«Φρένο» από την τρόικα στις φοροελαφρύνσεις

Στον «πάγο» θέλησε να βάλει η τρόικα τα σενάρια περί φορολογικών ελαφρύνσεων από την πρώτη ημέρα των διαπραγματεύσεων με το οικονομικό επιτελείο. Παράλληλα ζήτησε την επέκταση της έκτακτης εισφοράς και το 2015.

Χθες το απόγευμα πραγματοποιήθηκε το πρώτο ραντεβού του υπουργού Οικονομικών κ. Γκίκα Χαρδούβελη με τους κ. Κλάους Μαζούχ από την ΕΚΤ

και Ντέκλαν Κοστέλο από την Κομισιόν (ο κ. Τόμσεν του ΔΝΤ φθάνει σήμερα στην Αθήνα) και στο τραπέζι έπεσαν 15 θέματα που θα απασχολήσουν τις δύο πλευρές μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη.

Eνα εξ αυτών είναι η έκτακτη εισφορά για την οποία η τρόικα πιέζει να παραμείνει σε ισχύ και το 2015, ενώ η ελληνική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο μείωσης των συντελεστών κατά 50%.

Οι εκπρόσωποι της τρόικας έκαναν αναφορά και στη ρητορική περί μείωσης φορολογικών συντελεστών. Μάλιστα φέρεται να ανέφεραν «λέτε τόσα και τόσα για τους φόρους» εκφράζοντας εμμέσως πλην σαφώς την ενόχλησή τους. Κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών υπογράμμισε μετά τη συνάντηση πως «έχουν το άγχος ότι τα χρήματα τελειώνουν και εάν οι Eλληνες θα κάνουν μετά αυτά που πρέπει».

Για το θέμα της φορολογικής πολιτικής ανέφερε πως «σίγουρα πρέπει να φτιάξουμε ένα σταθερό φορολογικό πλαίσιο για να ελαφρύνουμε τα βάρη, αλλά πρώτα πρέπει να φτιάξουμε τη διοίκηση, είτε έχουμε μνημόνιο είτε όχι».

Καθυστερήσεις

Επίσης χθες συζητήθηκαν το ζήτημα του δημοσιονομικού κενού που δημιουργείται από τις αποφάσεις των δικαστηρίων αλλά και οι καθυστερήσεις στην υλοποίηση δράσεων του μνημονίου.

Ειδικότερα όσον αφορά τα κονδύλια που πρέπει να εξευρεθούν για την «αποζημίωση» των ενστόλων, όπως σημείωσε το ίδιο στέλεχος, «έχουμε λύση κατά νου και θα την παρουσιάσουμε».

Για τις εκκρεμότητες έγινε γνωστό πως είναι ανοιχτό ένα μεγάλο «πακέτο» με περίπου 600 δράσεις από τον Απρίλιο και μετά. Ομως, όπως υποστηρίζουν στο υπουργείο Οικονομικών, τα πολύ δύσκολα τα έχουμε περάσει, όπως για παράδειγμα το νομοσχέδιο για τη «μικρή» ΔΕΗ.

Στην αντίπερα όχθη η τρόικα εμφανίστηκε ικανοποιημένη για την πορεία ολοκλήρωσης του δεύτερου πακέτου των έξι προαπαιτούμενων μέτρων και σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών θεώρησαν μεγάλη επιτυχία το γεγονός ότι, παρά τις αναταράξεις στις διεθνείς αγορές, η Ελλάδα πραγματοποίησε τη δημοπρασία των τριετών ομολόγων και άντλησε κεφάλαια από τις αγορές.

Μεταξύ των 15 ζητημάτων που τέθηκαν στο τραπέζι είναι και τα ακόλουθα:

• Εναρμόνιση των επιδομάτων του δημόσιου τομέα με τις πρακτικές της Ε.Ε.

Αναδιάρθρωση του καθεστώτος ΦΠΑ.

• Υιοθέτηση του νέου ενιαίου μισθολογίου που θα εφαρμοστεί από 1η Ιανουαρίου 2015.

• Ενίσχυση του πτωχευτικού δικαίου για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

• Νόμος για τις ομαδικές απολύσεις.

• Μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος.

Επειδή οι αποφάσεις για ζητήματα αυτά δεν θα ληφθούν τώρα αλλά στην αξιολόγηση του Σεπτεμβρίου ζητήθηκε από την τρόικα να ξεκαθαρίσει «τι θεωρεί σημαντικό, για να είμαστε έτοιμοι κατά την επόμενη διαπραγμάτευση του φθινοπώρου».

Keywords
Τυχαία Θέματα