Φέρνει 4,2 δισ. ευρώ το νέο ΕΣΠΑ – Ποιοι θα τα πάρουν

Με προγράμματα από το νέο ΕΣΠΑ, συνολικού ύψους 4,2 δισ. ευρώ σε εννέα δυναμικούς επιχειρηματικούς κλάδους, επιδιώκεται η επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας.

Είναι η πρώτη πράξη που ενεργοποιεί το νέο μοντέλο ανάπτυξης για τη χώρα και, σύμφωνα με πληροφορίες, οι χρηματοδοτούμενες δράσεις θα είναι έτοιμες να προκηρυχθούν στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Το «Έθνος» παρουσιάζει σήμερα αναλυτικά τα προγράμματα που προτείνονται από το υπουργείο Ανάπτυξης για την ενίσχυση επιχειρήσεων στους τομείς όπου η Ελλάδα

έχει ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα έναντι άλλων κρατών: είναι ο τουρισμός, η αγροτοδιατροφή, η εφοδιαστική αλυσίδα, το περιβάλλον, η υγεία-φαρμακευτική βιομηχανία, η ενέργεια, τα υλικά- οι κατασκευές, οι τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών και οι δημιουργικές και πολιτιστικές βιομηχανίες.

Οι κλάδοι αυτοί μπορούν, σύμφωνα με μελέτες, να δώσουν 550.000 θέσεις εργασίας και περίπου 49 δισ. ευρώ ακαθάριστη προστιθέμενη αξία στην οικονομία.

Οι κυριότερες δαπάνες που θα χρηματοδοτηθούν είναι:

Τουρισμός: Ενίσχυση επιχειρήσεων για συνεδριακό, ιαματικό, πολιτιστικό, θαλάσσιο τουρισμό και τουρισμό πόλης

Αγροδιατροφή: Χρηματοδότηση δαπανών για εξαγωγές τυποποιημένων προϊόντων

Εφοδιαστική αλυσίδα: Επιδοτήσεις για τη βελτίωση σιδηροδρομικών και οδικών υποδομών

Περιβάλλον: Η διαχείριση αποβλήτων, η πιστοποίηση και η οργάνωση επιχειρηματικών πάρκων είναι οι κύριοι στόχοι των δράσεων

Υγεία-Φαρμακευτική βιομηχανία: Θα διατεθούν κοινοτικά κονδύλια για έρευνα και ανάπτυξη νέων φαρμάκων καθώς και για τον ιατρικό τουρισμό.

Ενέργεια: Η ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων και η στήριξη των ΑΠΕ περιλαμβάνονται στο εν λόγω πρόγραμμα

Υλικά-κατασκευές: Ενισχύονται επιχειρήσεις για την παραγωγή οικολογικών χρωμάτων, την ανακύκλωση ελαστικών και πλαστικών, ώστε να αξιοποιηθούν για την παραγωγή ενέργειας.

Τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών: οι επιδοτήσεις θα κατευθυνθούν ώστε οι επιχειρήσεις να αναβαθμίσουν αλλά και να αξιοποιήσεων καλύτερα ψηφιακές υπηρεσίες

Δημιουργικές-πολιτιστικές βιομηχανίες: η διατήρηση υφιστάμενων θέσεων εργασίες, η εξωστρέφεια των προϊόντων και η βελτίωση της ποιότητας είναι οι κυριότερες δαπάνες ενίσχυσης επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, τα ποσοστά χρηματοδότησης κυμαίνονται από 30 έως 50% και τα δύο κύρια χαρακτηριστικά που θα διέπουν τα νέα προγράμματα είναι η εξωστρέφεια και η καινοτομία.

Στόχος του υπουργείου Ανάπτυξης είναι μέχρι τις 22 Απριλίου να έχει ολοκληρωθεί η διαβούλευση πάνω στις προτάσεις του υπουργείου για τον σχεδιασμό των προγραμμάτων και στις 28 του μήνα οι τελικές δράσεις να αποσταλούν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για έγκριση.

Keywords
Τυχαία Θέματα