Καθησυχαστικοί οι σεισμολόγοι παρά το συνεχές… ταρακούνημα στην Κρήτη

Καθησυχαστικός ως προς την έντονη σεισμική δραστηριότητα, που παρουσιάστηκε τις τελευταίες ημέρες νότια της Κρήτης, στην περιοχή του Ηρακλείου, εμφανίζεται ο σεισμολόγος Βασίλης Καραστάθης, διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου στο Αστεροσκοπείο Αθηνών.

«Δεν μας ανησυχεί το φαινόμενο» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ,

καθώς, όπως σημειώνει, η εστία του σεισμού σημειώθηκε σε περιοχή ιδιαιτέρως σεισμογενή, που βρίσκεται επάνω στη σύγκλιση των τεκτονικών πλακών, και διαθέτει όλα τα τυπικά χαρακτηριστικά ενός τέτοιου σεισμού.

Σημειώνεται δε, ότι οι δύο έντονες σεισμικές δονήσεις (το απόγευμα του Σαββάτου και σήμερα τα ξημερώματα) καθώς και οι πολυάριθμες ενδιάμεσες, με εστιακό βάθος 10 χιλιόμετρα και επίκεντρο 84 χιλιόμετρα νότια του Τυμπακίου στον υποθαλάσσιο χώρο νότια του νομού Ηρακλείου, ανησύχησαν τους κατοίκους και τις Αρχές του νησιού.

Το μέγεθος των 5,9 Ρίχτερ, όπως σημειώνει ο κ. Καραστάθης, ήταν αξιόλογο, έτσι ώστε ο σεισμός να γίνει αισθητός σε πολύ μεγάλες αποστάσεις. Δεν ήταν κοντά στο νησί, αλλά σε απόσταση 100 χιλ. από πλησιέστερα αστικά κέντρα, όπως η Ιεράπετρα και το Τυμπάκι. Σε ό,τι αφορά τους δύο εντονότερους σεισμούς, ο κ. Καραστάθης σημειώνει ότι είχαν την ίδια εστία και ότι ο δεύτερος ήταν κλασικός μετασεισμός, μεγέθους 5,6 Ρίχτερ έναντι του πρώτου (5,9). Επίσης, οι ενδιάμεσοι μετασεισμοί ήταν αρκετοί, εκ των οποίων οι δέκα άνω των 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Αυτό πρακτικά σημαίνει, καταλήγει ο ομιλητής, ότι η μετασεισμική ακολουθία είναι πλούσια, και σε πλήθος σεισμών και σε μεγέθη, και δείχνει ότι εξελίσσεται ομαλά έως στιγμής. Έχει φθίνουσα πορεία, καθώς και τα χαρακτηριστικά της εκτόνωσης της σεισμικής ενέργειας.

Keywords
Τυχαία Θέματα