Η «μόδα» των μολδαβών απαγωγέων προβληματίζει την ΕΛ.ΑΣ

Η μόδα με… μολδαβούς απαγωγείς προβληματίζει την ΕΛ.ΑΣ. Τα στελέχη της Ασφάλειας Αττικής έχουν εντοπίσει τις τελευταίες ώρες ομοιότητες της απαγωγής του 55χρονου επιχειρηματία κ. Μανώλη Καραμολέγκου με εκείνης του 28χρονου κύπριου δημοσιογράφου Ευάγγελου Ευαγγέλου τον Ιούνιο του 2011 έξω από το σπίτι του στους Αμπελοκήπους. Και τότε κεντρικό ρόλο στην απαγωγή είχαν δύο Μολδαβοί που παραμένουν ασύλληπτοι, ενώ συμμετείχε πάλι και Αλβανός. Παράλληλα κινήθηκαν σε ορισμένα από τα μέρη στα οποία βρέθηκαν και οι απαγωγείς του κ. Καραμολέγκου.

Όπως ανέφερε το μεσημέρι της Παρασκευής ανώτερος αξιωματικός

της ΕΛ.ΑΣ., «μας προβληματίζει το γεγονός ότι ύστερα από τους έλληνες, αλβανούς και πακιστανούς απαγωγείς, τώρα εμφανίζονται σε αυτόν τον εγκληματικό τομέα και μολδαβοί. Ίσως μεταξύ τους έχουν αναπτύξει διαύλους συνεννόησης για αρπαγές Ελλήνων που μέχρι τώρα δεν γνωρίζαμε».

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με στοιχεία των διεθνών διωκτικών αρχών έξαρση των απαγωγών παρουσιάζεται την τελευταία τριετία και στη Μολδαβία. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. συμπληρώνουν ότι «οι μολδαβοί δράστες της απαγωγής Καραμολέγκου είχαν οργανωμένο σχέδιο δράσης, δεν θα ήταν ύποπτοι πρώτης γραμμής και αν δεν υπήρχε η άμεση απελευθέρωση του ομήρου θα κάναμε ίσως και μήνες να εξιχνιάσουμε την υπόθεση και να βρούμε ποιοι υποκρύπτονταν στην αρπαγή του επιχειρηματία».

Η απαγωγή του κύπριου δημοσιογράφου

Η απαγωγή του Ευάγγελου Ευαγγέλου σημειώθηκε στις 24 Ιουνίου 2011. Οι δράστες έστησαν ενέδρα στον 28χρονο και τον άρπαξαν την ώρα που βγήκε από το ασανσέρ της πολυκατοικίας. Με την απειλή όπλων τον κατέβασαν στο υπόγειο πάρκινγκ, του έβαλαν δύο κουκούλες στο κεφάλι, έδεσαν τα χέρια του με χειροπέδες και αφού τον επιβίβασαν σε βαν, τον οδήγησαν σε ερημική περιοχή της Βαρυμπόμπης, όπου παρέμεινε σε ομηρία για 16 ημέρες.

Οι δράστες αρχικά απαίτησαν από την οικογένεια του απαχθέντος 4 εκατ. ευρώ για να τον απελευθερώσουν, αλλά ύστερα από διαπραγματεύσεις κατεβλήθη 1 εκατ. ευρώ. Οι απαγωγείς απελευθέρωσαν τον 28χρονο το βράδυ της 10ης Ιουλίου 2011.

Από την αστυνομική έρευνα προέκυψε -επτά μήνες μετά την απαγωγή- ότι οι δράστες είναι τέσσερις αλλοδαποί, εκ των οποίων ένας 47χρονος αλβανός οικοδόμος και δύο υπήκοοι Μολδαβίας, 30 και 26 ετών, και ακόμη ένα άγνωστο μέχρι στιγμής άτομο.

Οι απαγωγείς τότε έβαλαν στο στόχαστρό τους τον δημοσιογράφο μιας και εργάζονταν ως οικοδόμοι σε πολυκατοικία στους Αμπελοκήπους όπου διέμενε ο 28χρονος και στην οποία οι γονείς του είχαν αγοράσει τρία διαμερίσματα, γεγονός που έδειχνε ότι είχαν μεγάλη οικονομική επιφάνεια. Όλοι οι δράστες της απαγωγής είχαν λευκό ποινικό μητρώο και αυτό καθιστούσε την έρευνα για την εξιχνίαση της υπόθεσης εξαιρετικά δύσκολη.

Τα λύτρα που κατεβλήθησαν δεν βρέθηκαν ποτέ αφού, σύμφωνα με πληροφορίες, τα χρήματα κατατέθηκαν σε αλβανική τράπεζα. Ο αλβανός απαγωγέας καταδικάστηκε τον Μάρτιο του 2013 σε 23 χρόνια φυλάκιση, ενώ οι δύο μολδαβοί συνεργοί του παραμένουν ασύλληπτοι. Αρχικά είχαν υπάρξει σαφείς ενδείξεις ότι είχαν επιστρέψει στη χώρα τους, αλλά παραμένει άγνωστο πού βρίσκονται σήμερα.

Εύκολη η στόχευση

Τέλος, αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. επισήμαναν ότι πολλές ο «τρόπος στόχευσης» ενός ιδιώτη για να γίνει στόχος απαγωγής -όπως φαίνεται να συνέβη στην περίπτωση των Ευαγγέλου και Καραμολέγκου- μπορεί να μείνει «αφανής» και εξαιρετικά δύσκολο να ανιχνευθεί. Είναι εύκολο ένας εργαζόμενος σε γειτονική περιοχή να προσέχει την οικονομική άνεση ενός κατοίκου και λόγω οικονομικής κρίσης να σκεφτεί την απαγωγή.

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. υπενθύμιζαν ότι με τον ίδιο τρόπο είχε γίνει στόχος απαγωγής τον Μάιο του 2011 ένας 67χρονος καρδιολόγος που διέμενε στη Σταμάτα Αττικής. Ο γιατρός αφέθηκε ελεύθερος ύστερα από 30 ώρες κράτησης και αφού καταβλήθηκαν 1.360.800 ευρώ ως λύτρα. Από την έρευνα προέκυψε ότι δράστες ήταν πέντε Αλβανοί, ηλικίας 22 ως 28 ετών, χωρίς ποινικό μητρώο. Οι πέντε απαγωγείς «στόχευσαν» τον καρδιολόγο έπειτα από πληροφορίες που είχαν για την καλή οικονομική κατάσταση του καρδιολόγου προερχόμενες από ομοεθνείς τους που εργάζονταν στη Σταμάτα.

Keywords
Τυχαία Θέματα