Καταγγελία: Έδιωξαν οροθετικούς από το Λαϊκό λόγω έλλειψης κλινών

Ένα απίστευτο περιστατικό για δυτική χώρα του 21ου αιώνα έρχεται στο φως με δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών. Μητέρα καταγγέλλει ότι στις 6 Νοεμβρίου στο Λαϊκό νοσοκομείο οι υπεύθυνοι τους έδωσαν εντολή να εκκενώσουν τον θάλαμο γιατί δεν είχαν κλίνες. Ο 28χρονος γιος της είναι οροθετικός.

Σύμφωνα με όσα κατήγγειλε στο blog «orothetika.blogspot.com» η γυναίκα, τα στοιχεία της οποίας είναι στη

διάθεση της εφημερίδας, με τη φράση «μαζέψτε τα και δρόμο. Περιμένουν κι άλλοι στη σειρά!», τους υποχρέωσαν σε εξιτήριο.

Όπως λέει, οι νοσηλευόμενοι που εκδιώχθηκαν ήταν κυρίως χρήστες ουσιών και οροθετικοί ή νοσούντες με ΑIDS και δεν ήταν σε θέση να φύγουν μόνοι τους, κάποιοι δεν μπορούσαν καν να μετακινηθούν, ούτε είχαν συνοδό.

Η γυναίκα αναφέρει στην εφημερίδα πως ο 28χρονος γιος της, Άλκης, που είναι οροθετικός και τοξικοεξαρτημένος, έχει επιστρέψει σπίτι, χωρίς να έχει θεραπευτεί.

«Είναι κατάκοιτος. Δεν μπορεί καν να αλλάξει πλευρό. Η λοίμωξη στο πόδι του για την οποία νοσηλεύτηκε όχι μόνο δεν έχει υποχωρήσει, αλλά είναι χειρότερη. Χρειάζεται επειγόντως νέα νοσηλεία. Μας λένε ότι δεν έχουν κρεβάτια. Είναι αλήθεια. Όμως πώς πετάνε ασθενείς στον δρόμο; Εκτός από τον γιο μου, εκείνη τη μέρα τους έδιωξαν όλους, με εξαιρετικά απότομο τρόπο. Μεταξύ τους μια κοπέλα οροθετική, από αυτές που διαπομπεύτηκαν, που δεν είχε καν ρούχα να φορέσει για να φύγει. Τους παρακαλούσαμε να περιμένουμε άλλη μια μέρα να μας μεταφέρει ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ. Ηταν ανένδοτοι. «Δεν με νοιάζει, πάρ” τον με αεροπλάνο…» έλεγαν», αναφέρει στην Εφ. Συν.

Η διακομιδή του γιου της Ελενας έγινε με ιδιωτικό ασθενοφόρο, που κοστίζει περίπου 100 ευρώ για κάθε διαδρομή. «Πολλοί, όταν ακούνε για οροθετικό ασθενή, ζητάνε τα διπλάσια. Αλλοι αρνούνται να τον μεταφέρουν» αναφέρει.

Όπως λένε οι συγγενείς του Αλκη, οι συνθήκες νοσηλείας στη ΜΕΛ του Λαϊκού είναι εξαιρετικά αντίξοες και οι ευθύνες δεν βαραίνουν το προσωπικό, που κάνει τιτάνιες προσπάθειες.

Εργαζόμενοι στο «Λαϊκό» υποστηρίζουν πως η έλλειψη κλινών και η υποστελέχωση είναι τα σοβαρότερα προβλήματα. «Πράγματι δεν χωράνε οι ασθενείς. Πώς να χωρέσουν όταν υπάρχουν μόνο 8 κρεβάτια στη ΜΕΛ και η ζήτηση έχει έως και τριπλασιαστεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια;» λέει ο πρόεδρος εργαζομένων, Τάσος Αντωνόπουλος.

Προσθέτει: «Τη συγκεκριμένη περίπτωση τη γνωρίζω. Ο επιμελητής της μονάδας προσέφερε τα πάντα. Ο ασθενής έπρεπε όντως να πάρει εξιτήριο. Καμιά φορά οι συγγενείς, επειδή αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά προβλήματα, είναι υπερευαίσθητοι».

«Η ΜΕΛ τείνει να γίνει μονάδα μόνιμης νοσηλείας, αλλά το νοσοκομείο δεν είναι σπίτι. Ειδικά όσοι είναι άστεγοι δεν θέλουν να πάρουν εξιτήριο. Όμως τα 8 κρεβάτια δεν γίνονται 18. Ο υπουργός Υγείας, αντί να βάζει λουκέτα, να ανοίξει μονάδες, όπως το Σπηλιοπούλειο ή το Νοσοκομείο Πατησίων, για να φιλοξενηθούν και ασθενείς με πιο μόνιμες ανάγκες», αναφέρει.

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών

Keywords
Τυχαία Θέματα