Κάιρο…ταξίδι στην πόλη των χίλιων μιναρέδων

Συνεχίζουμε την περιήγησή μας στην καρδιά της Αιγύπτου, το χαοτικό αλλά γοητευτικό Κάιρο. Ονομάζεται «η πόλη των χιλίων μιναρέδων», λόγω της κυριαρχίας της ισλαμικής αρχιτεκτονικής και αποτελεί για καιρό το κέντρο της πολιτικής και πολιτιστικής ζωής της περιοχής. Αυτό που εντυπωσιάζει στο Κάιρο είναι ότι ο επισκέπτης μπορεί να συναντήσει δύο εντελώς διαφορετικές όψεις: μιναρέδες και τζαμιά, κάστρα και παλάτια σουλτάνων, αρχαίες εκκλησίες, φαραωνικά μνημεία αλλά και πολυώροφα κτίσματα και έντονη σύγχρονη ζωή.

Ουσιαστικά

οι Ρωμαίοι ήταν εκείνοι που ίδρυσαν το Κάιρο με το όνομα Βαβυλώνα εν Αιγύπτω. Στις μέρες μας, η τειχισμένη γειτονιά στην περιοχή της Βαβυλώνας δεν κατοικείται και αποτελεί ένα είδος ανοιχτού μουσείου που είναι γνωστό ως Κοπτικό Κάιρο. Σε αυτή τη συνοικία βρίσκονται τα σημαντικότερα μνημεία της πίστης τους. Η μικροσκοπική εκκλησία του Αγίου Σεργίου λέγεται πως υπήρξε καταφύγιο της Αγίας Οικογένειας, ενώ στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου βρίσκεται μία σιδερένια αλυσίδα από τα βασανιστήρια του Αγίου. Η βόλτα στο Κοπτικό Κάιρο σας επιτρέπει να δείτε με μία ματιά τη ζωή των Εβραίων της Αιγύπτου, καθώς εδώ βρίσκεται η συναγωγή Μπεν Εζρά.

Ο Πύργος του Καϊρου, αποτελεί ένα από τα δημοφιλέστερα και τα πιο γνωστά αξιοθέατα της πόλης. Κατασκευάστηκε το 1961 και έχει ύψος 185 μέτρα. Συμβολίζει το φαραωνικό λουλούδι Λότους, ενώ ένα από τα πιο ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά του είναι η περιστρεφόμενη πλατφόρμα που περιλαμβάνει το εστιατόριο με τη μοναδική θέα της πόλης, και κάθε περιστροφή της διαρκεί 70 λεπτά. Προτιμήστε να επισκεφθείτε τον Πύργο τις πρωινές ώρες ή αργά το απόγευμα για πεντακάθαρη θέα 360 μοιρών, μέχρι τις πυραμίδες της Γκίζας.

Η Σιταντέλα του Σαλαντίν δεσπόζει στο ισλαμικό κομμάτι του Καϊρου, που περιλαμβάνει δύο οικισμούς. Το παλαιότερο Φουστάτ από το οποίο σώζεται μόνο το πανέμορφο τείχος Ιμπν Τουλούν, και τη νεότερη Αλ Καχίρα, τη πόλη των Φατιμιδών που χρονολογείται από το 969 μ.Χ. Πολύ γνωστό είναι το πηγάδι του Ιωσήφ, που σε συνδυασμό με ένα σύμπλεγμα υδραγωγείων κατασκευάστηκε από τον Σαλαντίν ώστε να τροφοδοτείται με νερό η Ακρόπολη. Το συγκεκριμένο πηγάδι είναι γνωστό και ως πηγάδι των 300 σκαλοπατιών τα οποία διατρέχουν το εσωτερικό του και είναι ορατά μέχρι σήμερα. Κατά τη διάρκεια των αιώνων στο εσωτερικό της Ακρόπολης προστίθενται τμήματα από τους εκάστοτε ηγεμόνες μερικά από αυτά ήταν: το Τέμενος του Νάσερ, το τζαμί του Μοχάμεντ Άλι και το παλάτι Αλ Γκαουχάρα.

Το τζαμί Sultan Hassan, είναι ένα γιγαντιαίο τζαμί στο ισλαμικό Κάιρο που απέξω θυμίζει φρούριο. Χτίστηκε το 14ο αιώνα και στεγάζει επίσης μία ισλαμική θεολογική σχολή και ένα εντυπωσιακό μαυσωλείο, ενώ αποτελεί το σημαντικότερο αρχιτεκτονικό μνημείο από την εποχή δυναστείας των Μαμελούκων. Επίσης αξίζει να δείτε το τζαμί Al Azhar, είναι το παλαιότερο τζαμί που χτίστηκε το 970 μ.Χ. Έχει σύνολο επτά μιναρέδες, μία εντυπωσιακή γυαλιστερή εσωτερική αυλή από μάρμαρο αλλά και μία Θεολογική σχολή που συγκαταλέγεται στα παλαιότερα πανεπιστημιακά ιδρύματα του κόσμου.

Ο Νείλος, ο μακρύτερος ποταμός του πλανήτη που με το μήκος του ξεπερνά τα 6.650 χιλιόμετρα, παίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του μεγαλύτερου τμήματος της βορειοδυτικής Αφρικής, καθώς διαρρέει από 9 διαφορετικές χώρες κάνοντας γόνιμα τα εδάφη τους. Δεν είναι τυχαίο ότι η παρουσία του Νείλου συνδέεται απόλυτα με την ακμή του Αιγυπτιακού πολιτισμού αλλά και κατά σημαντικό ποσοστό με την ευημερία της Αιγύπτου, την οποία διαρρέει σε όλο το μήκος της. Μία πολύ καλή επιλογή θα ήταν να απολαύσετε έναν απογευματινό περίπατο στις όχθες του ποταμού ή ακόμα και μία ημερήσια ή πολυήμερη κρουαζιέρα στα νερά του.

Η γνωστή Χαν Ελ Χαλίλ, είναι η τεράστια αγορά στην καρδιά του ισλαμικού Καϊρου, τουριστική αλλά ταυτόχρονα διαθέτει την αυθεντικότητά της. Με μεθυστικές μυρωδιές αρωμάτων και μπαχαρικών και μην ξεχάσετε ότι μπορείτε να παζαρέψετε πριν αγοράσετε.

Οι τουρίστες συνήθως επιλέγουν το φαγητό των ξενοδοχείων που θεωρείται πιο ασφαλές. Αξίζει σίγουρα όμως να δοκιμάσετε τους ντόπιους μεζέδες που θα βρείτε πλούσιους σε μπαχαρικά. Για τις μετακινήσεις, σας συνιστούμε το μετρό ή τα ταξί της πόλης και μην ξεχάσετε να παζαρέψετε την τιμή πριν μπείτε καθώς δεν υπάρχει ταξίμετρο. Επειδή η οδήγηση στο Κάιρο θυμίζει έντονα τα συγκρουόμενα λούνα παρκ δεν σας συνιστούμε την ενοικίαση αυτοκινήτου. Τα λεωφορεία και τα μινιμπας καλύτερα να αποφεύγονται από άτομα με ευαισθησία στις δυσάρεστες οσμές, σε εξαίρεση αυτών που συνδέουν την πόλη με το αεροδρόμιο.

Επιμέλεια: Βίκυ Σάρδη

Για τα αεροπορικά εισιτήρια ή την διαμονή σας, σας προτείνουμε: smartbookings.gr. Για ομαδικά ταξίδια επισκεφθείτε την touristikapaketa.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα