Με 8 δισ. ευρώ παραπάνω στην τσέπη επέστρεψε ο Σαμαράς από τις Βρυξέλλες!

Ο Τζώνυ Κάας το 1978 τραγουδούσε το στίχο του Ντον Σλίτς «ποτέ μη μετράς τα λεφτά σου όσο κάθεσαι στο τραπέζι, θα υπάρχει άφθονος χρόνος να τα μετρήσεις όταν το παιχνίδι τελειώσει». Κάπως έτσι έγινε και με την ελληνική αποστολή η οποία βρέθηκε στο τέλος του “dealing” να μετράει, ανέλπιστα ίσως, 8 δισ. ευρώ παραπάνω από αυτά για τα οποία ήρθε. Η χώρα έχει λαμβάνειν 18,3 δισ. ως το 2020, με δυνατότητα απορρόφησης που επεκτείνεται και για τρία επιπλέον χρόνια, με ένα συνδυασμό πιο ευέλικτων κανόνων που εξασφαλίζουν όσο αυτό είναι δυνατό ότι τα κονδύλια αυτά θα μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν.

Η

ελληνική αποστολή δημιουργώντας τις κατάλληλες συμμαχίες, όχι χθες μόνο, αλλά καθ’ όλο το διάστημα από το Νοέμβριο ως σήμερα, απαλλαγμένη από το άγχος της παραμονής στο ευρώ εξασφάλισε πέραν των 14,5 δισ. του ταμείου Συνοχής, 1,8 δισ. για την αγροτική ανάπτυξη και 2 δισ. επιστροφές το 2016, όταν κριθεί τελειωτικά το επίπεδο της ύφεσης στην οποία έχει περιέλθει η Ελληνική οικονομία.

Σημαντικότερο του ποσού (2 δισ.) είναι το γεγονός ότι οι εταίροι και οι θεσμοί καταγράφουν, αποδέχονται και χρησιμοποιούν ένα μηχανισμό επανόρθωσης της σημερινής μηχανιστικής εκτίμησης για το ΑΕΠ και τις ανάγκες των περιφερειών.

Είναι η πρώτη φορά που αυτή η παραδοχή σημαίνει κάτι στην κοινοτική πράξη και ίσως ανοίξει το δρόμο και για άλλες χρήσεις, για παράδειγμα στην κατανομή των κονδυλίων της κοινής αγροτικής πολιτικής, που αποτελούν το 40% του budget των 27 (σύντομα, τον Ιούλιο 28 με την Κροατία) και δεν έχουν ακόμα τελειωτικά κατανεμηθεί. Σημειωτέον ότι τα 1,8 δισ. της αγροτικής ανάπτυξης δεν προέρχονται από εκεί.

Σύμμαχος της ελληνικής αποστολής δεν ήταν άλλος από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και μια σειρά από χώρες που κατανοούν το ελληνικό πρόβλημα της πραγματικής οικονομίας. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι τα δύο από τα τέσσερα μέλη της αποστολής, ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς και ο υπουργός ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης έχουν υπάρξει ευρωβουλευτές, ο πρώτος μάλιστα στην επιτροπή προϋπολογισμού. Η συμπάθεια προς την Ελλάδα δεν αναιρεί το γεγονός ότι το ΕΚ βλέπει ιδιαιτέρως αρνητικά την όλη διευθέτηση. Οι τέσσερις πρόεδροι μάλιστα, των πολιτικών ομάδων (ΕΛΚ, Σοσιαλιστές, φιλελεύθεροι και Οικολόγοι) εξέδωσαν κοινή γραπτή ανακοίνωση με την οποία προδιαθέτουν για καταψήφιση του budget ως έχει, όταν φτάσει στο ΕΚ. Η ψηφοφορία θα είναι μυστική και δεν αποκλείεται να ξαναστείλει τους ηγέτες στο σχεδιαστήριο, αν το επιλέξουν ακόμα και μετά τις ευρωεκλογές.

Οι πάντες όμως γνωρίζουν ότι η ΕΕ προχωράει μέσα από συμβιβασμούς και αυτό δεν μπορεί να αποκλείσει στο τέλος και ένα συμβιβασμό με το ΕΚ. Ο πρόεδρος Βαν Ρομπέι ήταν σαφής: «πιθανώς δεν είναι ο τέλειος προϋπολογισμός για όλους αλλά υπάρχουν πολλά μέσα σε αυτόν για όλους. Έχει προσανατολισμό προς το μέλλον. Είναι ρεαλιστικός και οδηγείται από τις πιεστικές ανησυχίες» είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κατά τη συνέντευξη Τύπου. «Απλώς δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τις εξαιρετικά δύσκολες οικονομικές πραγματικότητες σε ολόκληρη την Ευρώπη. Έτσι θα έπρεπε να είναι ένας πιο λιτός προϋπολογισμός. Για πρώτη φορά στα χρονικά, υπάρχει μία πραγματική μείωση σε σύγκριση με το τελευταίο πολυετές οικονομικό πλαίσιο», συμπλήρωσε. Τα 908 δισ. των τελικών πληρωμών (σε θεωρητικές δεσμεύσεις 959 δισ.) είναι μείωση των προσδοκιών, όμως αυτή είναι η βούληση των πολιτών των βορείων χωρών καλώς ή κακώς, ενώ το ποσό δεν είναι σε καμιά περίπτωση ευκαταφρόνητο. Ψίχουλα βεβαίως είναι τα χρήματα για την ανεργία των νέων, 6 δισ., 150 εκατομμύρια για την Ελλάδα, ποσό που σηματοδοτεί μια χαμένη ευκαιρία για την ΕΕ.

Ρεπορτάζ: Θάνος Αθανασίου

Πηγή: real

Keywords
Τυχαία Θέματα