Γιατί είχαν προτεταμένα τα χέρια oι Καρυάτιδες;
Το εντυπωσιακό ταφικό μνημείο στον λόφο Καστά της Αμφίπολης «ξετυλίγει» μέρα με τη μέρα τα μυστικά του. Μόλις χτες έγινε γνωστό, από ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, η ανακάλυψη δύο ακόμα μοναδικών ευρημάτων: Δύο εξαιρετικής τέχνης Καρυάτιδες από θασίτικο μάρμαρο, οι οποίες συμφυείς με πεσσούς στήριζαν το μαρμάρινο επιστύλιο μπροστά από τον δεύτερο διαφραγματικό τοίχο.
Οι δύο Κόρες, από τις οποίες μόνο η μία σώζει σχεδόν ακέραιο το πρόσωπό της, φέρουν πλούσιους βοστρύχους που καλύπτουν τους ώμους
Διαβάστε αναλυτικά τι βρέθηκε μέσα στον τάφο της Αμφίπολης
Ο χώρος πίσω από τις Καρυάτιδες – αριστερά διακρίνεται μέρος της οροφής που έχει πέσει
Το πάνω μέρος του τμήματος της οροφής που στέγαζε το χώρο ανάμεσα στον πρώτο και το δεύτερο διαφραγματικό τείχο, πίσω ακριβώς από το σημείο όπου στέκονται οι Καρυάτιδες – Διακρίνεται πίσω το άνοιγμα στο δεύτερο διαφραγματικό τείχο που αποκαλύφθηκε μετά την απομάκρυνση όγκων χώματος και θραυσμάτων.
Χαρακτηριστικά θραύσματα από τους ρόδακες, σε ερυθρό και κυανό χρώμα, που διακοσμούσαν την οροφή στο χώρο πίσω από τις Καρυάτιδες.
Χαρακτηριστικά θραύσματα από τους ρόδακες, σε ερυθρό και κυανό χρώμα, που διακοσμούσαν την οροφή στο χώρο πίσω από τις Καρυάτιδες.
Οι εργασίες αναστήλωσης και στερέωσης του χώρου προχωρούν κανονικά
Η δυτική Καρυάτιδα, το πρόσωπο της οποίας διατηρείται σχεδόν ακέραιο
Λεπτομέρεια από την προσπάθεια των αρχαιολόγων να αποκαλύψουν κάθε πτυχή του μοναδικού αυτού ευρήματος, της μιας εκ των δύο Καρυάτιδων
Η Καρυάτιδα που κοσμεί την ανατολική πτέρυγα του ταφικού μνημείου, από την οποία δυστυχώς έχει αποκοπεί το πρόσωπό της
Λεπτομέρειες από τα έργα αναστήλωσης και στερέωσης του εσωτερικού του ταφικού μνημείου
Η Δυτική Καρυάτιδα σε όλο της το μεγαλείο
Τι γνωρίζουμε όμως για τον τύπο αυτό των γλυπτών, με διασημότερους εκπροσώπους τις έξι Κόρες που στήριζαν την οροφή της νότιας πρόστασης του Ερεχθείου και οι οποίες σήμερα βρίσκονται οι πέντε «ξαναγεννημένες» με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας στο Μουσείο της Ακρόπολης και η έκτη, που αφαίρεσε βίαια ο Έλγιν το 1801, στο Βρετανικό Μουσείο; Σύμφωνα με την επικρατέστερη άποψη, οι Καρυάτιδες ταυτίζονται με τις νεαρές κοπέλες από τις Καρυές της Λακωνίας, που χόρευαν με καλάθια στο κεφάλι σε τελετουργίες προς τιμήν της Καρυάτιδος Αρτέμιδος. Οι γυναικείες μορφές τους χρησιμοποιήθηκαν στην αρχαία αρχιτεκτονική -κυρίως στον ιωνικό ρυθμό- αντί για κίονες, ενώ το «ανδρικό» τους αντίστοιχο είχε τη μορφή του “Ατλαντα.
Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, οι Καρυάτιδες του Ερεχθείου αντικατοπτρίζουν τη γλυπτική του «πλούσιου ρυθμού» του τελευταίου τέταρτου του 4ου αι. π. Χ., στο δε βιβλίο των Εκδόσεων Καπόν «Η Ακρόπολη μέσα από το Μουσείο της», ο καθηγητής Πάνος Βαλαβάνης σημειώνει «ότι ο αρχιτεκτονικός ρόλος των κορών υπηρετείται από τη στάση τους (αξονικός σκελετός), τα βαριά τους ενδύματα (κατακόρυφες εξωτερικές πτυχές του πέπλου σαν ραβδώσεις κιόνων), την περίπλοκη και ογκώδη κόμμωσή τους (για την ενίσχυση του αδύναμου για στήριξη αυχένα), και ένα είδος καλαθιού στο κεφάλι που λειτουργεί ως κιονόκρανο». Ο ίδιος, δε, πληροφορεί ότι τα έξι αγάλματα αποτελούσαν έργα διαφορετικών γλυπτών που αντέγραψαν κάποιο πρότυπο, πιθανόν έργο μαθητών του Φειδία ή ακόμη και του Καλλίμαχου, ενώ δεν αποκλείει κάθε μία Κόρη να έφερε διαφορετικά χρώματα στην ενδυμασία της. Από τις πιο πειστικές ερμηνείες για τον συμβολικό τους χαρακτήρα, είναι ότι πρόκειται για χοηφόρους, που απέδιδαν τιμές στον αρχαίο βασιλιά της πόλης Κέκροπα, ο τάφος του οποίου βρισκόταν ακριβώς κάτω από τη νότια πρόσταση του Ερεχθείου.
Πρόδρομες μορφές των Καρυάτιδων του Ερεχθείου θεωρούνται οι Κόρες που στόλιζαν τον Θησαυρό των Σιφνίων, ο οποίος χρονολογείται λίγο πριν το 525 π. Χ. και είναι ένα από τα εντυπωσιακότερα μνημεία στο ιερό των Δελφών. Αντί για κίονες, δύο Κόρες στήριζαν τον θριγκό του κτιρίου (τα αγάλματα εκτίθενται στο Μουσείο των Δελφών), ενώ η μία διατηρεί μεγάλο μέρος του κορμού και το κεφάλι με τον κάλαθο διακοσμημένο με ανάγλυφη διονυσιακή σκηνή μαινάδων και σιληνών. Τα ενδύματά τους πρέπει να ήταν κι αυτά χρωματισμένα (με κόκκινο, μπλε, πράσινο, ώχρα και χρυσαφί χρώμα) για περισσότερο εντυπωσιασμό.
Δύο άλλες Καρυάτιδες, του 1ου αι. π. Χ. αυτή τη φορά, στόλιζαν και στήριζαν τα μικρά προπύλαια του Ιερού της Δήμητρας της Ελευσίνας. Τεράστιες σε μέγεθος, η μία αποτελεί κεντρικό έκθεμα του μουσείου της Ελευσίνας, ενώ η δεύτερη βρίσκεται στο Fitzwilliam Museum του Cabridge. Η «Κιστοφόρος Κόρη», όπως είναι γνωστή η Καρυάτιδα του ελληνικού μουσείου, φέρει στην κεφαλή της την κίστη, ένα κιβώτιο κυλινδρικού σχήματος που χρησίμευε για τη φύλαξη τροφών και το οποίο κρατούσαν στις μυστηριακές λατρείες, όπως αυτές των Ελευσινίων, οι κιστοφόροι. Η Καρυάτιδα που βρίσκεται στο μουσείο του Κέιμπριτζ, φέρει κι αυτή το ίδιο διακοσμητικό μοτίβο με την ξενιτεμένη αδελφή της, ενώ η ιστορία της έχει αρκετά κοινά με την Καρυάτιδα που άρπαξε ο Έλγιν: Έγινε περίπου την ίδια περίοδο με τη λεηλασία στην Ακρόπολη από τον περιηγητή Έντουαρντ Κλαρκ, διδάκτωρ του Kέιμπριτζ, ειδικό στην ορυκτολογία, ο οποίος πέτυχε τη μεταφορά από την Ελευσίνα της κολοσσιαίας μαρμάρινης Kαρυάτιδας-Kιστοφόρου στην Αγγλία. Μια ιστορία που «πρωταγωνιστεί» στο αρχαιολογικό ντοκιμαντέρ της Ελένης Στούπου-Κατσαμούρη «Το παράξενο πεπρωμένο της αρπαγείσας κόρης», το οποίο κέρδισε το βραβείο μικρού μήκους στο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαιολογικών Ταινιών της Αμιένης το 2010.
Τέλος, οι «Μαγεμένες» της Θεσσαλονίκης, οι ανάγλυφες παραστάσεις που κοσμούσαν κάποτε τις δυο πλευρές των πεσσών μιας κορινθιακής κιονοστοιχίας, έχει επικρατήσει να ονομάζονται ως οι «Καρυάτιδες» της πόλης. Νεότερες από τις προηγούμενες (είναι ρωμαϊκές, των τελών του 2ου αι. μ. Χ.), αλλά με παρόμοια ιστορία υφαρπαγής να τις συνοδεύουν, οι «Μαγεμένες» εκτίθενται σήμερα στο μουσείο του Λούβρου. Οι οκτώ ανάγλυφες μορφές έφεραν μυθολογικές μορφές που σχετίζονταν με τη λατρεία του Διονύσου, όπως του ίδιου του θεού, της Αριάδνης, του Γανυμήδη, της Αύρας και του Διόσκουρου. Αργότερα οι Χριστιανοί τις ονόμασαν «Είδωλα», ενώ οι Ισπανοεβραίοι της πόλης «Las Incantadas», δηλαδή οι Μαγεμένες. Βρίσκονταν κοντά στην Αρχαία Αγορά, δίπλα από τα Λουτρά Παράδεισος. Το 1864 αφαιρέθηκαν και μεταφέρθηκαν στη Γαλλία, με την άδεια των οθωμανικών αρχών, από τον Γάλλο παλαιογράφο Εμανουέλ Μίλερ. Η ιστορία τους έγινε ακόμα ένα αρχαιολογικό ντοκιμαντέρ, με τίτλο «Οι Μαγεμένες» (2010), μια παραγωγή του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Μακεδονικών και Θρακικών Σπουδών.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Αυτά είναι τα 11 τρόφιμα που δεν πρέπει να μπουν στο ψυγείο!
- Υπάρχει κι άλλη είσοδος στον τάφο της Αμφίπολης
- 08/09/14 Aκούστε την «Ελληνοφρένεια»
- Η Ρούμπι και το διάφανο φόρεμα
- Εικοσάχρονη Ρουμάνα αποπλανούσε τα θύματά της και τα λήστευε
- Στο διαμέρισμα-κολαστήριο παραμένει η 77χρονη Ρωσοπόντια
- Αυτή ήταν η ερωμένη της Marilyn Monroe
- Σοκ για πασίγνωστο Έλληνα ηθοποιό! Έπεσε θύμα ληστείας και ξυλοδαρμού
- «Έφυγε» στα 87 της η ηθοποιός Εκάλη Σώκου
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις No Comments
- «Μπαράζ ομοφοβικών και ρατσιστικών επιθέσεων στην Ελλάδα από ακροδεξιούς»
- Γιατί είχαν προτεταμένα τα χέρια oι Καρυάτιδες;
- Τασούλας: Θέμα ημερών η αλήθεια για την Αμφίπολη
- Η Μέρκελ πήγε κόντρα στις δημοσκοπήσεις για την Ελλάδα
- Διέρρευσε ένα πλήρως λειτουργικό iPhone 6 (Bίντεο)
- Λυκούδης: Το γυαλί με τη ΔΗΜΑΡ έχει ραγίσει
- Αν οι άντρες έλεγαν την αλήθεια όταν την «πέφτουν» στις γυναίκες (Βίντεο)
- Νέο κανόνι από ρωσικό τουριστικό πρακτορείο
- Τσίπρας: «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι απειλή για την Ευρώπη αλλά πρόκληση»
- Τελευταία Νέα No Comments
- Γιατί είχαν προτεταμένα τα χέρια oι Καρυάτιδες;
- «Πακέτα διαζυγίων» σε πολυτελές ξενοδοχείο στη Νέα Υόρκη (Εικόνες)
- Η Μέρκελ πήγε κόντρα στις δημοσκοπήσεις για την Ελλάδα
- Λυκούδης: Το γυαλί με τη ΔΗΜΑΡ έχει ραγίσει
- Τσίπρας: «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι απειλή για την Ευρώπη αλλά πρόκληση»
- Νέο κανόνι από ρωσικό τουριστικό πρακτορείο
- Ετήσια εκπτωτική κάρτα από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ
- Τασούλας: Θέμα ημερών η αλήθεια για την Αμφίπολη
- «Μπαράζ ομοφοβικών και ρατσιστικών επιθέσεων στην Ελλάδα από ακροδεξιούς»
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Spiegel: Η Μέρκελ πήγε κόντρα στο λαό... μόνο για την Ελλάδα!
- Κατσουράνης: Στηρίξτε την εθνική Ελλάδος
- ΣΥΡΙΖΑ: Ο Σαμαράς υποσχέθηκε φοροελαφρύνσεις στους πλούσιους
- Στη Μαριούπολη μετέβη ο Ποροσένκο
- Διαθέσιμα τα διαρκείας της ΚΑΕ Παναθηναϊκός
- Κριμαία: Οι ρωσικές αρχές συνέλαβαν γνωστή μπλόγκερ
- Ο Γιώργος Παρτσαλάκης γίνεται ο Caveman
- Spiegel: Η Δούρου αντίπαλος του Τσίπρα για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ
- Μελέτη του Χάρβαρντ: Μεγαλώνει επικίνδυνα το χάσμα ανάμεσα σε πλούσιους και φτωχούς
- Όταν η Lupita συνάντησε τη Lancôme!