Η φτώχεια χτυπά και τη Βρετανία: Γεμίζουν από εξαθλιωμένους πολίτες οι τράπεζες τροφίμων

«Aνησυχητική» αύξηση κατά 78% των ανθρώπων που στρέφονται για βοήθεια στις τράπεζες τροφίμων έχει λάβει χώρα κατά τη διάρκεια των τελευταίων έξι μηνών στη Βρετανία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας όλο και περισσότεροι άνθρωποι βρίσκονται πια στο όριο της φτώχειας και βρίσκουν δύσκολα να τραφούν. Η χειρότερα πληγείσα περιοχή στην Βρετανία ήταν το West Midlands, όπου υπήρξε μια αύξηση 142% από το Φεβρουάριο.

Ο Gillian Guy,

διευθύνων σύμβουλος της Citizens Advice δήλωσε: «Οι τράπεζες τροφίμων δεν έχουν θέση στη σύγχρονη Βρετανία. Εκατομμύρια οικογένειες αντιμετωπίζουν αφόρητες πιέσεις στον προϋπολογισμό τους. Οι περικοπές στις δημόσιες δαπάνες, οι χαμηλοί μισθοί και το.. υψηλό κόστος ζωής ασκούν αφόρητη πίεση για πολλά νοικοκυριά, αναγκάζοντάς τους να αναζητήσουν βοήθεια έκτακτης ανάγκης για να φέρουν φαγητό στο τραπέζι. «

Ο Guy είπε επίσης ότι η αύξηση των ανθρώπων που στρέφονται για βοήθεια σε τράπεζες τροφίμων κατά τους τελευταίους έξι μήνες, έδειξε ότι, παρά την πτώση της ανεργίας, εκατομμύρια άνθρωποι εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες.

Πολλοί άνθρωποι κυριολεκτικά λεηλάτησαν τις αποταμιεύσεις τους κατά τους τελευταίους έξι μήνες για να καλύψουν τις βασικές δαπάνες διαβίωσης.

Περισσότερο από το ένα τρίτο – 37% – των ερωτηθέντων με χαμηλό εισόδημα δήλωσαν ότι δεν είχαν αποταμιεύσεις για να μπορέσουν να ανταποκριθούν σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Ακόμη και σε εύπορα μέρη της Βρετανίας η ζήτηση για τις τράπεζες τροφίμων είναι πια μεγαλύτερη.

Διάχυτη είναι και η ανησυχία ότι οι περαιτέρω αλλαγές στο σύστημα παροχών θα επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο τις τράπεζες τροφίμων.

Η Emma Cook, Διευθύνων Σύμβουλος της Birmingham CAB, είπε ότι πολλά μέρη του West Midlands, συμπεριλαμβανομένου του Μπέρμιγχαμ, είναι «μερικές από τις πιο υποβαθμισμένες περιοχές της χώρας» με υψηλά επίπεδα της παιδικής φτώχειας και της ανεργίας.

«Τα στατιστικά μας δείχνουν ότι τον Ιούλιο, ο αριθμός των ανθρώπων που στράφηκαν σε τράπεζες τροφίμων κορυφώθηκε. Ήταν διπλάσιος σε σύγκριση με άλλους μήνες.»

Φωτό: Graeme Robertson

Keywords
Τυχαία Θέματα