Κύπρος: Επιτάφιος μετά από 57 χρόνια στην Αμμόχωστο [Eικόνα]

Χιλιάδες Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι και ξένοι διπλωμάτες βρέθηκαν σήμερα στον ναό του Αγίου Γεωργίου του Εξορινού, στην κατεχόμενη Αμμόχωστο για να λάβουν μέρος στον στολισμό και τη περιφορά του επιταφίου, μετά από 57χρόνια. Ο ναος λειτούργησε για τελευταία φορά το 1957 καθώς ο ιερέας αναγκάστηκε να τον εγακαταλήψει παίρνοντας μαζί του και τα ιερά σκεύη για να αποφύγει επιθέσεις των τουρκοκυπρίων. Μετά το 1974 ο ναός έμεινε ερειπωμένος στην κλειστή πόλη της Αμμοχώστου στην οποία τα τουρκικά κατοχικά στρατεύματα δεν επέτρεπαν τη

πρόσβαση.

Σήμερα από νωρίς το πρωί δεκάδες πρόσφυγες από την Αμμόχωστο βρέθηκαν στην πόλη τους και στόλιθσαν τον επιτάφιο στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου.

Υπολογίζεται ότι από την εκκλησία πέρασαν περίπου 5000 προσκυνητές.

Στην περιφορά θα παραστούν ελληνοκύπριοι πολιτικοί, ο ελληνοκύπριος και ο τουρκοκύπριος δήμαρχος της Αμμοχώστου, πρέσβεις και πολλοί τουρκοκύπριοι.

Η περιφορά αναμένεται να γίνει στον περιβάλλοντα χώρο της εκκλησίας λόγω των αντιδράσεων ακραίων Τουρκοκυπρίων που απειλούσαν με επεισόδια.

Αντιδράσεις υπήρξαν και από ελληνοκυπριακά κόμματα που θεωρούν πως υπό συνθήκες συνεχιζόμενης κατοχής δεν θα έπρεπε να γίνονται τέτοιου είδους εκδηλώσεις οι οποίες κατά την άποψη τους δίνουν άλλοθι στη Τουρκία.

Ντόπιοι και ξένοι επισκέπτες καθώς και κάτοικοι του χωριού Κάθηκας στη Πάφο της Κύπρου συγκεντρώθηκαν στις 11 το πρωί σήμερα για να παρακολουθήσουν την αναπαράσταση της μεταφοράς του Τιμίου Σταυρού από τον Ιησού Χριστό από το Πραιτόριο στον Γολγοθά. Το έθιμο συνεχίζεται για περισσότερα από 40 χρόνια δήλωσε ο Κοινοτάρχης του Κάθηκα Μενέλαος Τούρβας ο οποίος μετέφερε το Σταυρό. Ο κ. Τούρβας περιστοιχιζόμενος από μέλη της Εκκλησιαστικής Επιτροπής αλλά και κατοίκων της κοινότητας διένυσε πορεία μήκους μισού χιλιομέτρου περίπου, από το παρεκκλήσι του Αγίου Ονουφρίου μέχρι και την Παναγία την Ευαγγελίστρια.

Το έθιμο είπε “τηρείται ευλαβικά από τους κατοίκους της Κοινότητας κάθε Μεγάλη Παρασκευή”.

Παλαιότερα το Σταυρό μετέφερε ο αείμνηστος ιερέας της κοινότητας Σάββας Παπασάββας, ο οποίος είχε μεταφέρει το έθιμο από τους Άγιους Τόπους τους οποίους επισκέφτηκε ένα Πάσχα.

Ο κ. Τούρβαςανέφερε πως πρόκειται για μια παράδοση την οποία η κοινότητα παρέλαβε, την συνεχίζει και θα την παραδώσει στις νεότερες γενιές, σημειώνοντας πως ο κόσμος συμμετέχει σ’ αυτό το έθιμο, το οποίο παρακολουθούν επισκέπτες από τις άλλες πόλεις του τόπου μας, αλλά και από το εξωτερικό.

Keywords
Τυχαία Θέματα