Κουβέλης για Σαμαρά: Μετέτρεψε την τρικομματική κυβέρνηση σε μονοκομματική

Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς μίλησε στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος του και αναφέρθηκε σε όλες τις πολιτικές εξελίξεις.

«Τις προηγούμενες δέκα μέρες βρεθήκαμε σε μια πολιτική κρίση που οδήγησε μετά την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ στη μετατροπή της κυβέρνησης σε δικομματική κυβέρνηση», ανέφερε ο κ. Κουβέλης.

Ωστόσο σημείωσε ότι «εμείς, με τη στήριξη και τη συμμετοχή μας στην κυβέρνηση δεν εκχωρήσαμε

την αυτονομία μας και τις ενέργειές μας ούτε στον κ. Σαμαρά, ούτε στον κ. Βενιζέλο και στα κόμματά τους. Αναζητούσαμε τον κοινό πολιτικό τόπο και τη συλλειτουργία της κυβέρνησης, παρά τις πολιτικές και ιδεολογικές μας διαφορές».

«Φτάσαμε, στο σημείο ο Πρωθυπουργός όχι απλώς ερήμην των άλλων, αλλά ερήμην και των ίδιων των κυβερνητικών εταίρων του, και μάλιστα παρά τη ρητή και κατηγορηματική αντίθεση των εταίρων, να εκδίδει πράξεις νομοθετικού περιεχομένου μόνο με τους υπουργούς της ΝΔ και να κλείνει εν μια νυκτί την ΕΡΤ. Εν μια νυκτί, αλλά αυτή η νύκτα εξελίσσεται σε σκοτάδι διαρκείας. Τρεις εβδομάδες συμπληρώνονται τη Δευτέρα με μαύρες οθόνες. Με αυταρχισμό όμως δεν προωθείς Μεταρρύθμιση. Προκαλείς απορρύθμιση», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ.

Αναφερόμενος στον Πρωθυπουργό, ο κ. Κουβέλης τόνισε ότι «σε πολλά και σημαντικά ζητήματα της ασκούμενης πολιτικής μετέτρεψε την τρικομματική κυβέρνηση σε μονοκομματική».

«Επιχείρησε ακόμη και σε θέματα που δεν ανήκουν στον πυρήνα των μνημονιακών δεσμεύσεων να βάλλει τη στενή ιδεολογικοπολιτική σφραγίδα της Νέας Δημοκρατίας. Διαμόρφωσε ένα περιβάλλον μη ισότιμων σχέσεων μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων», σημείωσε.

«Το πρόβλημα πλέον δεν ήταν τα επιμέρους πεδία εφαρμογής του κυβερνητικού έργου, αλλά η ίδια η δυσλειτουργία και το έλλειμμα βασικής συναντίληψης της συγκυβέρνησης», είπε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και πρόσθεσε:

«Όσα έγιναν και όσα δεν έγιναν με το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, που προώθησε ο Υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης, δείχνουν ότι εμείς στεκόμαστε με πλήρη συνέπεια στο γόνιμο έδαφος της απόκρουσης του ρατσισμού και της απομόνωσης του ναζισμού. Αντίθετα , η στροφή της Ν.Δ. προς το ακροατήριο της Χρυσής Αυγής προκάλεσε την μετατόπιση της θέσης της από το δεν χρειάζεται «αντιρατσιστικός νόμος» στο να γίνουν , μετά τη διεθνή κατακραυγή , «νομοθετικές βελτιώσεις» του υφιστάμενου πλαισίου».

Σύμφωνα με τον Φώτη Κουβέλη, «σήμερα, περισσότερο από ποτέ, απαιτείται να ξαναδούμε το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, όχι τόσο σε ό,τι αφορά το ποσοτικό του σκέλος αλλά κυρίως σε ό,τι αφορά το ποιοτικό του».

«Η κυβέρνηση πρέπει να αξιοποιήσει τις δυνατότητες που τις δίνουν οι πρόσφατές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προκειμένου να εντάξει το κόστος από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών στους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς. Πρέπει επίσης να αξιοποιήσει τη συζήτηση που γίνεται σήμερα τόσο στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσο και στο Ευρωκοινοβούλιο, προκειμένου να πείσει ότι όταν δημοσιονομικοί στόχοι έρχονται σε πρόσκαιρη σύγκρουση με την ανάγκη μεταρρυθμίσεων η επιλογή πρέπει να είναι υπέρ των μεταρρυθμίσεων. Προκειμένου να πείσει ότι η ενίσχυση του κοινωνικού κράτους αποτελεί άμεση προτεραιότητα η οποία δεν μπορεί να περιμένει», ανέφερε.

«Αυτό που χρειάζεται τώρα η χώρα μας», επεσήμανε ο Φώτης Κουβέλης, «είναι ένα μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα με τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, ώστε να υλοποιηθούν αναπτυξιακές παρεμβάσεις και επενδυτικές πρωτοβουλίες, που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας σε νέους τομείς και για νέους ανθρώπους».

«Ο στόχος μηδενισμού του ελλείμματος πρέπει να στηριχθεί σε ένα αναπτυξιακό κύμα με κινητοποίηση όλων των εσωτερικών δυνάμεων και με τη μόχλευση κεφαλαίων από το εξωτερικό. Σήμερα είναι όσο ποτέ άλλοτε αναγκαίο η δημοσιονομική εξυγίανση να συνοδευτεί με την αναπτυξιακή διαδικασία και τη λήψη μέτρων για την υποστήριξη της κοινωνικής συνοχής. Οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται ο τόπος δεν πρέπει να παραμείνουν απλές διακηρύξεις κενές περιεχομένου. Κάποιες από αυτές έχουν ήδη ξεκινήσει, ενώ σε άλλες υπάρχουν καθυστερήσεις. Για μας η μάχη για τις μεταρρυθμίσεις αφορά και το προχώρημα τους αλλά και τον χαρακτήρα που θα έχουν», είπε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και κατέληξε:

«Δίνουμε τη μάχη ώστε οι μεταρρυθμίσεις να επαναθεμελιώσουν τα δημοκρατικά και κοινωνικά δικαιώματα και όχι να τα αφυδατώσουν. Με δεδομένη την υποστήριξη μας στις μεταρρυθμίσεις και την επιδίωξη να αποτελέσουμε δύναμη προώθησής τους, εργαζόμαστε ώστε αυτές να έχουν δημοκρατικό χαρακτήρα και στο περιεχόμενο αλλά και στη μορφή με την οποία θα προωθηθούν».

πηγή:enikos.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα