Η κυβέρνηση καλύπτει το ΛΣ για το ναυάγιο στο Φαρμακονήσι

Πλήρη κάλυψη στο Λιμενικό παρείχε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου αναφερόμενος στο ναυάγιο πλοιαρίου στο Φαρμακονήσι. Το θέμα πάντως έχει προκαλέσει διεθνή κατακραυγή, με τη Διεθνή Αμνησία και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ να ζητούν έρευνα για τις συνθήκες που προκάλεσαν την τραγωδία.

Σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 ο Σ.Κεδίκογλου δήλωσε ότι «δεν πρέπει να πέφτει λάσπη, ιδιαίτερα σε ανθρώπους σαν τους άνδρες του λιμενικού που κάνουν υπεράνθρωπες

προσπάθειες και για την προστασία των συνόρων και για την προστασία της ανθρώπινης ζωής».

«Υπάρχουν αδιαμφισβήτητα στοιχεία, όπως π.χ. το στίγμα των σκαφών. Τα στοιχεία αυτά διαψεύδουν με τον πιο απόλυτο τρόπο όλα αυτά που ακούγονται περί δήθεν απόπειρας ρυμούλκησης του σκάφους προς τα τουρκικά ύδατα. Η βίαιη επαναπροώθηση των μεταναστών άλλωστε δεν συνάδει με την ελληνική πολιτική» σημείωσε.

Έντονες αντιδράσεις

Έρευνα για τον θάνατο των προσφύγων ζήτησαν τόσο η Διεθνής Αμνησία όσο και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ.

Η Διεθνής Αμνηστία κάλεσε τις ελληνικές αρχές να ξεκινήσουν διεξοδική, διαφανή και ανεξάρτητη έρευνα για την τραγωδία και να φέρουν στο φως τις συνθήκες, υπό τις οποίες χάθηκαν ζωές στο Αιγαίο, καθώς και να ασκήσουν δίωξη στους υπαιτίους.

Επιπλέον, η οργάνωση ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση να διερευνήσει όλους τους ισχυρισμούς για συλλογικές απωθήσεις και κακομεταχείριση στα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία και στο Αιγαίο και να ασκήσουν δίωξη στους αξιωματούχους που εμπλέκονται.

Από την πλευρά της η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, διά του περιφερειακού αντιπροσώπου της για τη Νότια Ευρώπη, κάλεσε τις ελληνικές αρχές να διερευνήσουν τις συνθήκες υπό τις οποίες έλαβε χώρα το περιστατικό, αλλά και το πώς ανθρώπινες ζωές χάθηκαν σε πλοιάριο υπό ρυμούλκηση.

Οι 16 επιζώντες πρόσφυγες μεταφέρθηκαν την Πέμπτη στον Πειραιά και φιλοξενούνται σε χώρο του Δήμου Αθηναίων όπου τους παρέχεται φροντίδα και ψυχολογική στήριξη, καθώς ορισμένοι είδαν να πνίγονται μπροστά τους τα παιδιά και οι γυναίκες τους.

Οι καταγγελίες τους εναντίον των ανδρών του Λιμενικού είναι συγκλονιστικές. Όπως υποστήριξαν,

οι λιμενικοί τους έδεσαν με σχοινί και άρχισαν να τους ρυμουλκούν προς τα τουρκικά χωρικά ύδατα. Καταγγέλλουν ότι τους ρυμουλκούσαν με μεγάλη ταχύτητα εν μέσω θαλασσοταραχής και πως όταν ανατράπηκε το αλιευτικό στο οποίο επέβαιναν προσπαθούσαν να ανέβουν στο σκάφος του Λιμενικού, αλλά οι λιμενικοί τους χτυπούσαν με όπλα και κλωτσιές για να τους αποτρέψουν.

Επίσης, καταγγέλλουν ότι δεν υπήρχε καμιά προσπάθεια από πλευράς των λιμενικών να βοηθήσουν. Ένας άνδρας που έχασε τα τρία του παιδιά και τη γυναίκα του είπε κλαίγοντας ότι εκλιπαρούσε να του δώσουν ένα σωσίβιο για να σώσει την οικογένειά του και δεν του έδιναν σημασία.

Η διάψευση του Λιμενικού

Το Λιμενικό αρνείται ότι φέρει ευθύνη για την τραγωδία και τονίζει πως «σε καμία περίπτωση το πλωτό σκάφος του Λιμενικού Σώματος δεν διενεργούσε ρυμούλκηση προς τις τουρκικές ακτές» και πως αυτό επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι το στίγμα βύθισης του σκάφους βρίσκεται δυτικότερα από το στίγμα εντοπισμού του, δηλαδή με κατεύθυνση την ελληνική περιοχή.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι «η υπερπροσπάθεια που κατέβαλε το πλήρωμα του περιπολικού σκάφους» για τη διάσωση των αλλοδαπών είχε ως αποτέλεσμα την εκδήλωση πυρκαγιάς στην αριστερή κύρια μηχανή του. Το πλήρωμα παράλληλα με τις ενέργειες κατάσβεσης της πυρκαγιάς, επισημαίνεται στην ανακοίνωση, συνέχισε και ολοκλήρωσε την επιχείρηση διάσωσης των ναυαγών.

Keywords
Τυχαία Θέματα