Γράφει ο Θανάσης Μπαδέκας: Όσα πρέπει να ξέρετε για το διαβητικό πόδι!

Η νευροαρθροπάθεια είναι μία γρήγορη, πολλές φορές με απουσία του συναισθήματος του πόνου, διαδικασία στα κάτω άκρα η οποία εμφανίζεται όλο και πιο συχνά στους διαβητικούς ασθενείς. Χαρακτηρίζεται από θερμές, οιδηματώδεις αρθρώσεις με ακτινολογική εικόνα αποδιοργανωμένων αρθρώσεων, ενώ ο ασθενής δεν παραπονιέται για πόνο.

Σε περίπτωση που η κατάσταση αυτή μείνει αδιάγνωστη ή υποτιμηθεί μπορεί να οδηγήσει σε σταδιακή παραμόρφωση ή αστάθεια των κάτω άκρων με συχνές επιπλοκές όπως δημιουργία ελκών και φλεγμονή, αδυναμία βάδισης, ακόμη και απώλεια του προσβεβλημένου μέλους. Στην πλειονότητα

των περιπτώσεων ένα πόδι με ικανοποιητικό ανατομικό άξονα, σταθερό και λειτουργικό μπορεί να επιτευχθεί με απλές συντηρητικές μεθόδους όπως η χρήση ειδικά διαμορφωμένων γύψινων επιδέσμων (total contact cast) ή ειδικές τροποποιήσεις στα υποδήματα. Πολύ λίγοι ασθενείς στους οποίους υπάρχει μεγάλη αστάθεια ή εκσημασμένες οστικές προεξοχές που προκαλούν επανειλημμένως έλκη θα χρειαστούν διορθωτική αποκατάσταση (αφαίρεση της εξόστωσης ή οστεοτομίες με αρθροδέσεις). Αν και κάποιοι ασθενείς θα έχουν βελτίωση στην κινητικότητά τους συνεχής επαγρύπνηση είναι απαραίτητη.

Διαβάστε όλο το πολύ ενδιαφέρον άρθρο του Ορθοπαιδικού Χειρουργού Αθανάσιου Μπαδέκα για τους διαβητικούς εδώ

Keywords
Τυχαία Θέματα