Γιούνκερ: Βαρύ το τίμημα που πλήρωσε η Ελλάδα εξαιτίας αυτών των ανεύθυνων συζητήσεων περί Grexit

Ο Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και πρώην Πρόεδρος του eurogroup Ζαν Κλόντ Γιούνκερ σε συνέντευξή του στο έντυπο Agence Europe τόνισε ότι το ελληνικό πρόγραμμα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Απαντώντας στο ερώτημα για το «τι χρειάζεται ακόμα να κάνει η Αθήνα», ο Juncker δηλώνεις πως «η ελληνική κυβέρνηση πρέπει επί μονίμου βάσεως να αποδεικνύει ότι το ελληνικό πρόβλημα βρίσκεται υπό έλεγχο. Αν υπάρξει οποιαδήποτε υποψία εκτροχιασμού, τότε θα πρέπει να εξεταστεί σε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση η αγωγή.

Ερωτηθείς αν αληθεύει ότι η τρόικα είχε προσφέρει στην Ελλάδα την επιλογή να αποχωρήσει από την ευρωζώνη το 2011, ο πρώην Πρόεδρος του eurogroup σημειώνει ότι εκείνος ήταν πάντα αντίθετος σε ένα τέτοιο σενάριο, ένα σενάριο το οποίο εν τέλει απορρίφθηκε προσθέτοντας ότι η υπόθεση αυτή δεν αποτέλεσε ποτέ πραγματικό ζήτημα έτσι όπως παρουσιάζεται. «Σε κάθε συνάντηση, έλεγα πως πρέπει να βάλουμε ένα τέλος στις εικασίες που γίνονται για την Ελλάδα περί αποχώρησής της από την ευρωζώνη. Τέτοιες φήμες ήταν, και αποδείχτηκε ότι ήταν, εξαιρετικά επικίνδυνες. Όταν ο κόσμος σταμάτησε να μιλάει για το σενάριο “Grexit”, τα πράγματα πήγαν πολύ καλύτερα. Το τίμημα που πλήρωσε η Ελλάδα εξαιτίας αυτών των ανεύθυνων συζητήσεων ήταν πολύ βαρύ».

Σε ερώτηση για το αν το eurogroup μπορούσε και έπρεπε να είχε κινηθεί διαφορετικά, ο Juncker επισημαίνει ότι οι αποφάσεις ελήφθησαν ορισμένες φορές πολύ γρήγορα και άλλες φορές πολύ αποσπασματικά, ενώ δημοσίως υπήρχε η συζήτηση για λύσεις που δεν θα μπορούσαν να λειτουργήσουν, όπως το “Grexit”. Αυτό ήταν ένα λάθος που δεν έκανε το ίδιο το eurogroup, ήταν λάθος άλλων, σχολιάζει.

Για την Κύπρο ο Juncker σημειώνει ότι πρέπει να βρεθεί σύντομα λύση. «Αν μια χώρα σαν την Κύπρο, όσο μικρή και αν είναι, αντιμετωπίζει άλυτα προβλήματα, τότε αυτά τα προβλήματα θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με την ίδια προσοχή που αντιμετωπίστηκαν το ελληνικό, το ιρλανδικό και το πορτογαλικό πρόβλημα. Αν ένα κράτος μέλος της ευρωζώνης έχει προβλήματα παρόμοια με αυτά που αντιμετωπίζει η Κύπρος σε ό,τι αφορά τον τύπο, τη φύση και την κλίμακα, τότε πρέπει να θεωρηθεί συστημική περίπτωση. Αν δεν επιλυθεί το πρόβλημα, κάθε μεγάλο πρόβλημα σε χώρα της ευρωζώνης αποτελεί συστημικό πρόβλημα λόγω της μεγάλης πιθανότητας διάδοσής του».

Πηγή: real.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα