρώτησε ο κ. Κουτσούκος για να απαντήσει ο κ. Γεωργιάδης: «Από τη στιγμή που βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία της αξιολόγησης, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι δεν θα γίνουν απολύσεις. Το πρόβλημα είναι ότι οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ δεν δέχονται ούτε καν την κινητικότητα».

Ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτης Ρήγας, μίλησε για «συγκρουσιακές απόψεις που ακούγονται από την πλευρά κυβέρνησης, οι οποίες δεν κάνουν καλό» αλλά και «για μεταρρύθμιση που κυριαρχήθηκε από συγκρουσιακά στοιχεία». «Ήταν κακό πριν την ολοκλήρωση της μελέτης που ακούστηκαν αριθμοί απολύσεων. Έγινε λάθος» τόνισε ο κ. Ρήγας και συμπλήρωσε: «Δεν σας ζητάω, ούτε θέλουμε να υπογράψετε κανένα χαρτί για να εξαιρεθούν από τη διαδικασία της αξιολόγησης. Η κυβέρνηση δεν επιτρέπεται να εκβιάζει, αλλά ούτε και να εκβιάζεται από καμία συντεχνία. Εμείς θα στηρίξουμε τη μεταρρύθμιση, αρκεί να είναι ολοκληρωμένη. Πρέπει να γίνει με διάλογο, χωρίς βιασύνη και με σοβαρότητα».

«Έχουμε να αντιμετωπίσουμε μία κρίση» αντέτεινε ο υπουργός Υγείας προσθέτοντας: «Η κυβέρνηση δεν μπορεί να μείνει αδρανής. Θα αναλάβει την ευθύνη των εξελίξεων. Επειδή δεν μου αρέσει να κρύβομαι, εφόσον η απεργία είναι επ” άπειρον δεν έχουμε καμία άλλη λύση από την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων». «Είμαστε πρόθυμοι, δεν έχουμε καμία αντίρρηση να συζητήσουμε και να κάνουμε διάλογο για τα πάντα, πλην της αντίρρησης που έχουν οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ να εξαιρεθούν από το μέτρο της διαθεσιμότητας» κατέληξε ο κ. Γεωργιάδης.

Keywords
Τυχαία Θέματα