Ιατρικές εξετάσεις σε ανασφάλιστους στη Θεσσαλονίκη

Δεκάδες είναι τα περιστατικά ανασφάλιστων ασθενών που έχει κληθεί να αντιμετωπίσει το Κέντρο Αλληλεγγύης στη Θεσσαλονίκη από τον περασμένο Ιανουάριο. Πρόκειται για το πρώτο Κέντρο του δικτύου Solidarity Now, ενός δικτύου ανθρώπων και οργανώσεων που συνεργάζονται για να βοηθήσουν όσους πλήττονται περισσότερο από την κρίση στην Ελλάδα.

Στη συμβουλευτική επιτροπή του δικτύου, μάλιστα, βρίσκονται επιχειρηματίες και ακαδημαϊκοί,

μεταξύ αυτών ο καθηγητής στο Τμήμα Επιδημιολογίας της Σχολής Δημόσιας Υγείας στο Χάρβαρντ, Δημήτρης Τριχόπουλος, αλλά και ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Νίκος Αλιβιζάτος.

Στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Αλληλεγγύης, στον πρώτο όροφο, φιλοξενούνται οι ΜΚΟ Praksis και ΑΡΣΙΣ. Η πρώτη θα προσφέρει ιατρική υποστήριξη και η δεύτερη νομικές συμβουλές. Τους πρώτους πέντε μήνες λειτουργίας του Κέντρου στην καρδιά της Θεσσαλονίκης, συνολικά 685 άνθρωποι επισκέφτηκαν τις εγκαταστάσεις του, αναζητώντας δωρεάν ιατρική ή νομική υποστήριξη. Υπενθυμίζεται ότι από το πρώτο τρίμηνο ο αριθμός αυτός ήταν 363 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 197 ήταν Έλληνες και οι 166 αλλοδαποί. Σύντομα θα αρχίσει να λειτουργεί το κέντρο στήριξης στην Αθήνα, στο παλιό Φρουραρχείο.

Δύο γιατροί της Praksis – ένας χειρούργος ωτορινολαρυγγολόγος και μία ψυχίατρος – έχουν αναλάβει την ιατρική υποστήριξη όσων επισκέπτονται το Κέντρο. Ο Κώστας Αλεξόπουλος κάνει ιατρείο πρωτοβάθμιας φροντίδας. «Είμαι κάτι σαν τον οικογενειακό γιατρό τους. Στο καλά εξοπλισμένο ιατρείο εδώ στο κέντρο βλέπουμε από κοινά κρυολογήματα μέχρι χρόνιες παθήσεις, όπως διαβήτη. Είχαμε βέβαια και κάποια σοβαρά περιστατικά, τα οποία χρειάστηκε να παραπεμφθούν σε νοσοκομείο», σημειώνει στα «Νέα».

Από την πλευρά της, η υπεύθυνη του Κέντρου, Εύη Παπαθεοδώρου, παρατηρεί: «Διαπιστώσαμε ότι εξαιτίας της κρίσης οι άνθρωποι είχαν ανάγκη από ιατρο-ψυχιατρική υποστήριξη. Σχεδόν 9 στους 10 ωφελούμενους είναι άνεργοι ενώ το 75,9% δεν έχει ασφάλιση».

Keywords
Τυχαία Θέματα