“Ετοιμη η «μαύρη» λίστα της διαθεσιμότητας στο δημόσιο

Τη μαύρη λίστα της διαθεσιμότητας καταρτίζει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, καθώς μέχρι χθες τα μεσάνυχτα λάμβανε στοιχεία από τα υπουργεία για περισσότερες από 6.800 θέσεις, που θα καταργηθούν τους επόμενους μήνες.

Με τα στοιχεία για το πλεονάζον προσωπικό των υπουργείων θα συμπληρωθεί ο στόχος των 12.500 διαθεσίμων έως τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, μαζί με τους εκπαιδευτικούς των τεχνικών λυκείων (όπως ανακοινώθηκε χθες ανέρχονται σε 2.122), των σχολικών φυλάκων και των δημοτικών αστυνομικών για τους οποίους ήδη έχει προωθηθεί νομοθετική ρύθμιση για υπαγωγή τους σε διαθεσιμότητα.

Σύμφωνα

με τους υπολογισμούς για τους πλεονάζοντες από τα υπουργεία, που πρέπει να τεθούν σε διαθεσιμότητα και για τους οποίους έπρεπε να σταλούν χθες τα σχετικά στοιχεία, η πλειονότητα θα προέλθει από τα υπουργεία Υγείας και Παιδείας στα οποία αναλογούν από 1.500 διαθέσιμοι.

Νοσηλευτές, διοικητικό προσωπικό αλλά και 280 γιατροί των νοσοκομείων του πρώην ΙΚΑ περιλαμβάνονται στη λίστα με τους 1.618 εργαζομένους στο ΕΣΥ, οι οποίοι σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας αναμένεται το αμέσως επόμενο διάστημα να μετακινηθούν σε όμορα νοσοκομεία.

Σύμφωνα με το σχέδιο, φύλλα πορείας θα σταλούν στο προσωπικό νοσηλευτικών ιδρυμάτων με χαμηλή πληρότητα, τα οποία ούτως ή άλλως θα μετατραπούν σε Κέντρα Υγείας αστικού τύπου ή μονάδες φροντίδας για ασθενείς τελικού σταδίου και βαριά πάσχοντες.

Το διοικητικό προσωπικό των ανώτατων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων θα αποτελέσει τη βασική δεξαμενή για την κάλυψη των προς διαθεσιμότητα υπαλλήλων του υπουργείου Παιδείας. Οδηγοί και καθαρίστριες θα αποτελέσουν αντιστοίχως τους πλεονάζοντες του υπουργείου Οικονομικών, οι οποίοι έχουν εκτιμηθεί σε 400 υπαλλήλους, ενώ οι περισσότεροι από τους 600 εργαζομένους προς διαθεσιμότητα του υπουργείου Εργασίας θα προέλθουν από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Αντιδρώντας στο πρόγραμμα διαθεσιμότητας η ΑΔΕΔΥ και η Ομοσπονδία εργαζομένων σε ασφαλιστικά ταμεία προχωρούν από σήμερα σε διήμερο κινητοποιήσεων με στάσεις εργασίας και απεργίες.

ΤΟ ΔΝΤ. Στο κάδρο των απολύσεων βάζει στο μεταξύ το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) 2.000 υπαλλήλους, από αυτούς που τέθηκαν με τον πρόσφατο νόμο σε διαθεσιμότητα. «Από όσους μετακινήθηκαν στο σχέδιο κινητικότητας τον Ιούλιο, σημαντικός αριθμός (2.000) θα πρέπει να οδηγηθεί στην υποχρεωτική έξοδο», αναφέρεται χαρακτηριστικά στη χθεσινή έκθεση του ΔΝΤ, πρόβλεψη που δεν υπήρχε στα προαπαιτούμενα του Μνημονίου.

Στελέχη του Δημοσίου σημείωναν πως με την αναφορά αυτή ουσιαστικά επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες ότι η συντριπτική πλειονότητα των σχολικών φυλάκων, που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα και είναι χαμηλών προσόντων, προορίζεται για απόλυση μετά την πάροδο του οκταμήνου της διαθεσιμότητας.

Γκρίζα ζώνη εξακολουθεί να αποτελεί, σύμφωνα με την έκθεση του ΔΝΤ, το αν στον αριθμό των 15.000 απολύσεων, για τις οποίες υπάρχει δέσμευση να γίνουν έως το τέλος του 2014, θα συνυπολογιστούν οι περίπου 4.000 συμβασιούχοι που απασχολούνται με προσωρινές διαταγές και οι υποθέσεις τους θα εκδικαστούν βάσει της πρόσφατης ρύθμισης έως τα τέλη του χρόνου.

Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ. Στο 30% της συνολικής βαθμολογίας κατά την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων προς διαθεσιμότητα θα ανέλθουν τα μόρια που θα συγκεντρώνουν από τον τρόπο διορισμού τους. Το ανώτατο όριο βαθμολόγησης βάσει όλων των κριτηρίων, που θα περιλαμβάνονται στη σχετική απόφαση του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, αναμένεται να διαμορφωθεί στα 100 μόρια.

Από αυτά περίπου το ένα τρίτο θα αφορά τον τρόπο πρόσληψης όπου 30 μόρια αναμένεται να δίνονται σε περιπτώσεις διορισμού μέσω γραπτών διαγωνισμών του ΑΣΕΠ ή φοίτησης στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης, ενώ θα μειώνονται ανάλογα με το αν η πρόσληψη έγινε μέσω προκηρύξεων ΑΣΕΠ ή άλλων φορέων υπό τον έλεγχο του ΑΣΕΠ.

Σύμφωνα πάντως με τις πληροφορίες, η ανώτερη βαθμολογία που αναμένεται να συγκεντρώσουν οι υπάλληλοι θα κυμαίνεται γύρω στα 85 από τα 100 μόρια.

Πηγή: tanea.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα