ΗΠΑ: Χρησιμοποιήθηκαν χημικά στην Συρία- Θα δούμε πως θα αντιδράσουμε [εικόνες]

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί η διεθνής κοινή γνώμη τις εξελίξεις στη Συρία. Μετά και την επεισοδιακή «υποδοχή» των επιθεωρητών του ΟΗΕ στη συνοικία Μουανταμίγια, έξω από τη Δαμασκό, όπου σύμφωνα με τις καταγγελίες των αντικαθεστωτικών σημειώθηκε η επίθεση με τα χημικά όπλα στις 21 Αυγούστου, με αποτέλεσμα να βρουν τραγικό θάνατο εκατοντάδες άμαχοι, εντείνονται οι διεργασίες μεταξύ των ισχυρών κρατών για ενδεχόμενη επέμβαση στη Συρία.

Την επίθεση από ενόπλους που δέχτηκαν οι επιθεωρητές καταδίκασαν απερίφραστα τα Ηνωμένα Έθνη,

με τον γενικό γραμματέα Μπαν Κι Μουν να δηλώνει ότι θα προβεί σε διάβημα διαμαρτυρίας προς τη Συριακή κυβέρνηση αλλά και προς τους αντικαθεστωτικούς, ώστε να μην επαναληφθεί παρόμοιο περιστατικό.

Οι ΗΠΑ κατηγορούν τη Συρία για χρήση χημικών

Για αδιαμφισβήτητη και αδικαιολόγητη χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς της Συρίας ενάντια στους ίδιους τους πολίτες έκανε λόγο τη Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, που έγιναν μάλιστα με καθυστέρηση σε σχέση με την αρχικά προγραμματισμένη ώρα.

Χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα, ο Κέρι εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση της Συρίας, χαρακτηρίζοντας ηθικά χυδαία τη χρήση χημικών, που θα πρέπει να ξυπνήσει τη συνείδηση όλου του κόσμου. Κατηγόρησε μάλιστα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, την κυβέρνηση Ασαντ ότι επιχείρησε να καταστρέψει τα στοιχεία που αποδεικνύουν τα όσα συνέβησαν την 21η Αυγούστου.

Ο αμερικανός ΥΠΕΞ, τόνισε πώς αν και δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμη ποια θα είναι η απάντηση, ο πρόεδρος Ομπάμα είναι αποφασισμένος να καταστήσει τον Ασαντ ηθικά υπόλογο.

Ο Μπαν Κι Μουν εξέφρασε πάντως τη βεβαιότητά του, ότι οι επιθεωρητές θα καταφέρουν να ολοκληρώσουν το έργο τους με επιτυχία και θα βρουν τα στοιχεία που θα επιβεβαιώσουν ή θα διαψεύσουν την επίθεση με τα χημικά.

Την ίδια ώρα, οι κορυφώνονται οι διεργασίες μεταξύ των ισχυρών κρατών για ενδεχόμενη επέμβαση στη Συρία, με τη Μόσχα να είναι εκείνη που απορρίπτει κατηγορηματικά αυτό το σενάριο.

Πούτιν προς Κάμερον: Δεν υπάρχουν αποδείξεις για χρήση χημικών

Στο μεταξύ, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν το βράδυ της Δευτέρας ο Ρώσος πρόεδρος με τον Βρετανό πρωθυπουργό, ο Βλαντίμιρ Πούτιν φέρεται να δήλωσε στον Ντέιβιντ Κάμερον ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι το συριακό καθεστώς έκανε χρήση χημικών όπλων.

Εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ αποκάλυψε πως ο Πούτιν είπε στον Κάμερον: «Δεν υπάρχουν αποδείξεις, ούτε για τη χρήση χημικών όπλων, ούτε για το ποιος είναι ευθύνεται».

Από την πλευρά του, ο Βρετανός πρωθυπουργός υποστήριξε ότι υπάρχουν ελάχιστες αμφιβολίες ότι η συριακή κυβέρνηση βρίσκεται πίσω από την επίθεση αυτή.

Και οι δύο πάντως επανέλαβαν τη θέση στην οποία είχαν συμφωνήσει όλοι οι ηγέτες των χωρών της G8 τον περασμένο Ιούνιο: «ότι κανείς δεν θα έπρεπε να χρησιμοποιεί χημικά όπλα και ότι κάτι τέτοιο θα άξιζε μια σοβαρή απάντηση εκ μέρους της διεθνούς κοινότητας», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού.

Παρόμοια τηλεφωνική επικοινωνία είχαν χθες και ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα με τον Γάλλο ομόλογό του, Φρανσουά Ολάντ. Όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, συζητήθηκαν πιθανές απαντήσεις της διεθνούς κοινότητας και οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συνεχίσουν να διαβουλεύονται στενά.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι ο Κάμερον συντομεύει τις καλοκαιρινές του διακοπές για να προεδρεύσει μιας σύσκεψης του βρετανικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, στην οποία θα εξεταστεί η καλύτερη απάντηση στην καταγγελθείσα επίθεση με χημικά όπλα στη Συρία.
Νωρίτερα σήμερα, άλλωστε, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ δήλωσε ότι είναι δυνατή μία απάντηση στη χρήση χημικών όπλων στη Συρία χωρίς ομόφωνη υποστήριξη στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Επίθεση Μόσχας σε Ουάσινγκτον, Λονδίνο και Παρίσι

Στο μεταξύ, όπως δήλωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ η Ρωσία δεν σχεδιάζει να στηρίξει καμία χώρα που επιθυμεί να κάνει πόλεμο στη Συρία.

Σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Μόσχα, ο Λαβρόφ εξαπέλυσε επίθεση σε Ουάσινγκτον, Λονδίνο και Παρίσι, λέγοντας πως αν και υποστηρίζουν ότι έχουν ακλόνητα στοιχεία ότι η Συριακή κυβέρνηση βρίσκεται πίσω από την επίθεση με χημικά στη Δαμασκό, μέχρι στιγμής δεν τα έχουν παρουσιάσει.

Παράλληλα, ο Ρώσος ΥΠΕΞ, ανέφερε ότι οι ΗΠΑ, η Βρετανία και άλλες χώρες έχουν ήδη σχηματίσει ισχυρή δύναμη και ετοιμάζουν τα πλοία και τα αεροπλάνα τους για πιθανή επίθεση στη Δαμασκό.

«Ναι» και από την Τουρκία

Στο μεταξύ, όπως διαβεβαίωσε σε δηλώσεις του το πρωί ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, η χώρα του θα συμμετάσχει σε οποιονδήποτε διεθνή συνασπισμό κατά της Συρίας, ακόμα κι αν δεν καταστεί δυνατή η επίτευξη στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μιας ευρύτερης συναίνεσης για την ανάληψη δράσης.

«Προτεραιότητά μας ήταν πάντα η κοινή δράση με τη διεθνή κοινότητα, βάσει αποφάσεων του ΟΗΕ. Εάν δεν υπάρξει μια τέτοια απόφαση από το Συμβούλιο Ασφαλείας, άλλες εναλλακτικές… θα τεθούν στην ατζέντα» τόνισε ο Νταβούτογλου σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Μιλιέτ.

«Υποδέχτηκαν» με πυροβολισμούς τους επιθεωρητές

Τελικά, οι επιθεωρητές κατάφεραν να επισκεφτούν τη Δευτέρα τη συνοικία Μουανταμίγια, έξω από τη Δαμασκό, όπου σύμφωνα με τις καταγγελίες των αντικαθεστωτικών σημειώθηκε η επίθεση με τα χημικά όπλα στις 21 Αυγούστου.

Οι αξιωματούχοι, παρέμειναν στην περιοχή επί τρεις ώρες, και σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, εξέτασαν τραυματίες και συνέλεξαν δείγματα, που θα τους βοηθήσουν να βγάλουν ασφαλές συμπέρασμα για το αν έγινε τελικά η χρήση χημικών ή όχι.

Σύμφωνα με ακτιβιστές από την περιοχή, οι επιθεωρητές συνομίλησαν και με γιατρούς που φρόντισαν τα θύματα σε ένα κέντρο της συριακής Ερυθράς Ημισελήνου.

Αμέσως μετά, όπως αναφέρουν αυτόπτες μάρτυρες και μία δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου, επέστρεψαν στο ξενοδοχείο Four Seasons, στο κέντρο της Δαμασκού, όπου και έχει καταλύσει η αποστολή.

Η άφιξη των επιθεωρητών στην περιοχή ήταν επεισοδιακή, αφού νωρίτερα, η αυτοκινητοπομπή που τους μετέφερε δέχτηκε επίθεση με πραγματικά πυρά από ελεύθερους σκοπευτές, από την οποία δεν υπήρξαν τραυματισμοί, παρά μόνον ζημιές σε ένα όχημα.

«Οι επιθεωρητές δέχθηκαν πολλαπλά πυρά από άγνωστους ελεύθερους σκοπευτές στην αποστρατικοποιημένη ζώνη» δήλωσε για το περιστατικό ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ.

Είχε προηγηθεί λίγες ώρες νωρίτερα επίθεση με όλμους κατα της περιοχής της κεντρικής Δαμασκού, όπου βρίσκεται και το ξενοδοχείο «Four Season», όπου έχουν καταλύσει οι επιθεωρητές του ΟΗΕ.

Και για τα δύο περιστατικά τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Συρίας μετέδωσαν ότι ευθύνονται οι αντικαθεστωτικοί.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση της Συρίας πάντως έσπευσε να αποδώσει την επίθεση στους αντικαθεστωτικούς αντάρτες.

Η συριακή τηλεόραση, επικαλούμενη μια πηγή στο υπουργείο Πληροφοριών, μετέδωσε ότι οι επιθεωρητές του Οργανισμού έγιναν στόχος των πυρών «τρομοκρατών», υπονοώντας πως πρόκειται για αντάρτες και αντικαθεστωτικούς που προσπαθούν να ανατρέψουν τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ.

«Η συριακή κυβέρνηση καθιστά τις ένοπλες τρομοκρατικές οργανώσεις υπεύθυνες για την ασφάλεια των μελών της ομάδας των Ηνωμένων Εθνών», ανέφερε η πηγή αυτή, σύμφωνα με την κρατική συριακή τηλεόραση.

Το συριακό καθεστώς άφησε να περάσουν τέσσερις ημέρες πριν δώσει άδεια για την μετάβαση των επιθεωρητών του ΟΗΕ στο σημείο της καταγγελλόμενης επίθεσης με χημικά, ενώ η ομάδα των εμπειρογνωμόνων του οργανισμού βρισκόταν ήδη στη Δαμασκό την ημέρα της επίθεσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα